18.2.11

Απειλούν την Ε.Ε. με κρίση οι Τούρκοι


 Διαμηνύουν πως θα πρέπει να εξέλθει η ενταξιακή τους πορεία από το αδιέξοδο


Οι προειδοποιήσεις της Άγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πυκνώνουν και δημιουργούν ένταση μεταξύ των δυο πλευρών. Οι προειδοποιήσεις/μηνύματα της Άγκυρας είναι αποτέλεσμα του εκνευρισμού που εκπέμπει η τουρκική πλευρά ενόψει του γεγονότος ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν....

Η ΕURΟΡΟLΙΤΙQUΕ των Βρυξελλών στο κύριο άρθρο της με τίτλο «Προειδοποίηση της Άγκυρας» αναφέρει ότι σύμφωνα με υψηλόβαθμο διπλωμάτη οι σχέσεις Τουρκίας- Ε.Ε. θα καταλήξουν σε κρίση εάν η Ένωση δεν λάβει μέτρα για να βγάλει τις ενταξιακές διαδικασίες από το σημερινό αδιέξοδο. Εάν η Τουρκία δεν κατορθώσει να ανοίξει ένα καινούριο κεφάλαιο κατά τη διάρκεια της ουγγρικής προεδρίας , τότε θα έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος χωρίς καμία πρόοδο, δήλωσε ο ίδιος διπλωμάτης σε συνομιλία με δημοσιογράφους στην Άγκυρα.

«Αυτό θα προκαλέσει χωρίς αμφιβολία -δεν ξέρω αν πρέπει να χρησιμοποιήσω τη λέξη- κρίση, καθώς έχουμε περάσει αρκετές κρίσεις με την Ε.Ε. και κατά κάποιο τρόπο η λέξη αυτή για εμάς έχει γίνει συνηθισμένη. Η Ε.Ε. πρέπει να αφυπνιστεί και οφείλει να κάνει τουλάχιστον μία χειρονομία προς την Τουρκία», προειδοποίησε.

Το άρθρο αναφέρει ότι η Άγκυρα ξεκίνησε το 2005 τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. αλλά η διαδικασία είναι μπλοκαρισμένη εξαιτίας της αντίθεσης χωρών όπως η Γαλλία και η Γερμανία, της διαμάχης στο ζήτημα της Κύπρου και της έλλειψης προόδου στην πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία. Μόνο 18 κεφάλαια έχουν ανοίξει σε σύνολο 35 και τουλάχιστον 8 παραμένουν «μπλοκαρισμένα».

Παρόλα αυτά, καταλήγει το άρθρο, ο Τούρκος διπλωμάτης υπογράμμισε την αποφασιστικότητα και την επιμονή της χώρας του να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις παρά τις δυσκολίες. «Είμαστε πεισματάρηδες. Δεν θα είμαστε αυτοί που θα εγκαταλείψουν πρώτοι το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», επέμεινε.

Σημειώνεται συναφώς ότι τις προηγούμενες ημέρες βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη, για να συμμετάσχει σε συνέδριο, ο Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε, ο οποίος είχε επιστήσει την προσοχή στους Τούρκους επισήμους, τονίζοντας πως η Ένωση δεν έχει σχέδιο Β΄για την ένταξη της Τουρκίας. Υπέδειξε βασικά πως για να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία, θα πρέπει η Τουρκία να εναρμονισθεί με το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτό, όμως, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, δεν το αντιλαμβάνονται και επιμένουν σε μια διαδικασία αλά καρτ.

Στις Βρυξέλλες ο Ερντογάν
Ο ΤΟΥΡΚΟΣΠρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει στις Βρυξέλλες την 1η Μαρτίου ως προσκεκλημένος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για να μιλήσει για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ, ενώ κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες θα γίνουν και τα επίσημα εγκαίνια του νέου κτηρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Η Ένωση να πείσει τους Ε/κ»

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣπηγές στην Αγκυρα υποστήριξαν ότι η ΕΕ θα πρέπει να πείσει τη «νότια Κύπρο», όπως αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία, στις διαπραγματεύσεις, διότι σε αντίθετη περίπτωση αυτές θα οδηγηθούν σε κατάρρευση.

Σύμφωνα με το CΝΝ Τurk, διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα ανέφεραν, σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, ότι «εάν δεν πρόκειται να υλοποιηθεί η ένταξη μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, τότε γιατί η Τουρκία αλλάζει τους νόμους της;».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, Εγκεμέν Μπαγίς, σχετικά με το θέμα είπε «εμείς δεν θα βγάλουμε το φις από την πρίζα». Οι διπλωματικές πηγές σημείωσαν επίσης πως «η Αγκυρα θα συνεχίσει το δρόμο της για την ένταξη έως ότου η ΕΕ μας πει ότι δεν θα μας δεχθεί. Η Αγκυρα θα συνεχίσει με επιμονή στο δρόμο αυτό ακόμα και στην περίπτωση που χαρακτηριστεί ‘μαζοχιστής’».
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 17/02/2011
infognomon politics