22.2.11

Συνεχίζεται η σφαγή στη Λιβύη - Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Καντάφι

Εκατοντάδες οι νεκροί σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις



Με μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων αλλά και του πρεσβευτή της Λιβύης στην Ινδία, ο οποίος παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αλόγιστη χρήση βίας εναντίων των διαδηλωτών, ο Μουαμάρ Καντάφι δεν δίστασε να βομβαρδίσει την ίδια του τη χώρα. Οι εξεγέρσεις εξαπλώθηκαν, από τα ανατολικά και συγκεκριμένα τη Βεγγάζη όπου δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το Σαββατοκύριακο από τα πυρά των ενόπλων δυνάμεων, στην πρωτεύουσα την Τρίπολη. Τους 560 έφτασαν οι νεκροί σύμφωνα με την αντιπολίτευση. Χθες, ακροβολιστές ακόμη αεροπλάνα και ελικόπτερα χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των διαδηλωτών. «Εδώ είμαι. Δεν έφυγα» δηλώνει σε διάγγελμά του ο Μουαμάρ Καντάφι διαψεύδοντας φήμες που τον ήθελαν να έχει εγκαταλείψει τη χώρα.
Περισσότεροι από 560 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη από τότε που άρχισε η λαϊκή εξέγερση στη χώρα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αντιπολίτευσης, ενώ αγνοοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια.....

Τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων από τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας ζήτησε σήμερα η ανώτατη αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι.

Η Πιλάι δήλωσε ότι οι εκτεταμένες και συστηματικές επιθέσεις εναντίον του πληθυσμού της Λιβύης “ενδεχομένως συνιστούν εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας” και καταδίκασε την “αγριότητα με την οποία οι λιβυκές αρχές και οι μισθοφόροι τους εξαπέλυσαν πραγματικά πυρά απέναντι σε ειρηνικούς διαδηλωτές”. Η αξιωματούχος του ΟΗΕ κάλεσε επειγόντως τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει τη βία και να “δεσμευτεί ξεκάθαρα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη στα χιλιάδες θύματα της καταστολής”.
Ο Λίβυος ηγέτης με μια σύντομη δήλωσή του, που διήρκεσε λιγότερο από ένα λεπτό, τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης στην κρατική τηλεόραση, αντέκρουσε τις φήμες που τον έφεραν να έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα Τρίπολη και να βρίσκεται καθ' οδόν για τη Βενεζουέλα.
Ο Καντάφι εμφανίσθηκε στη θέση του συνοδηγού ενός παλαιού αυτοκινήτου και κρατώντας ομπρέλα για να προφυλαχθεί από τη βροχή διαβεβαίωσε ότι παραμένει στη χώρα.
"Είμαι στην Τρίπολη" είπε, "δεν είμαι στη Βενεζουέλα" , ζητώντας παράλληλα από το λαό να μη πιστεύει ότι μεταδίδουν "αυτά τα σκυλιά", αναφερόμενος στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. "Είμαι ικανοποιημένος που απευθύνομαι στη νεολαία της χώρας στην Πράσινη Πλατεία" είπε και επισήμανε ότι η βροχή, που εκείνη την ώρα έπεφτε, ήταν "ευλογία" από το θεό και τη χαρακτήρισε ως "καλό οιωνό".
Ο ένας από τους δύο πιλότους της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης που λιποτάκτησε στη ΜάλταΟ ένας από τους δύο πιλότους της πολεμικής αεροπορίας της Λιβύης που λιποτάκτησε στη ΜάλταΟι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις έχουν πλέον μεταφερθεί μέσα στο κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου το απόγευμα της Δευτέρας πυροβολήθηκαν από ελεύθερους σκοπευτές αντικαθεστωτικοί στην Πράσινη πλατεία στο κέντρο της πόλης.
Σήμερα το πρωί, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κατάσταση στην Τρίπολη είναι ήρεμη καθώς βρέχει καταρρακτωδώς και πολλοί είναι στα σπίτια τους.
Οι πληροφορίες από αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και από ανθρωπιστικές οργανώσεις, κάνουν λόγο για περισσότερους από 160 νεκρούς στην Τρίπολη, ενώ υπάρχει και μαρτυρία πολιτικού ακτιβιστή σύμφωνα με την οποία σημειώθηκε και βομβαρδισμός από πολεμικό αεροπλάνο.
Επίσης  σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη Μάλτα,  δύο Λίβυοι πιλότοι που αυτομόλησαν νωρίτερα σήμερα στη  χώρα τους υποστήριξαν ότι είχαν λάβει διαταγή να βομβαρδίσουν τους διαδηλωτές
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών, σήμερα, Τρίτη, προκειμένου να συζητήσει την κρίση στη Λιβύη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Όπως αναφέρεται, η σύγκληση της συνεδρίασης ζητήθηκε από τον Λίβυο πρεσβευτή στα Ηνωμένα Έθνη, Ιμπραίμ Νταμπασί και θα πραγματοποιηθεί στις 2 το μεσημέρι.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ανακοίνωσε χθες την έκτακτη συνεδρίαση του Σ.Α, έπειτα και από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μουαμάρ Καντάφι.
"Του επισήμανα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα των ελεύθερων συναθροίσεων των πολιτών πρέπει να προστατευθούν και να γίνουν απολύτως σεβαστά" δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν.
Εν τω μεταξύ τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων από τις λιβυκές δυνάμεις ασφαλείας ζήτησε σήμερα η ανώτατη αξιωματούχος του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Νάβι Πιλάι, κάνοντας λόγο για "ενδεχόμενα εγκλήματα εις βάρος της ανθρωπότητας".
Έκτακτη συνεδρίαση σήμερα και των μελών του Αραβικού Συνδέσμου.
Άλλες αναφορές επιμένουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου και σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες και αιματηρότερες συγκρούσεις τις προηγούμενες ημέρες, η Βεγγάζη βρίσκεται πλέον στα χέρια της αντιπολίτευσης.
Όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, μονάδες του στρατού μάχονται με τις στρατιωτικές ομάδες που παραμένουν πιστές στον Καντάφι.
Νωρίτερα, η νεοσυσταθείσα Γενική Επιτροπή για την Άμυνα δήλωσε ότι οι δυνάμεις της θα "καθαρίσουν" τη Λιβύη από τα αντικυβερνητικά στοιχεία. Στην ανακοίνωσή τους περιγράφουν τους διαδηλωτές ως "συμμορίες τρομοκρατών" που απαρτίζονται κυρίως από νέους που βρίσκονται υπό την επήρεια ψυχοτρόπων ουσιών που τους έχουν προμηθεύσει κύκλοι που εξυπηρετούν ξένα συμφέροντα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης παραιτήθηκε διαμαρτυρόμενος για την "υπερβολική χρήση βίας κατά των διαδηλωτών".
Και ο  αναπληρωτής διπλωματικός αντιπρόσωπος της Λιβύης στον ΟΗΕ, ο Ιμπραχήμ Νταμπάσι, δήλωσε ότι ο λαός της Λιβύης πρέπει να προστατευθεί από τη "γενοκτονία" και κάλεσε τον ΟΗΕ να επιβάλλει την απαγόρευση των πτήσεων στη χώρα.
Επίσης ο Αλί Αουτζάλι, ο πλέον υψηλόβαθμος διπλωμάτης της Λιβύης στις ΗΠΑ, μιλώντας στο BBC άσκησε κριτική στο καθεστώς, λέγοντας ότι "δεν υποστηρίζει τις δολοφονίες αμάχων πολιτών από την κυβέρνηση".
Η πρεσβεία της Λιβύης στη Μαλαισία εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς του Καντάφι. "Καταδικάζουμε έντονα τη βάρβαρη, εγκληματική σφαγή και την εξόντωση αθώων πολιτών", αναφέρει η ανακοίνωση της πρεσβείας μετά τη σύντομη κατάληψή της από περίπου 200 διαδηλωτές.
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι το βράδυ της Δευτέρας μία ομάδα υψηλόβαθμων βαθμοφόρων του στρατού της χώρας κάλεσαν τους συναδέλφους τους να συμμαχήσουν με το λαό και να εκδιώξουν τον Καντάφι.
Η πρεσβεία της Λιβύης στην Αυστραλία δήλωσε ότι διακόπτει οποιαδήποτε σχέση με τον Μουαμάρ Καντάφι, σύμφωνα με την εφημερίδα TheAustralian. Ο Λίβυος πρεσβευτής στην Καμπέρα, Μουσμπάχ Αλαφί, συναντήθηκε το πρωί με εκπροσώπους της κυβέρνησης της Αυστραλίας. «Αντιπροσωπεύουμε το λαό της Λιβύης αλλά όχι πλεόν το καθεστώς της Λιβύης».
Ο Αλι αλ Εσάουι, ο πρέσβης της Λιβύης στην Ινδία, ο οποίος παραιτήθηκε λόγω της βίαιης καταστολής των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, σε συνέντευξή του στο Ρόιτερς, δήλωσε ότι ο Καντάφι προσέλαβε μισθοφόρους από την Αφρική για να αντιμετωπίσει τους χιλιάδες διαδηλωτές. "Κάποιοι από αυτούς μιλούν Γαλλικά, άλλοι Αγγλικά...πολλοί στρατιώτες αντέδρασαν και συμμάχησαν με το λαό... δεν μπορούσαν να δεχθούν ότι ξένοι σκοτώνουν τους συμπατριώτες τους" είπε και τόνισε πως την πληροφορία την έχει από κράτος μέλος του OPEC.
Αναλυτές εκτιμούν ότι πλέον ο Καντάφι έχει χάσει κάθε έρεισμα στην κοινωνία της Λιβύης.
Οι ΗΠΑ συντάχθηκαν με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα καταδικάζοντας τη βία που ασκείται στη Λιβύη.
Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον κάλεσε την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει την αιματοχυσία και να σεβαστεί τις επιθυμίες, αλλά και τα δικαιώματα των πολιτών. "Τώρα είναι η ώρα να σταματήσουμε αυτή την απαράδεκτη αιματοχυσία" δήλωσε η ίδια.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί των Εξωτερικών σε ανακοίνωσή τους "καταδικάζουν τη συνεχή και εν εξελίξει καταστολή των κινητοποιήσεων" και πως "αποδοκιμάζουν τη βία και τους θανάτους των αμάχων πολιτών".
Πολλές ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Λιβύη, όπως η βρετανική BP, η γαλλική Total η ιταλική ENI και οι γερμανικές Wintershall και RWE Dea απομακρύνουν τους υπαλλήλους τους από τη χώρα, ενώ η τιμή του πετρελαίου έφτασε σε τιμές ρεκόρ από την έναρξη της οικονομικής κρίσης το 2008.
Οι ΗΠΑ διέταξαν, επίσης, να αποχωρήσουν όλοι οι "μη απαραίτητοι" διπλωματικοί υπάλληλοί τους, ενώ αρκετές χώρες ετοιμάζονται να απομακρύνουν τους υπηκόους τους.
Ηδη εκατοντάδες Ευρωπαίοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Και η Χαμάς καταδίκασε σήμερα "τις σφαγές" του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι εναντίον του ίδιου του του λαού.
"Καταδικάζουμε έντονα την καταστολή που οργάνωσε το καθεστώς του Καντάφι κατά του ίδιου του του λαού, που διαδήλωνε ειρηνικά", επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ισλαμιστικής οργάνωσης, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας. "Το καθεστώς αυτό χρησιμοποίησε μαχητικά αεροσκάφη εναντίον του λιβυκού λαού. Καλούμε τους Παλαιστίνιους, του μουσουλμάνους και τους Αραβες να καταδικάσουν τις σφαγές".
O στρατός της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα ότι θα ενισχύσει με στρατιωτικές δυνάμεις τα σύνορα με τη Λιβύη και ότι θα ανοίξει το πέρασμα Σαλούμ ώστε να μπορούν να εισέρχονται στην Αίγυπτο όσοι χρήζουν ανάγκης όπως άρρωστοι και τραυματίες. Ο  αιγυπτιακός στρατός έχει ήδη "στήσει" δύο πρόχειρα νοσοκομεία και κατασκηνώσεις στα σύνορα με τη Λιβύη.
Σε επιφυλακή η ελληνική κυβέρνηση για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων από τη Λιβύη
Σε συντονισμό και με άλλες χώρες οι οποίες επιχειρούν για τον ίδιο σκοπό, για τον απεγκλωβισμό των 300 περίπου Ελλήνων πολιτών από τη Λιβύη βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση σύμφωνα με σημερινές  δηλώσεις αξιωματούχων στα τηλεοπτικά μέσα της χώρας.
Οι προτεραιότητές μας αυτή τη στιγμή είναι να πάρουμε άδειες υπερπτήσεως και προσγειώσεως για να φέρουμε τον κόσμο που θέλει να γυρίσει στην Ελλάδα από τη Λιβύη, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δ. Δόλλης στις πρωινές εκπομπές των τηλεοπτικών σταθμών MEGA και ΣΚΑΙ.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει κινήσει τις διαδικασίες για τις άδειες των υπερπτήσεων και ο σχεδιασμός γίνεται από το υπουργείο Εξωτερικών, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό κ Δόλλη και τον γγ Ι.Α Ζέπο.
Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι οι περίπου 300 Ελληνες πολίτες, εργάζονται σε απομακρυσμένα εργοτάξια στην έρημο.
"Καταβάλλουμε προσπάθεια να έρθουμε σε επαφή με όσο περισσότερα άτομα και με τις εταιρείες", είπε ο κ Δόλλης.
Ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ  Γρηγόρης Δελαβέκουρας,  ανέφερε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της τηλεόρασης της ΝΕΤ, ότι γίνονται προσπάθειες για να λάβουν άδειες προσγείωσης τα αεροσκάφη που θα σταλούν στη χώρα, όπως επίσης ότι το υπουργείο προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τους 'Ελληνες πολίτες που βρίσκονται και εργάζονται σε απομονωμένα σημεία στην έρημο.
Και η Ιταλία, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, στέλνει στη Βεγγάζη ένα C130 για να παραλάβει περίπου 100 Ιταλούς πολίτες από τους 1300 που ζουν και εργάζονται στη Λιβύη.
Επίσης τρία τουρκικά πλοία βρίσκονται καθ' οδόν προς τη Βεγγάζη για να παραλάβουν χιλιάδες Τούρκους πολίτες. Δύο επιβατηγά πλοία κι ένα στρατιωτικό αναμένεται να φτάσουν σήμερα στη Βεγγάζη σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών που δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσει πόσοι άνθρωποι συγκαταλέγονται στη λίστα επείγουσας εκκένωσης, αλλά επιβεβαίωσε ότι χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί σε στάδιο της Βεγγάζης. Το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, επικαλούμενο ανώνυμους αξιωματούχους, μεταδίδει ότι περίπου 25.000 Τούρκοι ζουν και εργάζονται σε τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται εδώ και δεκαετίες στη χώρα.
Κατεστραμμένοι οι διάδρομοι στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης
Ωστόσο όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί από τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέτ Αμπντούλ Κχέιτ, κανένα αεροπλάνο δεν μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Βεγγάζης καθώς οι διάδρομοι του έχουν καταστραφοί από τις συγκούσεις που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.
enet.gr