24.2.11

«Σφίγγα» η Μέρκελ


Πολιτική στήριξη παρείχε η Άνκελα Μέρκελ στον Πρωθυπουργό αλλά χωρίς να δεσμευτεί ουσιαστικά για τίποτα αναχώρησε από το Βερολίνο ο Γιώργος Παπανδρέου. 

Παρά το καλό κλίμα που υπήρξε στην συνάντηση σε σχέση με τις προηγούμενες επαφές τους η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά της πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου. Τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δις ευρώ αλλά εμφανίστηκε αρνητική στην μείωση του επιτοκίου και την δυνατότητα επαναγοράς των ομολόγων.....
 

Η Άνκελα Μέρκελ επανέλαβε την αρχική της άποψη για λύση «πακέτο» με όλες τις χώρες οι οποίες θα ενταχθούν στον μόνιμο μηχανισμό στήριξης που θα δημιουργηθεί. 

Συνεργάτες του Πρωθυπουργού τόνιζαν ότι και η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ίδια με αυτή της κας Μέρκελ όσον αφορά την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου δηλαδή «να ενταχθεί στο συνολικό πακέτο και να μην απομονωθεί». Στην κυβέρνηση ελπίζουν πως αν είμαστε μαζί με άλλες χώρες τότε το επιτόκιο που πληρώνει η χώρα μας για τα δάνεια μπορεί να μειωθεί. 

Παράλληλα η Άνκελα Μέρκελ ζήτησε να τηρηθεί πιστά το μνημόνιο έως το 2013 ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε την στήριξη του στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας

Η Ελληνική κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη για την θετική αντιμετώπιση από την Ανκελα Μέρκελ στο θέμα της επιμήκυνσης. Εκτιμούν επίσης ότι οι ευρωπαίοι θα αφήσουν ορισμένα περιθώρια ευελιξίας για την επαναγορά των ομολόγων ενώ δύσκολη φαντάζει η μείωση των επιτοκίων. 

Παπανδρέου: Αναγκαία τα μέτρα 

Μιλώντας στο Γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει επώδυνα μέτρα προκειμένου να βγει η χώρα μας από την οικονομική κρίση. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε παράλληλα πως παρά τις όποιες διαμαρτυρίες οι πολίτες δέχονται τις μεταρρυθμίσεις. 

« Έπρεπε να αποτρέψουμε την κρατική χρεοκοπία, έπρεπε να περικόψουμε τους μισθούς, τις δαπάνες, να μειώσουμε τις συντάξεις. Αλλά τώρα, θα γίνει η οικονομία μας περισσότερο διαφανής και δίκαιη. Και μολονότι υπάρχουν διαμαρτυρίες, ο κόσμος δέχτηκε αυτά τα μέτρα, γιατί αναγνωρίζει ότι ήταν αναγκαίο να ληφθούν».

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο θέμα της μείωσης των επιτοκίων. «Νομίζω όμως ότι θα βρούμε ένα σύστημα, μια λύση, σύμφωνα με την οποία θα ισχύουν στην Ευρωζώνη διαφορετικά επιτόκια, ανάλογα με την οικονομική ισχύ των κρατών, αλλά τα spreads, οι διαφορές, δεν θα είναι πλέον τόσο μεγάλες όπως τώρα, 11% έναντι 2%. Τότε θα μπορέσει να ανακάμψει και να γίνει ανταγωνιστικότερη και η οικονομία μας. Επομένως, θα πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι, θα πρέπει να δούμε από κοινού τα προβλήματα στην Ευρωζώνη και πώς θα τα λύσουμε. Επ’ αυτού είμαι βέβαιος και είμαι και αισιόδοξος ότι υπάρχει η πολιτική βούληση εντός της Ευρωζώνης, ώστε να λυθούν αυτά τα προβλήματα.» 

real.gr