6.2.11

Διόδια: Σηκώθηκαν οι μπάρες, ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι!


Ελεύθερη ήταν για τρεις ώρες περίπου η διέλευση από τα διόδια από Θεσσαλονίκη μέχρι Πελοπόννησο, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε λίγο διάστημα το κίνημα "Δεν πληρώνω" βγήκε ξανά στους δρόμους και άνοιξε ξανά τις μπάρες.
Στις 15:00 στην Εθνική Οδό, Αθηνών - Λαμίας στα διόδια Αφιδνών, εκατοντάδες πολίτες με καπνογόνα και κεντρικό σύνθημα "ο δρόμος είναι δημόσιο αγαθό",  "σήκωσαν " τις μπάρες, αφήνοντας τους οδηγούς να περάσουν χωρίς να πληρώσουν.
Νωρίτερα, είχαν ανοίξει τα διόδια της Αττικής Οδού, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις ήταν σε εξέλιξη στα διόδια της Θήβας, της Λιβαδειάς, του Βόλου, του Πολύμυλου Κοζάνης, της Γέφυρας Ρίου- Αντιρίου...

Με αυτοκίνητα, νταλίκες και λεωφορεία το «μπλόκο» στα διόδια Μαλγάρων Θεσσαλονίκης και Λεπτοκαρυάς Πιερίας.
Στην Πελοπόννησο, πολίτες άνοιξαν τις μπάρες, από το Μάναρι Ασέας ως και τον Ισθμό, μοιράζοντας παράλληλα ενημερωτικά φυλλάδια στους οδηγούς.
Η σημερινή εξόρμηση έγινε συνολικά σε 13 σταθμούς διοδίων και σε 8 σταθμούς της Αττικής Οδού.
 
Απάντηση στις ποινικές διώξεις
Η συντονισμένη πανελλαδική κινητοποίηση έρχεται ως απάντηση στις ποινικές διώξεις που άσκησε ο εισαγγελέας στα μέλη του κινήματος. "Δεν κάνουμε πίσω παρά τις διώξεις που έχουν ασκηθεί σε μέλη Επιτροπών" δήλωσε μέλος της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων, Πολιτών και Εργαζομένων Αιφιδνών.


Οι σημερινές κινητοποιήσεις χαρακτηρίστηκαν από παλμό και ένταση, συνθήματα αλλά και ένα πλήθος πολιτών που ήθελαν να στείλουν το μήνυμα της ανυπακοής και της ενότητας σε κυβέρνηση και εταιρείες που διαχειρίζονται τα διόδια. "Δεν πληρώνουμε δρόμους 'σκοτώστρες' που θα έπρεπε να μας πληρώνουν για αυτούς" ανέφεραν, μεταξύ άλλων, οδηγοί, οι οποίοι περνούσαν την ώρα εκείνη, από τα διόδια των Αφιδνών, χωρίς να βάλουν το χέρι στη τσέπη τους.
Χθες, πάντως τα μέλη του κινήματος επισκέφτηκαν τους περισσότερους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς και τοποθέτησαν κόλλα στα ακυρωτικά μηχανήματα προκειμένου αυτά να μπλοκαριστούν.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας σε συνέντευξή του στη «Καθημερινή της Κυριακής» ξεκαθαρίζοντας ότι προέχει «η απαξίωση της κοινωνικής αντίληψης του τζαμπατζή».
"Οικονομικό έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού"
Τον παρόν στο "άνοιγμα" των διοδίων έδωσε και ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, ο οποίος βρέθηκε στα διόδια του Ισθμού της Κορίνθου, για να συμμετάσχει στην παλλαϊκή ημέρα δράσης κατά της ληστρικής λειτουργίας των διοδίων.

"Σήμερα είμαστε εδώ, όπου συντελείται ένα διαχρονικό οικονομικό έγκλημα εις βάρος του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώνει πανάκριβα διόδια, για δρόμους οι οποίοι δεν έχουν κατασκευαστεί και όταν κατασκευάζονται κοστίζουν τρεις και τέσσερεις φορές περισσότερο απ’ ότι οι αντίστοιχοι σε κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Εδώ βρίσκεται ο πυρήνας της διαπλοκής της πολιτικής με την οικονομική εξουσία. Μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, που, ως επί το πλείστον, ελέγχουν και ΜΜΕ, θέλουν συνεχώς να κερδίζουν και οι κυβερνήσεις κάνουν τα στραβά μάτια. Η κυβέρνηση θέλει να αντιμετωπίσει ένα κίνημα αυθόρμητο, που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, ως κίνημα τζαμπατζήδων. Μιλάνε αυτοί που χρόνια τώρα κάνουν τα στραβά μάτια σε όσους τζάμπα έχουν φτιάξει μεγάλες περιουσίες, κερδίζοντας από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού. Δυσφημίζουν ένα κίνημα αυθόρμητο, προσπαθώντας να δώσουν τον χαρακτήρα της ιδιοτέλειας. Δεν είναι, όμως, ιδιοτέλεια αυτή η πράξη αντίστασης. Είναι πράξη αξιοπρέπειας και όχι ιδιοτέλειας" δήλωσε, μεταξύ άλλων ο κ. Αλ. Τσίπρας. Ερωτώμενος, αν το το συγκεκριμένο κίνημα πρέπει να γίνει παράδειγμα για γενικότερες κινητοποιήσεις, ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως "Η ανυπακοή απέναντι σε ένα κράτος, σε μια πολιτεία που δεν είναι σε θέση να τηρήσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, είναι πλέον ένας δρόμος που θα γίνει μαζικός είτε το θέλουν είτε όχι αυτοί που μας κανοναρχούν το βράδυ από τα δελτία ειδήσεων και ανεξαρτήτως από το τι θα πράξουν τα κόμματα. Τα κόμματα δεν μπορούν ούτε να ελέγξουν ούτε να υποκινήσουν την αυθόρμητη αντίδραση των πολιτών. Και αν η κυβέρνηση δεν σταματήσει να κάνει τα στραβά μάτια στη διαπλοκή που μας κυβερνά όλα αυτά τα χρόνια, τότε πολύ σύντομα αυτός ο κόσμος που αντιστέκεται στα διόδια, αύριο θα αντιστέκεται και σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής. Είναι τώρα η ώρα να υπάρξει ένα τέλος σ’ αυτήν την αισχροκέρδεια".
newsbomb.gr