19.2.11

Βενεζουέλα για ΗΠΑ: "Πάνε να στήσουν νέα "Αίγυπτο" στη χώρα μας"

Image
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας εξαπέλυσε επίθεση κατά των ΗΠΑ λέγοντας ότι υποκινούν απεργίες πείνας φοιτητών που αντιτίθενται στον πρόεδρο της χώρας Ούγο Τσάβες και προσπαθούν να δημιουργήσουν "μια εικονική Αίγυπτο" στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

"Απορρίπτουμε την προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να αναμιχθούν στα προβλήματά μας", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νικολάς Μαδούρο, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον και ακροδεξιές οργανώσεις εξορίστων πο
λιτών της Βενεζουέλας στο Μαϊάμι αποπειρώνται να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση Τσάβες.

"Προσπαθούν να στήσουν ένα ψεύτικο σενάριο, κάτι σαν μια εικονική Αίγυπτο", είπε ο Μαδούρο, αναφερόμενος στις διαδηλώσεις που ανέτρεψαν τον Χόσνι Μουμπάρακ μετά από 30 χρόνια στην εξουσία.

Σε χωριστές γραπτές δηλώσεις του, ο Μαδούρο σημείωσε ότι "κατηγορούμε την κυβέρνηση των ΗΠΑ και Βενεζουελάνικες ακροδεξιές οργανώσεις με βάση το Μαϊάμι ότι προσπαθούν να υποθάλψουν την αποσταθεροποίηση ή τη σύγκρουση για να προωθήσουν ένα σύνολο απόψεων και να παρουσιάσουν τη Βενεζουέλα ευρισκόμενη σε μια κατάσταση παρόμοια με εκείνη της Αιγύπτου, αλλά με έναν εικονικό τρόπο".

Πάνω από είκοσι φοιτητές συμμετέχουν στην απεργία πείνας έξω από τα γραφεία του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS) στο Καράκας που άρχισε πριν 18 ημέρες, δηλώνοντας ότι θέλουν ο γενικός γραμματέας του Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα να επισκεφθεί τη χώρα για να ερευνήσει τις υποθέσεις "πολιτικών κρατούμενων".

Την Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τη Βενεζουέλα να επιτρέψει μια επίσκεψη του Ινσούλσα, προκαλώντας την οργισμένη απάντηση του Καράκας, που λέει ότι δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα.

Υποστηρικτές του Τσάβες λένε ότι οι απεργοί πείνας χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ, που είναι γνωστό ότι υποστηρίζουν οργανώσεις της αντιπολίτευσης στη χώρα για την "προώθηση της δημοκρατίας". Οι φοιτητές προβάλλουν υποθέσεις όπως αυτή της φυλακισμένης πρώην δικαστίνας Μαρίας Λούρδες Αφιούνι, η καταδίκη της οποίας στα τέλη του 2009 προβάλλεται συχνά από πολέμιους του Τσάβες. Βρίσκεται υπό κατ' οίκον περιορισμό από νωρίτερα αυτό το μήνα.

Οι εντάσεις ανάμεσα στο Καράκας και στην Ουάσινγκτον δεν αποκλιμακώθηκαν παρά ελάχιστα επί των ημερών του Μπαράκ Ομπάμα και οι δύο χώρες σήμερα δεν διαθέτουν πρεσβευτές η μια στην πρωτεύουσα της άλλης.

defencenet.gr