2.2.11

Εμπιστοσύνη σε Πορτογαλία και Ελλάδα από τον πρωθυπουργό Θαπατέρο

Go to fullsize image
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο διαβεβαιώνει ότι η Ισπανία είναι «ισχυρή και φερέγγυα», στέλνοντας και ένα μήνυμα εμπιστοσύνης σε Πορτογαλία και Ελλάδα. Ταυτόχρονα, η Γερμανία θα πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ηγετικό ρόλο στην πορεία ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας της ΕΕ, λέει ο κ.
Θαπατέρο, σε συνέντευξή του σε ανταποκριτές γερμανικών εφημερίδων, ενόψει της σημερινής επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου Aγκελας Μέρκελ, στη Μαδρίτη. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τα δάνεια και αν η Πορτογαλία θα...

λύσει τα προβλήματά της χωρίς να προσφύγει στο μηχανισμό προστασίας ο κ. Θαπατέρο απαντά: «Έχω εμπιστοσύνη στην Πορτογαλία, έχει μειώσει γρήγορα το έλλειμμά της και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα είναι σε σχετικά καλή κατάσταση.

Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για το μέλλον της Ελλάδας. Θα πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση να στείλουμε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, η οποία, υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, κέρδισε τις εκλογές και ανέλαβε τα ηνία. Θα δούμε εάν η χώρα θα σταθεί στα πόδια της με τη βοήθεια που έχει λάβει μέχρι τώρα». «Είμαι πεπεισμένος, ότι η ΕΕ και οι χώρες της Ευρωζώνης, εάν χρειαστεί θα δώσουν περισσότερη βοήθεια στην Ελλάδα», σημειώνει ο Ισπανός πρωθυπουργός. Αναφορικά με τα σενάρια περί μείωσης του συνολικού ελληνικού χρέους, όπως αναδιάρθρωση ή επαναγορά κρατικών ομολόγων στην αγορά, ο Θαπατέρο συνιστά προσεκτικό χειρισμό τέτοιων ευαίσθητων θεμάτων.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, κυρίως ότι πρόκειται για τόσο ευαίσθητα θέματα.

Μόνον η λέξη αναδιάρθρωση προκαλεί καταιγίδα. Εάν πρέπει να γίνει κάτι, αυτό θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας συμφωνίας, μιας συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Χρειαζόμαστε περισσότερη ευρωπαϊκή κυβέρνηση, λιγότερη πολυφωνία και γρήγορες αποφάσεις. Δεν γίνεται ο κάθε πρωθυπουργός να προκαλεί περισσότερη σύγχυση», λέει ο κ. Θαπατέρο.
express.gr/