17.2.11

Αναδρομικά τέλη στους τακτοποιημένους ημιυπαίθριους



Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και αναδρομικά από τον Απρίλιο του 2010, δύναται να επιβάλλουν οι δήμοι, στους ημιυπαίθριους χώρους που έχουν δηλωθεί με το νόμο 3897/2010, για την τακτοποίησή τους. Αυτό αφορά τα τετραγωνικά μέτρα που μέχρι τώρα δεν είχαν δηλωθεί και δεν συμπεριλαμβάνονταν στα δημοτικά τέλη που πλήρωνε το κτίσμα. Τη διευκρίνιση αυτή έκανε ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Ντόλιος μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega.  

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, αναφέρεται:...

"Τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού (ΔΤ), ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων (ΔΦ) καθώς και τα δυνητικά, ανταποδοτικά τέλη (ανάλογα με τους όρους που προβλέπονται από την απόφαση του δημοτικούσυμβουλίου) συνεχίζουν να επιβάλλονται, με συνυπολογισμό της επιφάνειας των δηλούμενων χώρων (ημιυπαίθριοι, πιλοτές, υπόγειοι χώροι κλπ), κατά τον προσδιορισμό του ύψους αυτών (βλ. β.1, 2, 3). 

Είναι δυνατή επίσης η επιβολή ΤΑΠ για τους ημιυπαίθριους χώρους που έχουν κλειστεί, δεδομένου ότι με την μετατροπή αυτών σε χώρους κύριας χρήσης, αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου, η οποία συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό της υποκείμενης στο φόρο αξίας (622/2004 Γνωμ. ΝΣΚ). Στην περίπτωση αυτή ΤΑΠ επιβάλλεται από το χρόνο έναρξης ισχύος του ν.3843/2010 (δηλ. 28/4/2010) ή από την ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του ημιυπαίθριου (αναγράφεται στην υποβληθείσα υπεύθυνη δήλωση), στην περίπτωση που αυτή είναι μεταγενέστερη της 28ης Απριλίου 2010".

Ενόψει των διατάξεων του άρθρου 22, παρ.5.α του ν.3897/2010 («δεν οφείλεται αναδρομικά οποιοσδήποτε φόρος»), για τους χώρους που διατηρούνται κατά το ν.3843/2010 δεν επιβάλλονται αναδρομικά (δηλαδή για χρονική περίοδο προγενέστερη της 28ης Απριλίου 2010) ΤΑΠ και ΔΦ, καθώς και τα παρακολουθηματικά, της κύριας οφειλής, πρόστιμα.

Διευκρινίζεται ωστόσο ότι παραμένει η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των προαναφερόμενων ανταποδοτικών τελών για τους χώρους που διατηρούνται, στην περίπτωση που ο δήμος δεν συνυπολόγιζε το εμβαδόν αυτών στην επιφάνεια των στεγασμένων χώρων των ακινήτων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Στην περίπτωση αυτή, τα τέλη θα επιβληθούν με γνώμονα το συντελεστή που ισχύει για την προβλεπόμενη, από την οικοδομική άδεια, χρήση, χωρίς δηλαδή να ληφθεί υπόψη η αλλαγή της χρήσης που δηλώθηκε στο πλαίσιο του ν.3843/2010 (ενόψει της παρ.γ. του άρθρου 22 ν.3897/2010) και θα επιβληθούν τα πρόστιμα που προβλέπονται για την ανακριβή δήλωση της επιφάνειας των ακινήτων".


Γ. Ντόλιος: Παρερμηνεύτηκε η εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους

Για παρερμηνεία της εγκυκλίου έκανε λόγο μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, ως προς τις αναδρομικές χρεώσεις σε δημοτικά τέλη και τέλη ακίνητης περιουσίας που καλούνται να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες των ημιυπαίθριων χώρων που τους τακτοποίησαν.

Παραδέχθηκε ότι δεν υπήρξε προηγούμενη συνεννόηση με το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι δήμοι μπορούν να ζητήσουν την αναδρομική καταβολή των τελών έως και επίπεδο πενταετίας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι ο νόμος, που δε θέτει θέμα αναδρομικής οφειλής, υπερισχύει της εγκυκλίου.


Αμεση ανάκληση της εγκυκλίου για τους ημιυπαίθριους ζητά η ΠΟΜΙΔΑ


Την άμεση ανάκληση της εγκυκλίου για τους ημιυπαίθριους του Υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) εκφράζοντας τη βεβαιότητά της σε σχετική ανακοίνωση "ότι τη συγκεκριμένη εγκύκλιο ουδεμία δημοτική αρχή της χώρας που σέβεται στοιχειωδώς τους δημότες της, πρόκειται να εφαρμόσει με αναδρομική ισχύ". Παράλληλα τονίζει ότι ουδείς ενδιαφερόμενος πολίτης που υπέβαλε ή σκοπεύει να υποβάλλει δήλωση αλλαγής χρήσης ημιυπαίθριου, έχει λόγο ή συμφέρον να αλλάξει γνώμη.

    Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, προσκολλάται το γράμμα των προισχυσασών διατάξεων περί δημοτικών τελών, παραβιάζοντας σαφέστατα την αρχή της χρηστής διοίκησης και της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών στο Κράτος αλλά και στην πολιτική του ηγεσία, η οποία διαβεβαίωσε σε όλους τους τόνους τους πολίτες ότι όσοι δηλώσουν αλλαγή χρήσης χώρων δεν θα έχουν γενικά καμιά άλλη παράπλευρη συνέπεια.

    Η νομοθεσία για τα δημοτικά τέλη δεν προέβλεπε τον συνυπολογισμό των ημιυπαίθριων χώρων στον υπολογισμό των δημοτικών τελών και του ΤΑΠ, γι΄αυτό και οι πολίτες, κατά την αρχική ρευματοδότηση των κατοικιών τους, ορθά δήλωναν στους ΟΤΑ αποκλειστικά το κυρίως εμβαδόν τους, όπως αναφέρεται στον νόμιμο τίτλο τους. Κατά τη δεκαετία του ΅90, όταν άρχισε το συστηματικό κλείσιμο των ημιυπαίθριων, πολλοί ΟΤΑ και σε διαφορετικό χρόνο ο καθένας (ο Δήμος Αθηναίων ήδη από το 1987), έλαβαν αποφάσεις για συνυπολογισμό των εμβαδών τους στα δημοτικά τέλη.

    Οι ιδιοκτήτες κατοικιών σε δήμους που δεν τα συνυπολόγιζαν, χωρίς καμιά ευθύνη των πολιτών, σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπ. Εσωτερικών προς του ΟΤΑ, αντιμετωπίζουν σήμερα τους εξής κινδύνους:

    1. Αναδρομική επιβολή ΤΑΠ και Δημοτικού Φόρου από τον Απρίλιο 2010.

    2. Αναδρομική επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού επί της διαφοράς του εμβαδού, μέχρι και μια πενταετία (νόμιμος χρόνος παραγραφής των δημοτικών τελών).

    3. Επιβολή διαφορών τέλους και προστίμων από την αλλαγή της κύριας χρήσης των χώρων σε άλλη κύρια χρήση (!) (π.χ. από κατοικία σε επαγγελματικό χώρο) με τον εξωφρενικό ισχυρισμό ότι δήθεν οι συγκεκριμένες αλλαγές χρήσης δεν υπάγονται στις διατάξεις του ν. 3843/2010!

    Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΠΟΜΙΔΑ, η αποστροφή αυτή της εγκυκλίου αποτελεί διαστρέβλωση της έννοιας του νόμου ο οποίος ουδεμία τέτοια διάκριση κάνει, σε βάρος των πολιτών, καθόσον ο νόμος ξεκάθαρα ορίζει ότι «Επιτρέπεται μετά την καταβολή ειδικού προστίμου η διατήρηση για σαράντα χρόνια ημιυπαίθριων χώρων, καθώς και χώρων που βρίσκονται στο υπόγειο, ισόγειο ή άλλη στάθμη του κτιρίου, οι οποίοι βρίσκονται μέσα στον εγκεκριμένο κτιριακό όγκο βάσει της οικοδομικής του άδειας, η οποία εκδόθηκε ή αναθεωρήθηκε έως 2.7.2009, και έχουν μετατραπεί σε χώρους κύριας χρήσης».
express