1.2.11

Ενισχύεται η σημασία της Κύπρου στην Αν. Μεσόγειο Στελέχη του εβραϊκού λόμπι αναδεικνύουν τα νέα δεδομένα στην περιοχή


Ο ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ σύμβουλος της πανίσχυρης Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής (Αmerican Jewish Committee), Ντέιβιντ Χάρις δήλωσε πως «οι τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου, ενδεχομένως και τα αποθέματα πετρελαίου, στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ θα έχουν μείζονες συνέπειες όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά για όλη την περιοχή». «Και η Ελλάδα φαντάζει ως η λογική πύλη εισόδου του φυσικού αερίου στην ηπειρωτική Ευρώπη. Αυτό είναι από μόνο του αξιοσημείωτο για την Ελλάδα....

Επίσης θα προσφέρει στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη έναν αξιόπιστο πάροχο αερίου, καθώς και την ευκαιρία διαφοροποίησης των πηγών, κάτι που έχει αυτόνομη στρατηγική σημασία», είπε μιλώντας στο Βήμα των Αθηνών, μαζί με τον Μάλκολμ Χένλαϊν, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της Διάσκεψης των Προέδρων των Αμερικανοεβραϊκών Οργανώσεων.

«Ο Βενιαμίν Νετανιάχου μιλούσε πάρα πολύ σοβαρά όταν κατέθετε τον περασμένο Αύγουστο την πρόταση για κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα από τα θέματα που συζητείται συνεχώς στις ελληνοϊσραηλινές επαφές. Η προοπτική και τα οικονομικά οφέλη είναι αναμφισβήτητα», προσθέτει ο κ. Χένλαϊν.

Και βέβαια αυτή η εξέλιξη αναβαθμίζει και τον ρόλο της Κύπρου. Κατά τον κ. Χάρις, «η Κύπρος διαδραματίζει ήδη ενεργό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τη διαίρεση του νησιού από το 1974. Οι στενότερες σχέσεις με το Ισραήλ αλλά και ο εντοπισμός φυσικού αερίου θα ενισχύσουν περαιτέρω τη σημασία της Κύπρου. Και θα μπορεί επίσης, εξαιτίας της συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να ασκεί ακόμη μεγαλύτερη επιρροή».

Οι κορυφαίοι παράγοντες του εβραϊκού λόμπι που θα επισκεφθούν στις αρχές Φεβρουαρίου την Αθήνα, εκφράζουν απογοήτευση για τη στάση της Τουρκίας.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 31/01/2011