8.2.11

Υπουργείο Αμυνας Ερευνα σε βάθος για την προμήθεια υποβρυχίων




Εκτεθειμένα αφήνει ο υπουργός Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος όσα πρόσωπα (υπηρεσιακά στελέχη ή πολιτικούς) εμπλέκονται στη διακίνηση παράνομων πληρωμών σχετιζόμενων με τις αρχικές _ προ δεκαετίας _ συμβάσεις των υποβρυχίων τύπου 214 του Πολεμικού Ναυτικού. Το θέμα ανέδειξε εκτενές δημοσίευμα περίπου εννέα σελίδων του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», στο οποίο αναφέρεται ρητά το όνομα του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλου.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: «Σε κάθε δε
περίπτωση τυχόν ποινικές ευθύνες δεν έχουν παραγραφεί και άρα μπορούν να αναζητηθούν. Στο πλαίσιο αυτό το ΥΠΕΘΑ θα κινήσει κάθε πρόσφορη διαδικασία» επισημαίνεται.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η υπόθεση των παράνομων προμηθειών που φέρεται να πλήρωσε η εταιρεία Ferrostaal προκειμένου να πουλήσει υπερσύγχρονα υποβρύχια στην Ελλάδα ερευνάται εδώ και καιρό από την ελληνική και τη γερμανική Δικαιοσύνη και το ΣΔΟΕ. «Ολα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι προφανές ότι θα ερευνηθούν σε βάθος και το ταχύτερο,όχι μόνο από την ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και από τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας. Εφόσον θεμελιώνονται αξιώσεις του Ελληνικού Δημοσίου για αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης ή αδικοπραξίας, αυτές θα εγερθούν το ταχύτερο» τονίζεται στην ανακοίνωση.
Επίσης υπενθυμίζεται ότι με τον πρόσφατο νόμο 3885/2010, βάσει του οποίου συνήφθη η αναθεωρημένη και ισχύουσα πλέον σύμβαση για τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού με την εταιρεία Abu Dhabi Mar:
_ Πρώτον, αποκλείστηκε ρητά η περαιτέρω συμμετοχή της εταιρείας Ferrostaal λόγω των υπό διερεύνηση εκκρεμοτήτων.
_ Δεύτερον, καταργήθηκε ο μηχανισμός των αντισταθμιστικών ωφελημάτων που πιθανότατα λειτούργησε ως δίαυλος αδιαφανών πληρωμών.
_ Τρίτον, θεσπίστηκαν αυστηρές ρήτρες διαφάνειας που θα λειτουργούν καθ' όλη τη διάρκεια της σύμβασης και επιτρέπουν στο Ελληνικό Δημόσιο να διενεργεί όλους τους αναγκαίους ελέγχους ως προς τις πληρωμές για υπεργολαβίες, τις αμοιβές συμβούλων κ.ο.κ.
Σημειώνεται επιπλέον ότι ο οριστικός φορολογικός έλεγχος που έγινε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προκειμένου να εισέλθει ο νέος μέτοχος (όμιλος Abu Dhabi Mar) στα ΕΝΑΕ αφορά μόνον το νομικό πρόσωπο της Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ και όχι άλλες εμπλεκόμενες εταιρείες που έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις (π.χ. έκδοση εικονικών τιμολογίων) ή, πολύ περισσότερο, φυσικά πρόσωπα που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τυχόν καταθέσεις ή άλλα περιουσιακά στοιχεία τους.

tovima.gr