28.2.11

Το κρύο «τρέφει» τη νέα γρίπη


 
Ρεπορτάζ: Μάρθα Καϊτανίδη mkaitanidi@dolnet.gr
Σταδιακή μείωση παρατηρείται στη δραστηριότητα της γρίπης, παρόλα αυτά οι επιστήμονες προειδοποιούν πως οι χαμηλές θερμοκρασίες δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε να πάρει η δράση του ιού Α(Η1Ν1)…παράταση.
Έτσι και σύμφωνα με τους επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), αναμένεται συνέχιση των εισαγωγών σε νοσοκομεία ασθενών που νοσούν σοβαρά από τη νέα γρίπη, με ελαττωμένους ωστόσο ρυθμούς.
Σημειώνεται ότι μέχρι και σήμερα το μεσημέρι 107 σοβαρά κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 125 θάνατοι....

Όπως όμως, υπογραμμίζουν οι επιστήμονες, η αυξημένη δραστηριότητα της νέας γρίπης στην χώρα μας ναι μεν ήταν αναμενόμενη, θα μπορούσε ωστόσο να μπει «φρένο» στις επιπτώσεις εάν οι πολίτες είχαν λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Είναι ενδεικτικό ότι σε τηλεφωνική έρευνα που διενεργήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 24 έως 26 Φεβρουαρίου, βρέθηκε ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμούμε το εποχικό εμβόλιο ανήλθε μόλις στο 10,1%.

Έτσι άλλωστε εξηγείται και το γεγονός, πως το 62% των ασθενών με βαριά συμπτώματα που εισήχθησαν σε μονάδα και το 81% των ανθρώπων που νικήθηκαν απο τη νέα γρίπη, έπασχαν απο υποκείμενα νοσήματα παρόλα αυτά δεν είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της εποχικής γρίπης.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες «δυναμώνουν» τον Α(Η1Ν1)

Κατά την σημερινή ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι επιστήμονες υπογράμμισαν ότι οι κακές καιρικές συνθήκες ενδέχεται να οδηγήσουν σε παράταση της αυξημένης δραστηριότητας της εποχικής γρίπης και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων.
Και αυτό, γιατί η χαμηλή θερμοκρασία βοηθά στη μετάδοση των ιών που προκαλούν αναπνευστικές λοιμώξεις (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης) με πολλαπλούς τρόπους.

Το «Α» της πρόληψης
Μετά από τα παραπάνω δεδομένα οι ειδικοί υπενθυμίζουν τη σπουδαιότητα της τήρησης απλών κανόνων υγιεινής όπως:
  1. το συχνό πλύσιμο τωνχεριών, ιδιαίτερα πριν από το φαγητό
  2. η αναπνευστική υγιεινή με κάλυψη του στόματος και της μύτης με τον αγκώνα, κατά το βήχα και το φτέρνισμα
  3. η αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια
  4. η χρήση χαρτομάντιλων, τα οποία πρέπει να απορρίπτονται μετά τη χρήση τους
  5. ο καλός και συχνός αερισμός των κλειστών χώρων
  6. η αποφυγή, κατά το δυνατό, της επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής, όπως βήχα, πυρετό, φτέρνισμα
  7. η οικειοθελής κατ’ οίκον απομόνωση των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.
Επιπλέον, οι λοιμωξιολόγοι επιμένουν πως είναι αναγκαία η συνέχιση του εμβολιασμού ακόμη και τώρα, με έμφαση στις κλινικές ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς και η έγκαιρη έναρξη αντι-ιικής θεραπείας σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης για την αποφυγή επιπλοκών.

tanea.gr
Πηγή : Web Only