24.2.11

Ελληνικά σκάφη και τουρκική μοίρα-ερωτηματικό στην Λιβύη!


Σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού και μία ολόκληρη τουρκική πολεμική μοίρα πρόκειται να συναντηθούν σε λίγο στα ανοιχτά της Λιβύης.Σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις σωτηρίας της ιστορίας τους λαμβάνουν μέρος οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας αλλά και της Τουρκίας με σκοπό τον απεγκλωβισμό χιλιάδων αμάχων οι οποίοι βρίσκονται εν το μέσω της Λιβυκής κρίσης. Η τουρκική αποστολή όμως εγείρει σοβαρά ερωτηματικά για τον σκοπό της.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Εξωτερικών έχουν στήσει γέφυρα σωτηρίας για χιλιάδες Έλληνες και ξένους πολίτες οι οποίοι έχουν εγκλωβιστεί στην Λιβύη.

Αυτή τη στιγμή η φρεγάτα «ΨΑΡΑ» (F 454) τύπου ΜΕΚΟ 200ΗΝ, βρίσκεται καθ’ οδόν προς την Λιβύη. Το σκάφος πλέει προς τον κόλπο της Σύρτης φέροντας ότι ακριβώς προβλέπεται από το ΝΑΤΟ όταν στέλνει συμμαχικά σκάφη σε τέτοιου είδους αποστολές. Με άλλα λόγια στην φρεγάτα επιβαίνουν και άντρες ειδικών αποστολών.

(c) ΠΝ

Εκτός όμως της φρεγάτας «ΨΑΡΑ», η οποία απέπλευσε από την Σούδα, σε ετοιμότητα βρίσκεται ..και η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» (F 452) τύπου ΜΕΚΟ 200ΗΝ η οποία βρίσκεται και αυτή στον ναύσταθμο της Σούδας στην Κρήτη. Επιπροσθέτως το Πολεμικό Ναυτικό δηλώνει ετοιμότατα στο να αποστείλει και άλλα πολεμικά σκάφη στην περιοχή αναλόγως των επιχειρησιακών αναγκών και των εξελίξεων.

Ας σημειωθεί πως οι διαταγές των σκαφών είναι να παραμείνουν εκτός των χωρικών υδάτων της Λιβύης, προφανώς προς αποφυγή κάθε… παρεξήγησης, και να επιτηρούν την ασφαλή εκκένωση των αμάχων από την χώρα της Βορείου Αφρικής.

Έκτος όμως των σκαφών η Πολεμική Αεροπορία εκτελεί και  αυτή επιχειρησιακές αποστολές με την δέσμευση τριών μεταγωγικών C-130. Αυτή τη στιγμή κατευθύνονται προς την Τρίπολη 2 C-130 ενώ ένα ακόμα βρίσκεται σε ετοιμότητα απογείωσης με κατεύθυνση το αεροδρόμιο της Σάμπχα.

Σε ένα από τα αεροσκάφη επιβαίνει και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτριος Δόλλης, ο οποίος με την πρωτοβουλία αυτή θέλει να υπογραμμίσει το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας προς του πολίτες της οι οποίοι δοκιμάζονται από τις φλόγες του εμφυλίου στην Λιβύη.

Από την πλευρά της η Τουρκία φαίνεται να έχει πάρει το θέμα πολύ σοβαρά αφού ούτε λίγο ούτε πολύ αποστέλλει στην περιοχή ολόκληρη ναυτική μοίρα εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα για μακροχρόνια παραμονή στην περιοχή, νοτίως της Κρήτης.

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες αυτή τη στιγμή βρίσκονται καθ’ οδόν για την Λιβύη δύο φρεγάτες και δύο άλλα σκάφη ένα εκ των οποίων είναι… αρματαγωγό. Πηγές του defence-point.gr αναφέρουν πως οι τουρκικές φρεγάτες είναι οι κλάσης GABYA τύπου PERRY, «GEMLİK» (F 492) και «GÖKÇEADA» (F 494). To αρματαγωγό δε είναι το «ISKENDERUN» (Α-1600) ενώ το τέταρτο σκάφος είναι το «YARBAY KUDRET GÜNGÖR» (Α 595) το οποίο είναι σκάφος ανεφοδιασμού και υποστήριξης.

(c) turkishnavy.net

Με άλλα λόγια η Άγκυρα στέλνει στην περιοχή δύο φρεγάτες, ένα αρματαγωγό και ένα σκάφος υποστήριξης. Η παρουσία του σκάφους ανεφοδιασμού υποδηλώνει πως η Τουρκία σκοπεύει να κρατήσει τα σκάφη της πλησίον της Λιβύης. Το ερώτημα βέβαια είναι το τι ακριβώς το αρματαγωγό θέλει στην ευρύτερη περιοχή.

Να κάνουμε μία υπόθεση εργασίας; Εάν η χρησιμοποίηση εμπορικών σκαφών για την εκκένωση της περιοχής είναι μία πολύ απλή και πρακτική λύση, την οποία ακολουθεί τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία, γιατί το Γενικό Επιτελείο της Άγκυρας αποφάσισε να στείλει αυτή τη στιγμή αρματαγωγό; Γιατί να μπουν στα λειτουργικά έξοδα κίνησης ενός ακόμα πολεμικού σκάφους ενώ θα μπορούσαν να κάνουν την δουλειά τους και με εμπορικά της γραμμής…

Eρώτηση: το 10.583 τόννων σκάφος τί ακριβώς αποστολή έχει να εκπληρώσει στην Λιβύη; 
(c) turkishnavy.net

Εάν σκεφτούμε λίγο πιο… συνθετικά και θυμηθούμε πως σε πρόσφατη ανάρτηση του defence-point.gr είχε επισημανθεί πως στην εξέγερση, σύμφωνα με τις Λυβικές αρχές εμπλέκονται και Τούρκοι, τότε ίσως να λάβουμε μία απάντηση στο παραπάνω ερώτημα. Με άλλα λόγια υπάρχει περίπτωση οι Τούρκοι να μεταφέρουν «κάτι» στην Λιβύη το οποίο δεν θα ήταν δυνατόν να μεταφερθεί με πλοίο της γραμμής;

Εάν, υπογραμμίζουμε το εάν, οι καθεστωτικοί έχουν δίκιο για την εμπλοκή της Άγκυρας στην περιοχή τότε τι μας εμποδίζει να υποθέσουμε πως πριν την επιβίβαση των διασωθέντων το τουρκικό αρματαγωγό θα μπορούσε να… αποβιβάσει, όπλα, πυρομαχικά, προσωπικό κλπ;

Φυσικά η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι μία υπόθεση εργασίας αλλά εάν αυτή συνοδευτεί και με την πρόσφατη δήλωση του ιού του Μουαμάρ Καντάφι πως «δεν πρόκειται να αφήσουμε την χώρα στα χέρια Ιταλών και Τούρκων» τότε η όλη υπόθεση αποκτά ενδιαφέρον.
infognomon politics