3.2.11

Σύντομα ανακοινώνεται το «πακέτο» συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας - Ισραήλ



ΟI ευρείες δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνο-ισραηλινής συνεργασίας σε όλους τους τομείς, σε διμερές επίπεδο και σε τρίτες χώρες, αλλά και της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ - Κύπρου, του φυσικού τριγώνου, που θα συμβάλει και στην ειρηνική ανάπτυξη της περιοχής, ήταν το βασικό μήνυμα της ομιλίας του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη (φωτό) στην κοπή της πίτας του Greek - Israel Chamber of Commerce and Technology, που έγινε προ ημερών σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, παρουσία του Ισραηλινού πρέσβη στην Ελλάδα Αrye Mekel, του προέδρου του Επιμελητηρίου Βασίλη Παΐσιου και πολλών επιχειρηματιών....

Να δημιουργήσουμε ένα «κοινό επιχειρηματικό σπίτι», στο οποίο όλοι θα νιώθουμε ασφαλείς, συμβάλλοντας, έτσι, και στην ασφάλεια της περιοχής, είπε ο υπουργός, και προανήγγελλε σημαντικές επιχειρηματικές, επενδυτικές και άλλες συνεργασίες, οι οποίες πρόκειται να γίνουν σύντομα γνωστές, ενώ, αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, μίλησε για «αντεπίθεση της ελληνικής οικονομίας» τον Απρίλιο του 2011 και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις εξελίξεις έως το τέλος του χρόνου.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Παμπούκης στη συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ, στις δυνατότητες που υπάρχουν στον τομέα της ενέργειας, στον τουρισμό και στη μεταφορά τεχνολογίας από το Ισραήλ, για το οποίο είπε πως έχει επιτύχει ένα μικρό θαύμα.
Επίσης, πρόβαλε το θέμα της ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού από τους Ισραηλινούς τουρίστες.
Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε σε σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, το 2010 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 280.000 Ισραηλινοί τουρίστες, δηλαδή μια αύξηση κατά 60% έναντι του 2009, το οποίο είχε, επίσης, παρουσιάσει αύξηση κατά 20%, έναντι του 2008, ενώ το 2011 αναμένεται να επισκεφθούν την Ελλάδα 40.000 - 50.000 περισσότεροι Ισραηλινοί από ό,τι τον περασμένο χρόνο.
Επίσης, ο κ. Παΐσιος μίλησε για τις ευρείες δυνατότητες που υπάρχουν στην ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, και ειδικά στο εμπόριο, ο όγκος του οποίου έφθασε, πέρυσι, περίπου τα πεντακόσια εκατομμύρια δολάρια (300 εισαγωγές από το Ισραήλ και κάτι περισσότερο από 200 οι ελληνικές εξαγωγές προς την ίδια χώρα).
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η διευθύντρια του Greek -Israel Chamber Of Commerce And Technology, Ρίτα Λεβή. Επίσης, παρευρέθησαν οι δημοσιογράφοι Αλέξανδρος Κασιμάτης και Χρήστος Νικολακόπουλος, οι οποίοι μίλησαν για τις θετικές εντυπώσεις που αποκόμισαν για το Ισραήλ στη διάρκεια πρόσφατου ταξιδιού, που πραγματοποίησαν στη χώρα.
express.gr