6.2.11

«Ανεπαρκείς οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο Μουμπάρακ»

Ανεπαρκείς χαρακτηρίζει η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η μεγαλύτερη αντιπολιτευόμενη δύναμη στην Αίγυπτο, τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει το καθεστώς Μουμπάρακ για να επιτευχθεί έξοδος από την κρίση που πλήττει τη χώρα.

Το σχέδιο για τη δημιουργία μιας επιτροπής στην οποία θα μετέχει η σημερινή εξουσία και αντιπολιτευόμενοι για την προετοιμασία συνταγματικών μεταρρυθμίσεων είναι «ανεπαρκές», σημείωσε ο Μοχάμεντ Μούρσι, αξιωματούχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κάιρο.....


Οι μετέχοντες στο διάλογο μεταξύ της αιγυπτιακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, συμφώνησαν σήμερα, Κυριακή, στη δημιουργία μιας επιτροπής που θα προετοιμάσει την τροποποίηση του Συντάγματος ως την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μάγκντι Ράντι.

Οι μετέχοντες στις σημερινές συνομιλίες συμφώνησαν και «σε μια ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας που θα στηρίζεται στο Σύνταγμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε ανακοίνωση που είχε αναγνώσει προτεινόταν η άρση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στα μέσα ενημέρωσης, το άνοιγμα ενός γραφείου το οποίο θα δέχεται τις προσφυγές όσον αφορά υποθέσεις πολιτικών κρατουμένων και η απόρριψη «οποιασδήποτε ξένης ανάμειξης στις αιγυπτιακές υποθέσεις».

«Η ανακοίνωση αυτή είναι ανεπαρκής», σημείωσε ο Μούρσι. «Τα αιτήματά μας παραμένουν τα ίδια. Αυτοί δεν ανταποκρίθηκαν στην πλειοψηφία των αιτημάτων, ανταποκρίθηκαν μόνον σε ορισμένα και με επιφανειακό τρόπο», σημείωσε παράλληλα ο Εσαμ αλ Αριάν, άλλος αξιωματούχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Την ίδια ώρα ο πολιτικός της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δηλώνει ότι δεν προσεκλήθη στο διάλογο, καταγγέλοντας τις συνομιλίες αυτές ως αδιαφανείς. «Κανείς δεν γνωρίζει ποιός μιλάει σε ποιόν προς το παρόν (...) Η διαδικασία διευθύνεται από τον αντιπρόεδρο Σουλεϊμάν, από τον στρατό και βεβαίως αυτό είναι το πρόβλημα», σημείωσε ο Ελ Μπαραντέι.

"Ο πρόεδρος είναι στρατιωτικός, ο αντιπρόεδρος είναι στρατιωτικός και ο πρωθυπουργός είναι στρατιωτικός. Πιστεύω ότι αν θέλετε πραγματικά να αποκαταστήσετε την εμπιστοσύνη, είναι απαραίτητο να μετέχουν πολίτες και γι'αυτό πρότεινα να υλοποιηθεί ένα σχέδιο μετάβασης, στο πλαίσιο του οποίου ένα προεδρικό συμβούλιο, που θα απαρτίζεται από τρία άτομα και θα περιλαμβάνει τον στρατό, θα τεθεί επικεφαλής μιας μεταβατικής κυβέρνησης", προσέθεσε.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο, Δευτέρα, ο τιμηθείς με Νόμπελ Ειρήνης Αιγύπτιος πολιτικός προειδοποιεί για τον κίνδυνο να ξεσπάσει ένας εμφύλιος πόλεμος στην Αίγυπτο και καλεί τον πρόεδρο Μουμπάρακ να παραιτηθεί αμέσως συμπληρώνοντας ότι και οι ΗΠΑ «χάνουν την υπομονή τους».

Πηγή ΑΠΕ