6.2.11

Διπλό "όχι" σε μέτρα και εκλογές




Το Βερολίνο έβαλε τη σφραγίδα του στις αποφάσεις της ευρώπης δείχνοντας το δρόμο της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής.  «Δεν πρόκειται να ληφθούν νέα μέτρα, εμείς το χρέος μας το κάναμε» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο Γιώργος Παπανδρέου στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, έκανε λόγο για ένα θετικό αποτέλεσμα: «Δεν φοράμε όλοι το ίδιο κουστούμι, αλλά το σημαντικό είναι ότι δημιουργήθηκε ένας ισχυρός μηχανισμός για την αντιμετώπιση του χρέους».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα μας, το 90% – 95% των μέτρων που προτείνονται, "τα έχει ήδη αποφασίσει για την αντιμετώπιση του χρέους". Ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν κατηγορηματικός για το ενδεχόμενο νέων μέτρων: "Όλα όσα ακούγονται και προτείνονται από την κυρία Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί δεν μεταφράζονται σε νέα μέτρα. Εμείς έχουμε κάνει το χρέος μας".



Ο Πρωθυπουργός υποστήριξε πως η επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού χρέους είναι δεδομένη. "Η επιμήκυνση θα

έρθει μέσα από μια ευρύτερη λύση που θα έρθει και για άλλες χώρες της ευρωζώνης. Υπάρχει θετική βούληση απ' όλους. Πιστεύω ότι είναι δεδομένο το θέμα της επιμήκυνσης".

ΝΔ: Να διαπραγματευτούμε σκληρά

«Δεν πρέπει να θεωρούμε τίποτε δεδομένο. Δεν πρέπει να είμαστε απόντες ή σιωπηλοί. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι την Ελλάδα δεν την αφορά η συζήτηση γιατί, δήθεν, η ίδια έχει εκπληρώσει ή εκπληρώνει το 90% των πιθανών υποχρεώσεών της», σημειώνει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Η ΝΔ τονίζει ότι στο επόμενο δίμηνο θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό το μέλλον του ελληνικού δανεισμού, αλλά και της Ευρώπης. «Πρέπει να διαπραγματευτούμε τα μέγιστα. Όχι να αρκεστούμε σε υποσχέσεις για τα ελάχιστα».

»Ήδη, έχουμε τοποθετηθεί σε ορισμένα βασικά ζητήματα. Αναμένουμε τις λεπτομέρειες του Γαλλογερμανικού Σχεδίου για να τοποθετηθούμε πιο συγκεκριμένα».

Θα εξαντλήσουμε την τετραετία
Αρκετές ήταν οι ερωτήσεις που δέχθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. "Το σενάριο αυτό δεν βρίσκεται στο μυαλό μου", είπε αρχικά ο Πρωθυπουργός και στη συνέχεια πρόσθεσε: "Το δίλημμα των εκλογών το θέσαμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Το θέμα αυτό έκλεισε. Μπήκε τέλος. Εμείς θα εξαντλήσουμε την τετραετία". 



Απαραίτητες οι αλλαγές
Αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές σε συγκοινωνίες, νοσοκομεία και κλειστά επαγγέλματα δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου. "Γνωρίζω τις αντιδράσεις και πιστέψτε με καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε να πάρει αυτά τα μέτρα. Είναι όμως απαραίτητες αυτές οι αλλαγές και τις κατανοούν οι Έλληνες πολίτες".

Δεν αποφασίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα 
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προτάσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί. "Δεν πρότειναν κάτι συγκεκριμένο και ούτε αποφασίστηκαν συγκριμένες προτάσεις. Συμφώνησαμε όλοι κατ' αρχήν. Εκείνο που πρότειναν ήταν η σύγκλιση σε φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα".

real.gr