7.2.11

ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ


Γιατί ο Πρόεδρος άλλαξε γνώμη
07/02/2011
Όπισθεν ολοταχώς από την απόφαση να επισκεφθεί το Κάιρο έκανε ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γ. Παπανδρέου, που επρόκειτο να βρεθεί στην Αίγυπτο χθες. Η επίσκεψη αναβλήθηκε και, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού, θα πραγματοποιηθεί «μόλις διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες».

Το ερώτημα, βέβαια, είναι γιατί χρειάστηκε να ανακοινωθεί το ταξίδι και μετά να διαπιστωθεί – υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων, αλλά και προφανώς μετά από συνεννοήσεις, τόσο με την αντιπολίτευση, όσο και με τον ίδιο τον Χόσνι Μουμπάρακ – ότι δεν έχουν διαμορφωθεί οι κατάλληλες συνθήκες.

Ενδεχόμενη διαμεσολαβητική προσπάθεια σ’ αυτήν την ιδιαίτερα ρευστή περίοδο, θα μπορούσε να εκληφθεί ως προσπάθεια στήριξης του Μουμπάρακ, δεδομένου ότι ο Αιγύπτιος δικτάτορας παραμένει μέλος της Διεθνούς Σοσιαλιστικής. ..

Όπως δήλωσε ο οικονομολόγος Ίων Στεριώτης, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών & Οικονομικών Μελετών, «η μετάβαση στην Αίγυπτο του κ. Παπανδρέου την στιγμή αυτή, σε καμιά περίπτωση δεν θα εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Ελλάδας. Ο αιγυπτιακός λαός τρέφει αισθήματα φιλίας και αγάπης τόσο για τους Έλληνες, που ζουν μόνιμα στην Αίγυπτο, όσο και τον ελληνικό λαό, όπου χιλιάδες Αιγύπτιοι έχουν βρει στέγη και καταφύγιο. Η εντύπωση που θα δινόταν ήταν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ενδιαφέρεται για την τύχη ενός δικτάτορα, είτε ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων».

Μια άλλη πλευρά του θέματος, που φαίνεται ότι βάρυνε στην απόφαση για αναβολή της επίσκεψης, είναι και ο κίνδυνος κάτι τέτοιο να πυροδοτήσει κλίμα κατά των Ελλήνων που βρίσκονται στην Αίγυπτο.

Οπότε, ο κ. Παπανδρέου μάλλον θα περιμένει είτε να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση, είτε να αποχωρήσει ο Μουμπάρακ από την εξουσία – οπότε και, κατόπιν εορτής, θα τον διαγράψει από την Σοσιαλιστική Διεθνή, όπως συνέβη και με τον Μπεν Άλι της Τυνησίας.
elzoni.gr