10.2.11

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο-Επιμένουν οι γιατροί

Λίγο πριν τις 2 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία, επί των άρθρων το νομοσχέδιο για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, στη βουλή την Πέμπτη μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργο Κουτρουμάνη θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ανακοινώσουν το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των ρυθμίσεων, ενώ σε διάλογο αναμένεται να κληθούν οι εκπρόσωποι των ιατρών όσον αφορά στις εξειδικευμένες ρυθμίσεις του νόμου


Την ίδια στιγμή οι γιατροί του ΙΚΑ απεργούν έως και την Παρασκευή, ενώ με απόφαση τους οι γιατροί θα παρατείνουν την κατάληψη στο υπουργείο Υγείας έως και την Πέμπτη.


Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) προκειμένου να προβεί σε συνολική εκτίμηση της κατάστασης.


Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα από 11 π.μ. έως 3 μ.μ. τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων και οι Υπηρεσίες Πρόνοιας, ύστερα από την 4ωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).


Στις 8 το πρωί θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στα ταμεία είσπραξης του «πεντάευρου» με συμβολικό κλείσιμο των ταμείων και δωρεάν εξέταση των ασθενών από 8 έως τις 11 το πρωί.


Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί, ανέστειλαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις που είχαν προγραμματισθεί για την Πέμπτη, έπειτα από τις σχετικές τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.


Παρέμβαση του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου για τα φαρμακεία
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας απηύθυνε κάλεσμα σε όσους «απειλούν ότι αν δεν υποχωρήσει η κυβέρνηση στο πληθυσμιακό κριτήριο για τα φαρμακεία δεν θα λήξει ο αγώνας, να καταλάβουν ότι όσο μένει ανοιχτό ένα θέμα, μόνο σε βάρος τους θα αποβεί».


Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε πως το πληθυσμιακό κριτήριο γίνεται κριτήριο του νόμου για να ευνοήσει την διασπορά των φαρμακείων, όχι για να βοηθήσει τους εγκατεστημένους φαρμακοποιούς, χαρακτηρίζοντας «συντεχνιακή» αυτή την προσέγγιση. Ταυτόχρονα κάλεσε και τους βουλευτές «που μιλούν μαξιμαλιστικά» να καταλάβουν ότι άνοιγμα του επαγγέλματος δεν σημαίνει να οδηγηθούν στην απόγνωση αυτοί που το ασκούν.


Η τροποποίηση του Άρθρου 36 Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας είχε καταθέσει τροποποίηση στο άρθρο 36 του πολυνομοσχεδίου σχετικά με τα φαρμακεία.


Σύμφωνα με αυτή, «σε απόσταση 100 μέτρων εκατέρωθεν των πλησιέστερων άκρων της εξωτερικής κεντρικής πύλης νοσοκομείων, δυναμικότητας άνω των 150 κλινών, επιτρέπεται η μεταφορά και ίδρυση επιπλέον φαρμακείων, των οποίων ο αριθμός δεν μπορεί να υπερβαίνει τον αριθμό των ήδη λειτουργούντων κατά τη δημοσίευση του νόμου».


Έντονες επικρίσεις
Κατά τη διάρκεια συζήτησης του ν/σ ο υπουργός Υγείας δέχθηκε σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση, στην προσπάθειά του να υπεραμυνθεί της επίμαχης νομοθετικής πρωτοβουλίας, έκανε λόγο για «Βουλή των συντεχνιών».


«Τα πράγματα είναι απλά», διεμήνυσε ο υπουργός συμπληρώνοντας πως «η πρωτοβάθμια υγεία θα γίνει πράξη», πως «27 χρόνια αναλγησίας περνάνε στο παρελθόν» και πως «η αναλγησία τόσων χρόνων τελειώνει εδώ».


Σχετικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις επανέλαβε ότι υποκινούνται υπό συντεχνιακές βλέψεις, ενώ για την απεργία των νοσοκομειακών γιατρών ενημέρωσε ότι δεν ξεπέρασε το 2,5% σε συμμετοχή, καθώς, όπως υποστήριξε, αντιλήφθηκαν πως η παρέμβαση του υπουργείου είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.


Επιπλέον, ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε πως σε αυτό τον πόλεμο το υπουργείο «δεν θα κιοτέψει και ότι ο αγώνας του αυτή τη φορά θα βρει πρόσφορο έδαφος. Όταν λέμε ότι θα πολεμήσουμε», επεσήμανε, «δεν κιοτεύουμε, η συνείδησή μας μάς επιβάλλει να κάνουμε αυτό που είναι καλό για τον ασφαλισμένο, τον πολίτη, τον ασθενή».


Αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης επί του νομοσχεδίου είπε πως η στοιχειώδης πολιτική εμπειρία δείχνει πως όταν κάποιος ζητεί την απόσυρση ενός ν/σχ με το αιτιολογικό ότι είναι πρόχειρο, σημαίνει ότι δεν έχει τι να πει.


Παράλληλα, ο υπουργός αντέκρουσε τις κατηγορίες περί ελλιπούς διαλόγου, λέγοντας πως συμμετείχαν σε αυτόν 33 επιστημονικοί φορείς. Ανέφερε επίσης ότι ποτέ καμία κυβέρνηση δεν ρώτησε τους πολίτες για τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες.


Συντονισμένα πυρά από την αντιπολίτευση 
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Μαρκόπουλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κπομματος διαπίστωσε αναντιστοιχία μεταξύ των υπουργικών εξαγγελιών και του γράμματος του νομοσχεδίου. «Γιατί όλα αυτά που έχετε πει προφορικά στις τηλεοράσεις, δεν τα περιλάβατε στο σχέδιο νόμου; Θέλετε να συζητήσουμε για τις θεωρητικές δεσμεύσεις καθενός από μας; Δεν έχει αξία στην πρακτική πολιτική» επεσήμανε ο κ. Μαρκόπουλος.


«Οι γιατροί δεν είναι καταληψίες, είναι δημόσιοι λειτουργοί που βρίσκονται κοντά στους αρρώστους», δήλωσε από την πλευρά του ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Θανάσης Γιαννόπουλος.


«Τον επόμενο χρόνο θα έχετε ένα πόλεμο που θα είναι αλύπητος», προειδοποίησε την κυβέρνηση με τη σειρά της η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και εκτίμησε ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν θα τα βγάλει πέρα και χαρακτήρισε το νομοσχέδιο εγκληματικό.


Επίσης, υποστήριξε πως δημιουργείται στην υγεία ένα σύστημα διαπλοκής του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα, που θα οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση των σχέσεων ιατρών και ασθενών και σε κοινωνικές εκρήξεις από το επόμενο έτος.


Παράλληλα, η κ. Παπαρήγα άφησε αιχμές και κατά των γιατρών, αναφέροντας πως σε κάποιο βαθμό λειτουργούν συντεχνιακά.


Από την πλευρά του ο Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι το ΛΑΟΣ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, χαρακτηρίζοντάς το δαιδαλώδες και αναποτελεσματικό. «Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά μετέωρο», πρόσθεσε. «Κύριε υπουργέ», είπε, «κάντε σωστές κινήσεις και θα είμαστε μαζί σας, θέλαμε περισσότερο θάρρος».


Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατέκρινε έντονα και τη στάση που τηρούν οι γιατροί, σημειώνοντας πως «είναι ιερό το δικαίωμα της απεργίας», αλλά και πως «ιερότερη είναι η συνεργασία». «Κάποιοι πρέπει να καταλάβουν ότι ασκούν λειτούργημα και όχι επάγγελμα», πρόσθεσε.


Ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας σημείωσε ότι «δεν μπορεί να χαρακτηρίζει τους μισούς Έλληνες συντεχνίες που καθοδηγούνται από πολιτικές δυνάμεις, ενώ επίσης επεσήμανε την υποχρηματοδότηση της υγείας και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «διαλύει ό,τι έχει απομείνει από τις δημόσιες υποδομές κοινωνικής πρόνοιας».


«Υπεκφεύγετε, δείχνετε απερίγραπτο εκνευρισμό και αντί να κάνετε νηφάλιο διάλογο σε αυτήν την αίθουσα, σχεδόν μας απειλείτε», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης και κατέληξε: «Είναι δυνατόν όταν βάζετε βόμβα στα θεμέλια του συστήματος Υγείας και να μην έχετε ένα επιχείρημα να πείτε;».
real.gr