25.2.11

Ένας ένας εγκαταλείπουν τον Καντάφι


Την ώρα που ξέσπασαν και πάλι βίαιες συγκρούσεις, αμέσως μετά την προσευχή της Παρασκευής, και αναφέρονται νεκροί και δεκάδες τραυματίες, το καθεστώς Καντάφι δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα από όλες τις πλευρές, καθώς ένας-ένας ανώτατοι αξιωματούχοι εγκαταλείπουν τον Μουαμάρ Καντάφι. Σήμερα ειδικά έχουν σημειωθεί πολλές παραιτήσεις σημαντικών προσώπων του κυβερνητικού σχηματισμού αλλά και του στενότερου περιβάλλοντός του....


Τον «χορό» άνοιξε ο - στενός συνεργάτης, σύμβουλος και ξάδελφος του Μουαμάρ Καντάφι - Καντάφ αλ-Νταμ, ο οποίος παραιτήθηκε από όλα τα δημόσια αξιώματά του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαχείριση της «λιβυκής κρίσης», όπως μετέδωσε σήμερα το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων Mena. Η αποχώρηση αυτή κρίνεται εξαιρετικής σημασίας, καθώς ο αλ Νταμ είναι μέλος του στενού οικογενειακού του κύκλου, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, από τις μέρες των πρώτων αποχωρήσεων, οι ειδικοί εκτιμούσαν πως θα ήταν από τους τελευταίους που θα εγκατέλειπαν τον επί σειρά ετών ηγέτη της Λιβύης.
Επίσης, δεν θα μπορούσε να αγνοηθεί το γεγονός πως ο αλ Νταμ ήταν επιφορτισμένος με τις λιβυο-αιγυπτιακές σχέσεις και συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Mena, «ζήτησε τον τερματισμό του λουτρού αίματος και την επιστροφή στη λογική για τη διαφύλαξη της ενότητας και του μέλλοντος της Λιβύης».
Εν τω μεταξύ, τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο γενικός εισαγγελέας της Λιβύης, Αμπντούλ-Ραχμάν αλ-Aμπάρ, ανέφερε στο τηλεοπτικό δίκτυο al Arabiya ότι προσχώρησε στην αντιπολίτευση, που επιδιώκει την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι. «Ανακοινώνω σαφώς την υποβολή της παραίτησής μου από τη θέση του γενικού εισαγγελέα της Λιβύης καθώς και ότι θέτω τον εαυτό μου στις θελήσεις του λιβυκού λαού, όπως εκφράζονται από την επανάσταση της 17ης Φεβρουαρίου της νεολαίας» είπε χαρακτηριστικά.

Και από ό,τι φαίνεται αυτό ήταν μόνο η αρχή, καθώς η συνέχεια δόθηκε σε ευρωπαϊκό έδαφος, με τον πρεσβευτή της Λιβύης στη Γαλλία όπως και τον πρεσβευτή της χώρας στην UNESCO. Συγκεκριμένα, στο Παρίσι, δεκάδες νεαροί συμπατριώτες του εκδήλωσαν ένθερμα την ικανοποίησή τους έξω από την πρεσβεία, με το σήμα της νίκης «V». Οι διαδηλωτές, μάλιστα, ανήρτησαν έξω από την πρεσβεία τη λιβυκή σημαία της ανεξαρτησίας, κατεβάζοντας την πράσινη σημαία του Καντάφι.

Επίσης, παραιτήθηκε και ο πρεσβευτής της Λιβύης στην UNESCO, καταγγέλλοντας τις «επιχειρήσεις καταστολής» στη χώρα του, ενώ ανακοίνωσε ότι «στηρίζει την εξέγερση» κατά του συνταγματάρχη Καντάφι. «Το επιβεβαιώνω, οι διπλωμάτες αυτοί υποστηρίζουν τον λαό» δήλωσε Λίβυος αξιωματούχος από το γραφείο της αντιπροσωπείας της Λιβύης στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι.

Όσον αφορά στον σχεδιασμό αντιμετώπισης της κρίσης, ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη ετοιμάζεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή. Παράλληλα, το Παρίσι και το Λονδίνο υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. σχέδιο απόφασης που προβλέπει την επιβολή «συνολικού εμπάργκο όπλων και κυρώσεων» στη Λιβύη, καθώς και την υποβολή αιτήματος προς το «Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τη δίωξη των μελών της λιβυκής ηγεσίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μισέλ Αλιό-Μαρί.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, πρέπει οπωσδήποτε να επιληφθεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Πρέπει να δοθεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα άμεσα» δήλωσε η Μισέλ Αλιό-Μαρί, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν «πολλές εκατοντάδες νεκροί», αλλά ότι δεν υπάρχει σαφής απολογισμός από την καταστολή της εξέγερσης στη Λιβύη, λόγω των συγκεχυμένων πληροφοριών και της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στη χώρα. «Η κατάσταση είναι απολύτως δραματική. Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τον αριθμό των θυμάτων, αλλά όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν προς το ότι πρόκειται για πολλές εκατοντάδες. Δεν μπορεί να επιτραπεί ατιμωρησία» είπε κλείνοντας.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως οι κυρώσεις είναι πιθανόν να περιλαμβάνουν απαγόρευση χορήγησης αδειών εισόδου ή λήψη οικονομικών μέτρων, όπως διευκρίνισε η ίδια. Στο μεταξύ, ιδιαίτερα αυστηρή προειδοποίηση έστειλε και ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Nτέιβιντ Κάμερον, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο κόσμος όλος σας παρακολουθεί. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να δοθεί ένα τέλος. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο, η βία αυτή είναι φρικιαστική και απαράδεκτη».

Η γαλλο-βρετανική πρόταση θα τεθεί επί τάπητος, για να εξεταστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. που θα συνεδριάσει σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδος.

Παράλληλα, όλα δείχνουν πως οι εξεγερμένοι πλησιάζουν από τα ανατολικά προς την πρωτεύουσα της Λιβύης, καθώς η Μιζουράτα, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης, που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης, έχει εγκαταλειφθεί από τους οπαδούς του καθεστώτος του Καντάφι. Από τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν σε μία αεροπορική βάση κοντά στην πόλη έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί άνθρωποι, όπως δήλωσε ένας κάτοικος της πόλης. Αυτόπτης μάρτυρας φαίνεται να δήλωσε πως «η Μιζουράτα απελευθερώθηκε από τους επαναστάτες της 17ης Φεβρουαρίου».

Την ίδια ώρα, άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως οι δυνάμεις της τάξης της Λιβύης άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών σε πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας - που αποτελεί και το τελευταίο προπύργιο του καθεστώτος Καντάφι - μετά το πέρας της προσευχής της Παρασκευής, όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες τηλεφωνικώς στο Γαλλικό Πρακτορείο. Τουλάχιστον πέντε διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις στην περιοχή Τζανζούρ της Τρίπολης, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα.

Μάλιστα, σε μία ένδειξη απόγνωσης για την ανατροπή της κατάστασης που βρίσκεται εκτός ελέγχου, ο Καντάφι νωρίτερα σήμερα διέταξε τη μαζική διανομή χρημάτων με τη μορφή αύξησης μισθών και επιδομάτων στου πολίτες της χώρας για την αγορά τροφίμων, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, κάθε οικογένεια θα λάβει 500 δηνάρια Λιβύης (περίπου 400 αμερικανικά δολάρια), για να μπορέσει να καλύψει το αυξημένο κόστος των τροφίμων, ενώ οι μισθοί για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθούν μέχρι και κατά 150%.
zougla.gr