15.2.11

Μοντέλο Αργεντινής



Το αποτυχημένο νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο το οποίο εφαρμόσθηκε στην Αργεντινή την περίοδο 1989-1999 από τον Κάρλος Μένεμ, οδηγώντας το λαό σε πρωτοφανή εξαθλίωση και μαζική εξέγερση και τη χώρα σε χρεοκοπία, στις αρχές του 2002, αποδέχθηκε να μεταφέρει στην Ελλάδα του μνημονίου η κυβέρνηση Παπανδρέου.

Ερήμην του ελληνικού λαού, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος της, κατ΄όνομα μόνο σοσιαλιστικής, κυβέρνησης αποδέχθηκε ασμένως την εντολή της περιώνυμης τρόϊκας να επιβάλει την ιδιωτικοποίηση σχεδόν όλων των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, την πώληση των συμμετοχών του Δημοσίου στις τράπεζες και άλλες, εισηγμένες ή μη στο Χρηματιστήριο, εταιρείες, την εκποίηση μεγάλων εκτάσεων κρατικής ακίνητης περιουσίας και την παραχώρηση δικαιωμάτων του Δημοσίου σε άϋλα και κινητά περιουσιακά στοιχεία....

Πρόκειται, στην ουσία, για πραγματικό ξεπούλημα, χωρίς σχέδιο αξιοποίησης, της δημόσιας περιουσίας, που εκχωρείται σε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων ισχυρών ανεπτυγμένων κρατών, αλλά και σε εγχώρια διαπλεκόμενα συμφέροντα, μέσα από ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα που προβλέπεται να ολοκληρωθεί την πενταετία 2011 – 2015 και έχει ως στόχο να εξασφαλιστούν έσοδα συνολικού ύψους 50 δις. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτό, κυβέρνηση και τρόϊκα ομολογούν ότι απέτυχαν να δώσουν πνοή στην οικονομία, την οποία έχουν βυθίσει σε ύφεση, χωρίς αναπτυξιακή προοπτική και καταφεύγουν στη λύση της εκποίησης προκειμένου να μειώσουν το δημόσιο χρέος. Πράγμα, το οποίο δεν πέτυχαν με τα σκληρά, ακραία μέτρα που έχουν «γονατίσει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οσοι σπεύσουν να θεωρήσουν, όμως, ότι με τον τρόπο αυτό, θα αποφευχθούν τουλάχιστον νέα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, απλώς αυταπατώνται. Όπως αποκαλύπτεται από το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας της κυβέρνησης με την τρόϊκα, θα ληφθούν επιπλέον μέτρα ύψους 25 δις.ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται περικοπές επικουρικών συντάξεων, αλλά και περαιτέρω μειώσεις μισθών, τόσο στο Δημόσιο με το νέο μισθολόγιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα μέσω των επιχειρησιακών συμβάσεων.

Το αργεντίνικο μοντέλο που υιοθετεί η κυβέρνηση Παπανδρέου, καθ΄ υπαγόρευση της τρόϊκας, είναι σίγουρο ότι οδηγεί σε σκληρές επιλογές, που περιλαμβάνουν εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και μείωση του κοινωνικού κράτους, με αβέβαια, όμως, αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία.

http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=18821&catid=7