10.2.11

Επίσκεψη Παπανδρέου - Γερουλάνου στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Φαλήρου


Επίσκεψη στο Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Φαλήρου πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, συνοδεία του υπουργού πολιτισμού και τουρισμού, Π. Γερουλάνου.

Στον χώρο βρίσκεται σε εξέλιξη το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού «Χώρος στην Τέχνη».

Ο πρωθυπουργός και ο κ. Γερουλάνος συνομίλησαν με τα μέλη της θεατρικής ομάδας «X-ACT», στον χώρο που τους παραχωρήθηκε μέσα από το εν λόγω πρόγραμμα, προκειμένου να πραγματοποιούν εκεί τις πρόβες τους, εν όψει της παράστασης που θα ανεβάσουν.


Σε επισημάνσεις μελών της θεατρικής ομάδας, ότι το πρόγραμμα του υπουργείου είναι πολύ «φιλόξενο» και «χρήσιμο» για ομάδες που δεν έχουν πόρους, καθώς επίσης και ότι ήταν πολύ εύκολο να εξασφαλίσουν τον συγκεκριμένο χώρο και πως η επαφή τους με το δημόσιο ήταν πολύ θετική, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «έτσι το θέλουμε γενικά το Δημόσιο, το κράτος να διευκολύνει και να εξυπηρετεί τον πολίτη, τον εργαζόμενο, τον ηθοποιό».

Συζητώντας, δε, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη χώρα μας οι ηθοποιοί και ο χώρος του θεάτρου, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι και σε αυτόν τον τομέα πρέπει να σπάσει η γραφειοκρατία.

Με αφορμή την περίπτωση της συγκεκριμένης θεατρικής ομάδας, ο κ. Γερουλάνος σημείωσε ότι «ανοίγουμε τα Ολυμπιακά ακίνητα για εκείνες τις ομάδες που δεν έχουν χώρο», προσθέτοντας ότι «είναι τραγικό που αυτοί οι χώροι ήταν κλειστοί τόσο καιρό για τους πολίτες».

Ως παράδειγμα χώρων Ολυμπιακών ακινήτων που παρέμεναν αναξιοποίητοι για χρόνια, ο υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στο Κωπηλατοδρόμιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δίνουμε 2 εκατ. ευρώ για τη συντήρησή του, για να είναι κλειστό» και σημείωσε παράλληλα ότι «αυτοί οι χώροι πρέπει να αξιοποιηθούν».

Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι έχουμε πολλούς χώρους, πολύ σημαντικούς, όμορφους και σε ωραίες περιοχές, οι οποίοι συμβολίζουν και μια καλή περίοδο για τη χώρα, εκείνη των Ολυμπιακών Αγώνων, λέγοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθούν.

«Είμαστε θεματοφύλακες του θεάτρου σε μια παγκόσμια σκηνή και επενδύουμε πολύ λίγο σε αυτό» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γερουλάνος.

Κατά τη συζήτηση για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χώρος του θεάτρου σήμερα στην Ελλάδα, αλλά και οι δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν όσοι ασχολούνται με αυτόν, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτό το επάγγελμα είναι απόφαση ζωής και συμφώνησε με εκτίμηση που εξέφρασε μέλος της ομάδας ότι σε περιόδους δύσκολες και κρίσης, υπάρχει η ανάγκη για το θέατρο.

«Η τέχνη μπορεί να φέρει και αλλαγές» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και συμφώνησε με άλλη εκτίμηση που εκφράστηκε ότι «αν δεν υπάρχει η τέχνη, πώς θα αντισταθούμε;».

Επιπλέον, ο κ. Παπανδρέου άκουσε τους προβληματισμούς της θεατρικής ομάδας για το θέατρο στη χώρα μας, τη σχέση που έχει με το εκπαιδευτικό σύστημα και κατά τη συζήτηση αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, το θέμα της παιδαγωγικής θεάτρου και το πρόγραμμα "Μελίνα", που όπως είπε ο κ. Γερουλάνος, ξαναμπαίνει στα σχολεία.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει «γυρίσει» πολλά σχολεία και πανεπιστήμια και στο εξωτερικό, σε μερικά από τα οποία, θεωρείται τιμή να ανήκει κάποιος στη θεατρική ομάδα.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού είχαν την ευκαιρία να ακούσουν ορισμένα κομμάτια από την παράσταση που ετοιμάζει η θεατρική ομάδα.

Επισημαίνεται ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο «Tae Kwon Do», εντάσσεται στο πλαίσιο της επιλογής του ιδίου και της κυβέρνησης να ανοίξουν τα Ολυμπιακά ακίνητα στους πολίτες.
zougla.gr