11.2.11

«Θα καταλήξουμε και στην απομάκρυνση» λαθρομεταναστών

Η κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη την κατηγοριοποίηση των μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, με τελικό στόχο να απομακρυνθούν όσοι δεν είναι νόμιμα στην Ελλάδα και δεν δικαιούνται άσυλο. Θ.Τζάκρη: «Θα καταλήξουμε και στην απομάκρυνση από το κέντρο»


Φωτογραφία από την επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου του ξενοδοχείου Απόλλων.
Φωτογραφία από την επιχείρηση εκκένωσης του κτιρίου του ξενοδοχείου Απόλλων.
Η υφυπουργός Εσωτερικών απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Φωτ.Πιπιλή, σημείωσε ότι μόνο σε αυτές εντοπίστηκαν 1.595 μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα, ενώ αντίστοιχες επιχειρήσεις θα συνεχιστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το πρόβλημα.
Οπως είπε, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει με την κατηγοριοποίηση των μεταναστών, προκειμένου τελικά να κριθεί ποιοι δικαιούνται και πρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα και ποιοι θα πρέπει να επαναπατριστούν. «Θα καταλήξουμε και στην απομάκρυνση από το κέντρο της Αθήνας», όπως είπε η υφυπουργός....

Η βουλευτής της ΝΔ στην επερώτησή της ζήτησε να εξειδικευτούν πραγματικά αυστηρές ποινές για ιδιοκτήτες, που όπως είναι είναι κυρίως Ελληνες, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους αλλοδαπούς εισπράττοντας τεράστια ποσά για ατομικά μισθώματα σε άθλιους χώρους.
Ζήτησε μάλιστα να ορίζονται ως υπεύθυνοι συνεργασίας με την Πολιτεία οι διαχειριστές των κτιρίων, προκειμένου να υπάρχει υποχρέωση και σε αυτούς να ειδοποιούν τις Αρχές για σχετικές πρακτικές.
Η κ.Τζάκρη απάντησε ότι ούτως ή άλλως τον νόμο 3386/2005 η μίσθωση ακινήτου σε ανθρώπους που δεν έχουν νόμιμα έγγραφα είναι παράνομη, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχει διυπουργική επιτροπή υπό τον Γ.Παπανδρέου που ετοιμάζει σειρά μέτρων και ρυθμίσεων για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η κ.Πιπιλή στη δευτερολογία της διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τον νόμο η μίσθωση στέγης σε λαθρομετανάστη τιμωρείται με φυλάκιση 1 έτους και χρηματικό πρόστιμο. «Φυλακίστηκε κανείς; Ποιος τιμωρήθηκε;» αναρωτήθηκε, προσθέτοντας ότι γίνεται τόση συζήτηση για τη Siemens και την ατιμωρησία των πολιτικών, όταν το κράτος δεν δεν μπορεί να τιμωρήσει κάποιον που στοιβάζει λαθρομετανάστες για να θησαυρίσει.
Ανέφερε επίσης το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο στην Ιταλία, όπου προβλέπεται τριετής φυλάκιση και πολύ υψηλό πρόστιμο για αντίστοιχες πρακτικές.
Σημείωσε επίσης τις ευθύνες των τοπικών Αρχών, πέρα από την κεντρική εξουσία. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «Στα χανιά δήμαρχος δεν υπήρχε τόσα χρόνια;», ή στη Μανωλάδα της Ηλείας κανείς δεν είχε αντιληφθεί την συστηματική εκμετάλλευση των λαθρομεταναστών, δήμαρχος, νομάρχης, κτλ.
«Γινόμαστε ρόμπα ξεκούμπωτη δημοσίως», είπε χαρακτηριστικά.
ethnos.gr