8.2.11

«Το ευρώ θα επιβιώσει, όπως και η Ελλάδα»


Στη μακρά συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στην πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Γιούνκερ εμφανίστηκε αισιόδοξος στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, τόσο για το μέλλον της Ελλάδας, όσο και για το μέλλον του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. «Το ευρώ θα επιβιώσει, όπως και η Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη. Ο πρόεδρος του Eurogroup τάχθηκε υπέρ της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους, επισήμανε όμως, πως θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα το πρόγραμμα σταθερότητας. Ειδικά για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, ο κ. Γιούνκερ, αφού παρείχε στήριξη στα μέτρα που έχει ήδη λάβει η ελληνική κυβέρνηση, είπε πως αν οι στόχοι επιτευχθούν, δεν θα υπάρξουν καινούργια μέτρα.

Ένα ακόμη σημαντικό θέμα που τέθηκε επί τάπητος, ήταν το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, για το οποίο όμως οι δύο ηγέτες, επιφυλάχθηκαν να πάρουν θέση, μέχρι να γνωρίζουν όλες τις λεπτομέρειες γύρω από αυτό.

Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου, αναφέρθηκε στο σύνολο των θεμάτων που συζήτησε με τον κ. Γιούνκερ, ενώ σε ό,τι αφορά την κρίση του ευρωπαϊκού χρέους, είπε ότι η Ευρώπη πρέπει να πάρει αναγκαίες αποφάσεις σύντομα.

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιθυμεί συνολική λύση στο ζήτημα αυτό, ενώ σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είχαμε λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό να προχωρήσουμε σε βαθιές αλλαγές και αυτό κάνουμε.

Στη συνέχεια ο κ. Γιούνκερ είχε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στην οποία συζήτησαν την πορεία των μεταρρυθμίσεων και τα μέτρα της διετίας 2012-14, ύψους 12,7 δισ. ευρώ.

Αμέσως μετά, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία, για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, να συναντηθώ με τον Πρόεδρο του Eurogroup και Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου τον κ. Γιούνκερ. Συμφωνούμε με τον κ. Γιούνκερ στην έκδοση του ευρωομολόγου. Συμφωνούμε στην ανάγκη της επιμήκυνσης και της μείωσης του επιτοκίου δανεισμού. Και συμπίπτουμε με τον κ. Γιούνκερ στην ανάγκη της ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουμε, με τρόπο υγιή και βιώσιμο, να εξυπηρετήσουμε το Ελληνικό δημόσιο χρέος».

Το σημερινό πρόγραμμα του κ. Γιούνκερ, ολοκληρώνεται με την αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών.
real.gr