25.2.11

Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τους εγκλωβισμένους στη Λιβύη


Προσπάθειες για τον επαναπατρισμό οκτώ ακόμη Ελλήνων, αλλά και ομάδα Κυπρίων πολιτών οι οποίοι βρίσκονται στην έρημο της περιοχής Τζιάλο στην Λιβύη, καταβάλλει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε συντονισμό με τις κυβερνήσεις των άλλων χωρών.
Η περιοχή Τζιάλο βρίσκεται στην έρημο και διαθέτει ιδιωτικό αεροδρόμιο, για το οποίο όμως οι λιβυκές αρχές δεν δίνουν άδεια υπερπτήσεως και προσγείωσης...


Συνεχίζονται οι προσπάθειες για τους εγκλωβισμένους στη Λιβύη
Σε μόνιμη επαφή με τους οκτώ εναπομείναντες Έλληνες στην Τζιάλο, οι οποίοι βρίσκονται εκεί μαζί με τους 10 Κυπρίους και τους πάνω από 200 συναδέλφους τους άλλων εθνικοτήτων, βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιχείρησης επαναπατρισμού. 
«Είναι οχτώ Έλληνες αλλά είναι σαν να είναι 1.008. Την ίδια σοβαρότητα δίνουμε στους 8 που δίναμε και στους υπόλοιπους», είπε ο κ. Δόλλης σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση.
Ο ίδιος ανέφερε ότι οι προσπάθειες για τους εργαζόμενους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην περιοχή του Τζιάλο είναι σε εξέλιξη εδώ τρεις μέρες και γίνονται σε συντονισμό και με άλλες χώρες.
Εκτός από Ελληνες και Κύπριους, εγκλωβισμένοι στην περιοχή βρίσκονται και πολίτες από τις άλλες χώρες της ΕΕ.
Επιτυχής ο επαναπατρισμός από αέρος
Το βράδυ της Πέμπτης προσγειώθηκε το πρώτο μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας με 85 Ελληνες πολίτες, ενώ λίγο μετά τα μεσάνυχτα έφτασαν και τα υπόλοιπα δύο, μεταφέροντας Ελληνες και Κύπριους.
«Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τις ένοπλες δυνάμεις μας και τον κόσμο που υπηρετεί αυτό το κράτος»,είχε δηλώσει  ο κ.Δόλλης, κατά την άφιξη και του δεύτερου C-130 με 83 επιβαίνοντες, από την Τρίπολη της Λιβύης.
«Δεν περιγράφονται εύκολα οι σκηνές που είδαμε και ο τρόπος με τον οποίο οι δικοί μας άνθρωποι κατάφεραν να αντέξουν αυτές τις μέρες. Είμαι υπερήφανος για την πατρίδα μου», πρόσθεσε ο κ.Δόλλης.
Επίσης, εκτός κινδύνου νοσηλεύεται στο ΚΑΤ ο τραυματίας υπάλληλος της ελληνικής πρεσβείας στην Τρίπολη, ο οποίος είχε χτυπηθεί από πυροβολισμό στον ώμο και στο πόδι, και επέστρεψε χθες το βράδυ στην Αθήνα με ένα από τα C-130.
«Μέλημά μας ήταν αυτός ο άνθρωπος να μπορέσει να φθάσει στην πατρίδα με τις καλύτερες συνθήκες», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
ethnos.gr