13.2.11

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ



ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
 Το ενιαίο μισθολόγιο φέρνει αυξήσεις 
 Αλλαγές προς το καλύτερο μπορεί να επιφέρει το ενιαίο μισθολόγιο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Άμυνας, ενώ το πιθανότερο είναι πως και οι στρατιωτικοί θα βγουν ωφελημένοι. Ο λόγος είναι ότι σήμερα οι στρατιωτικοί κατά πρώτο λόγο και οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου που τους ακολουθούν σε απόσταση αναπνοής είναι, αν όχι οι χειρότερα, σίγουρα από τους χειρότερα αμειβόμενους του δημόσιου τομέα.
 Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (2009) ο υπάλληλος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ...
αμειβόταν με 1.260 συνολικό μισθό, εκ των οποίων μόνο τα 276 ευρώ ήταν από επιδόματα. Ακολουθούσαν οι υπάλληλοι του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με 348 ευρώ σε επιδόματα (σύνολο 1.332), ενώ στην κορυφή ήταν οι γεωτεχνικοί με 890 ευρώ από επιδόματα (σύνολο 1.874 ευρώ) και οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών με 1.325 ευρώ από επιδόματα (περισσότερα από το μισθό τους δηλαδή) και σύνολο 2.309 ευρώ. Σημειώνουμε πως πέρα από τα επιδόματα ο βασικός μισθός όλων ήταν 984 ευρώ.
Σε ανάλογη μοίρα είναι και οι στρατιωτικοί. Ένας ταγματάρχης σε θέση διοικητή σε στρατόπεδο της παραμεθορίου θα πάρει 4 επιδόματα μόλις: Επιτελικής Ευθύνης (59 ευρώ), Διοίκησης – Διεύθυνσης (88 ευρώ), Ετοιμότητας (59 ευρώ) και Ειδικών Συνθηκών (71 ευρώ), ενώ ο μισθός θα δεχτεί και μία «αναιμική» ενίσχυση από τα εκτός έδρας (158 ευρώ).
Τις κακές οικονομικές συνθήκες των στελεχών αλλά και των πολιτικών υπαλλήλων έχουν πολλές φορές άλλωστε δημόσια παραδεχτεί και οι κ. Ε. Βενιζέλος και Π. Μπεγλίτης, που έχουν αντιληφθεί, όπως όλα δείχνουν, πως υπάρχει ανάγκη για δικαιοσύνη, καθώς οι εποχές που οι ηγεσίες «χρύσωναν το χάπι» με κάποια επιπλέον οδοιπορικά ή προσφέροντας δωρεάν διακοπές σε φάρους έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Τα συνήθη επιδόματα
Στον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας για εφέτος έχουν προβλεφθεί κονδύλια (μειωμένα βέβαια σε σχέση με πέρυσι) που είναι τα: Επίδομα Χρόνου Υπηρεσίας, Επίδομα Εξομάλυνσης Διαφορών Μισθολογίου, Επίδομα Θέσης Ευθύνης, Επίδομα Δυσμενών και Ειδικών Συνθηκών Εργασίας, Επίδομα Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας, Επίδομα Πληροφορικής, Νοσοκομειακό Επίδομα, Επίδομα Χρόνου Υπηρεσίας, Επίδομα Διδακτικής Προετοιμασίας και Εξωδικαστικής Πανεπιστημιακής Απασχόλησης, Επίδομα Βιβλιοθήκης, Ειδικό Ερευνητικό Επίδομα, Επίδομα Προβληματικών και Παραμεθορίων Περιοχών, Επίδομα Υπηρεσίας Στην Αλλοδαπή.
Τα επιδόματα αυτά φυσικά δεν τα λαμβάνουν όλοι, αλλά κατά περίπτωση όσοι υπάγονται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Επιτελεία ή υπηρετούν στην ΕΛΔΥΚ, την ΕΜΥ και την ΜΑΕΔΥ. Σε ό,τι αφορά το μέλλον αυτών των επιδομάτων, σύμφωνα με όσα έχουν
paraskevi13