5.2.11

Στο Κάϊρο ως κομιστής μηνυμάτων ΗΠΑ, Ρωσίας και ΕΕ ο Γιώργος Παπανδρέου


ImageΣτο Κάιρο μεταβαίνει την Κυριακή ο πρωθυπουργός προκειμένου να έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική συνομιλία με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, προκειμένου να μεταφέρει τα μηνύματά τους στον Αιγύπτιο πρόεδρο. Το γεγονός ότι "χρήστηκε" κομιστής μηνυμάτων από τις δύο αυτές χώρες, μόνο θετικά στοιχεία εμπεριέχει ως γεγονός.
«Θα σταθούμε στο πλευρό του αιγυπτιακού λαού» δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως θα μεταφέρει στον Χόσνι Μουμπάρακ και μήνυμα της Ε.Ε. και της ελληνικής κυβέρνησης. Οπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, είχε σχετική συζήτηση για το θέμα με την Κάθριν Αστον, επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας....

Πρόκειται αναμφίβολα για μια θετική κίνηση από την πλευρά του Γιώργου Παπανδρέου και αν βοηθήσουν οι συγκυρίες μπορεί να έχει γενικότερα θετικές συνέπειες για την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας στην περιοχή.
Είναι η πρώτη σοβαρή προσπάθεια διαμεσολάβησης της Ελλάδας και ειδικά σε ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα, όπως είναι η εξέγερση της Αιγύπτου, εδώ και πολλά χρόνια. Το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις με όλους τους παράγοντες του δράματος, αλλά και σημαντικά οικονομικά συμφέροντα στην Αύγυπτο. Πρόσφατα οι όμιλοι Λάτση και Βαρδινογιάννη επένδυσαν σε πετρελαϊκές έρευνες στην χώρα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr