12.2.11

"Αλλάζουμε τα πράγματα για να απελευθερωθεί η Ελλάδα"



«Δεν υπάρχει θέμα να απολέσουμε βασικά στοιχεία της εθνικής μας κυριαρχίας. Γι΄ αυτά έδωσα τη μάχη και θα την ξαναδώσω όποτε χρειαστεί. Αλλάζουμε τα πράγματα όχι για να ικανοποιήσουμε τις Βρυξέλλες αλλά για να απελευθερωθεί η Ελλάδα να τελειώνουμε».Την κατηγορηματική αυτή διαβεβαίωση έδωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας στην πρόκληση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρηότι στις 25 Μαρτίου θα κληθεί να πει το μεγάλο "όχι" ή το μεγάλο "ναι" στην εκχώρηση των εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, όπως ζητά η κυρία Μέρκελ....
«Παράνομα η Γερμανία έρχεται και μας επιβάλει τους όρους της για να πάρει την εθνική κυριαρχία. Αυτό που συμβαίνει είναι εξωπραγματικό», υποστήριξε ο κ. Καρατζαφέρης αναπτύσσοντας στο πλαίσιο της "Ώρας του Πρωθυπουργού" επίκαιρη ερώτηση σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.
Σχολιάζοντας ο πρωθυπουργός τις επικρίσεις για τις συχνές επισκέψεις των εκπροσώπων της τρόικα, τους ελέγχους και την επιβολή σκληρών μέτρων που απαιτούν για τη χώρα μας, επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Καμία τρόικα δεν φταίει για την εξάρτηση της χώρας μας από κάθε δόση του δανείου, αλλά φταίει η ανομία, η σπατάλη, η κακοδιαχείριση πολλών ετών. Εμείς κάνουμε προσπάθειες ώστε ποτέ πια να μην χρειάζεται η χώρα "τρόικες". Ποτέ πια να μην χρειαστεί "δάνειες" δυνάμεις η Ελλάδα. Αυτή την επιλογή δεν μας την επιβάλλει κανείς. Κάνουμε βαθιές αλλαγές για μια ισχυρή Ελλάδα. Και αυτό δεν είναι εύκολο».

Συνέχισε: «Κανένας έλληνας και κανένας βουλευτής από τους 300 δεν αισθάνεται υπερήφανος και δεν μπορεί να βλέπει να έρχονται κάθε τρεις μήνες οι υπεύθυνοι της τρόικα για να ελέγχουν τη χώρα για να δώσουν το δάνειο».

«Πατριωτικό δεν είναι να ρίξουμε τις ευθύνες αλλού, αλλά να τις αναλάβουμε. Και αυτό κάνουμε. Δεν λακίσαμε, δεν δραπετεύσαμε, δεν φοβηθήκαμε. Αυτό που έκανε η κυβέρνηση Καραμανλή», κατέληξε ο πρωθυπουργός. «Αυτό που κάνουμε για τη χώρα δεν μας το επιβάλλει κανείς εκτός από την πολιτική μας συνείδηση και το συμφέρον του ελληνικού λαού».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ άσκησε οξεία κριτική τόσο στην πολιτική της Γερμανίδας καγκελάριου κ. Μέρκελ όσο και του Γάλλου προέδρου κ. Σαρκοζί, ενώ κάλεσε τον πρωθυπουργό να ζητήσει την εξασφάλιση της Ευρώπης για μείωση εξοπλιστικών προγραμμάτων της Ελλάδας.

«Δεν λείπει η καλή διάθεση σας. Ο κοινούς νους λείπει από την κυβέρνηση σας», τόνισε ο κ Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: «Αυτό που ζητώ είναι να εξασφαλίσει η Ευρώπη τον μηδενισμό των εξοπλιστικών μας προγραμμάτων. Είμαι ικανοποιημένος αν μας εξασφαλίσει τα σύνορα μας για να μην αναγκαζόμαστε να σπαταλάμε τα χρήματα μας. Είμαστε σε αυτή την δεινή θέση γιατί το 80% του πλούτου μας πήγε σε τρεις χώρες. Αμερική, Γαλλία Γερμανία μας ξεγύμνωσαν», επεσήμανε ο κ. Καρατζαφέρης.

«Την ημέρα που αποφασίστηκε η δανειοδότηση της χώρας έθεσα ρητά στην ΕΕ το αμυντικό θέμα», ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού. Παράλληλα, υπερασπίστηκε την πολιτική της ΕΕ σε ό,τι αφορά τη στήριξη της προς την Ελλάδα, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη για μια πιο προοδευτική Ευρώπη.

«Η Ευρώπη στάθηκε στο πλευρό μας για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Και μάλιστα εκτός των όρων του Μάαστριχ, πήραμε το μεγαλύτερο δάνειο που υπήρξε. Δεν τίθεται θέμα να χάσουμε την εθνική μας κυριαρχία αλλά να ενισχύσουμε την προώθηση των συμφερόντων της χώρας μέσα από μια κοινή ένωση και μια μέσα από μια προοδευτική Ευρώπη. Θέλουμε να εκχωρήσουμε όλοι αρμοδιότητες σε μια Ευρώπη, όμως, με συλλογικά όργανα που θα λειτουργούν με δημοκρατικές διαδικασίες και με μια φωνή. Δεν μας απειλούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Αντίθετα μας δίνουν τη δυνατότητα να αντισταθούμε, να αλλάξουμε. Και αν δεν είχαμε τόσο συντηρητική Ευρώπη θα υπήρχε και καλύτερη βούληση για την αντιμετώπιση των τεράστιων ανισοτήτων και αδικιών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ Παπανδρέου.

Επικαλέστηκε μάλιστα, κλείνοντας, τη φράση του κ Γιούνκερ για την Ευρώπη, σύμφωνα με την οποία «το μωρό δεν έχει γεννηθεί για να του δώσουμε όνομα».
ΝΟΟΖ.GR
infognomon politics