18.2.11

"Μαστίγωμα" στην Άγκυρα του Τουρκοκύπριου πρωθυπουργού

ImageΣκηνές απείρου κάλλους εκτυλίχθηκαν στην τουρκική πρωτεύουσα όταν ο "πρωθυπουργός" των Κατεχομένων Ιρσέν Κιουτσούκ "μαστιγώθηκε" από τον αρμόδιο για θέματα Κύπρου υπουργό της Τουρκίας Τζεμίλ Τσιτσέκ για την διαδήλωση που είχε γίνει στα Κατεχόμενα στις 28 Ιανουαρίου, όπου είχαν ακουστεί συνθήματα εναντίον της Τουρκίας.
"Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως ακριβώς εμείς σας υπερασπιζόμαστε σε κάθε σημείο του κόσμου, θα έπρεπε όλοι οι κρατικοί αξιωματούχοι να που κάτι για τις προσβολές εναντίον της Τουρκίας σε ένα χώρο όπου δεν υπήρχαν οι σημαίες της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, αλλά κυμάτιζαν ελληνοκυπριακές σημαίες" είπε ο Τσιτσέκ και πρόσθεσε: "Δεν είναι δυνατόν να δείξουμε επιείκεια σε αυτά. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ήταν μια μικρή ομάδα, εάν οι 10-15 χιλιάδες που παραβρίσκονταν έλεγαν κάτι γι’ αυτό, εάν πολλοί φίλοι μας έκαναν δήλωση όχι μετά από 5-6 μέρες αλλά αμέσως, δεν θα ζούσαμε αυτή τη δυσκολία. Έτσι θα είχαν εκφράσει τα αισθήματα της Τουρκίας κι εμείς δεν θα αναγκαζόμασταν να κάνουμε δηλώσεις".

Από την πλευρά του ο Κιουτσούκ είπε ότι "η μεγάλη πλειοψηφία των τουρκοκυπρίων είναι πιστή στην Τουρκία. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει, να επιβιώσει και να ορθοποδήσει η ΤΔΒΚ δίχως τη μητέρα πατρίδα".

Απευθυνόμενος στον Τσιτσέκ ο Κιουτσούκ είπε "υπήρξαν γεγονότα που μας στεναχώρησαν" και εξέφρασε την ευχή "να μην επαναληφθούν στο μέλλον". Ωστόσο σημείωσε ότι "οι κινητοποιήσεις είναι δικαίωμα των συνδικάτων και των μαζικών φορέων. Δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά δεν θα πρέπει να ξεφεύγει και η δόση. Επίσης πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε παρουσιάζοντας ως δικαιολογία κάποιες κινητοποιήσεις, να πληγώνονται οι άνθρωποι. Θέλω να επαναλάβω ότι ο λαός της ΤΔΒΚ έχει δυσαρεστηθεί πολύ. Ελπίζω να μας κατανοήσετε".

Στη συνάντηση πήραν επίσης μέρος από πλευράς 'Αγκυρας ο υφυπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Φεριντούν Σινιρλίογλου, ο νέος "πρεσβευτής" της Τουρκίας στα κατεχόμενα Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσά. Μετά τη συνάντησή του με τον Τσιτσέκ, ο Κιουτσούκ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr