25.2.11

Σε εμφύλιο «καλεί» ο Καντάφι


Αμετακίνητος και αποφασισμένος να πνίξει στο αίμα την εξέγερση εμφανίστηκε σήμερα ο Μουαμάρ Καντάφι στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Λιβύης.

Ο Μουαμάρ Καντάφι μίλησε στους συγκεντρωμένους υποστηρικτές του και τους κάλεσε «να προετοιμαστούν να υπερασπιστούν τη Λιβύη», σύμφωνα με τις εικόνες που προέβαλε απευθείας η τηλεόραση.

Όπως είπε, «όλες οι αποθήκες όπλων θα ανοίξουν για να εξοπλιστεί όλος ο λαός»....


Ο ηγέτης της Λιβύης είπε προς τους «εχθρούς» της χώρας, όπως αποκαλεί τους διαδηλωτές, ότι «θα πολεμήσουμε αν το θέλουν. Θα πολεμήσουμε και θα τους νικήσουμε».

Επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς από την Ε.Ε.

Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα στην επιβολή εμπάργκο όπλων και εξοπλισμού καταστολής, καθώς και στο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και την απαγόρευση χορήγησης θεώρησης εισόδου στον Μουάμαρ Καντάφι και σε άλλα στελέχη του καθεστώτος του και συγγενείς του.

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, οι κυρώσεις μπορεί να τεθούν σε ισχύ "στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, την Δευτέρα ή την Τρίτη".

Ωστόσο, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ποια άτομα θα περιλαμβάνονται στην λίστα που θα υποστεί τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Τα 27 κράτη μέλη αποφάσισαν επίσης να επιβάλουν εμπάργκο όπλων και υλικού το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την καταστολή των διαδηλώσεων.

Ορισμένα από τα κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ιταλία, που έχουν στενούς δεσμούς με την Λιβύη, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους σχετικά με την επιβολή κυρώσεων τόσο γρήγορα, αναφέροντας ότι δεν είναι ακόμη γνωστό αν ο Μουάμαρ Καντάφι θα είναι στην εξουσία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία, ζήτησε την άμεση επιβολή κυρώσεων κατά του ηγέτη της Λιβύης.
real.gr