28.2.11

Οι αρχαίοι Βρετανοί έτρωγαν τους νεκρούς τους


Οι αρχαίοι Βρετανοί έτρωγαν τους νεκρούς τους
Μια μακάβρια συλλογή κυπέλλων φτιαγμένων από οστά κρανίων που ήρθαν στο φως στο Σόμερσετ της Αγγλίας αποτελούν ένδειξη ότι οι αρχαίοι Βρετανοί έτρωγαν τους νεκρούς τους και έφτιαχναν κύπελλα από τα κρανία τους, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν στη σπηλιά Γκόουφ στο Τσένταρ Γκορτζ της Νότιας Αγγλίας ανθρώπινα οστά σύγχρονων ανθρώπων, ηλικίας 14.700 ετών, τα οποία έφεραν σημάδια σφαγής, υποδεικνύοντας ότι τα σώματα είχαν κοπεί για να φαγωθούν, προτού τα κρανία τους μετατραπούν σε... σκεύη.

Δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι τα κύπελλα ήταν τρόπαια από τα κρανία των εχθρών τους. Το πιθανότερο είναι ότι επρόκειτο για μια παραδοσιακή τεχνική που εφάρμοζαν στους νεκρούς τους.
«Πιθανότατα χρειάζονταν μισή μέρα για να ετοιμάσουν ένα κύπελλο από κρανίο. Επρόκειτο γενικά για μια δύσκολη διαδικασία με δεδομένα τα εργαλεία που είχαν στη διάθεσή τους», αναφέρει η παλαιοντολόγος Σίλβια Μπέλο, επικεφαλής της έρευνας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου.
Ο Κρις Στρίνγκερ, που είχε βρει ένα κρανίο-κύπελλο το 1987, μίλησε για τον τρόπο που θεωρεί πως τα έφτιαχναν: «Τους αφαιρούσαν το δέρμα και τα μαλλιά, απομάκρυναν τα μάτια, τα αυτιά και τα σαγόνια και λείαιναν τις γωνίες...Υποθέτουμε πως ήταν ένα είδος τελετουργικής χρήσης. Πρόσφατα παραδείγματα μας δείχνουν ότι μπορεί να έβαζαν σε αυτά αίμα, κρασί ή τρόφιμα για τελετές».
Ενα ακριβές εκμαγείο του κρανίου-κυπέλλου θα εκτεθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου από την 1η Μαρτίου και για τρεις μήνες.
ethnos.gr
________________________________________________
Δεν μας εξέπληξε η είδηση. Η διαφορά με τους σύγχρονους Άγγλους είναι ότι τώρα τους "τρώνε" ζωντανούς.Εξ άλλου είναι γνωστός ο πολιτισμός αυτών και των ομοεθνών τους πέραν του Ατλαντικού...
EFENPRESS