7.2.11

Καταρρέει ο τουρισμός στην Ηγουμενίτσα, συνέπεια της παρουσίας των λαθρομεταναστών...Σε απόγνωση οι επαγγελματίες


7/2/11



Με διεκδίκηση αποζημιώσεων από την οικονομική ζημιά που υποστηρίζουν ότι έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις και οι περιουσίες τους από την παρουσία των λαθρομεταναστών στην περιοχή, απειλούν έντεκα φορείς της Θεσπρωτίας με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Οι φορείς αυτοί είναι: Σύλλογος Τουριστικών Πρακτόρων, Ένωση Ξενοδόχων Ομοσπονδία Τουριστικών και Αγροτουριστικών Καταλυμάτων Ηπείρου, Ιδιοκτητών Φορτηγών Δημόσιας Χρήσης και Διεθνών Μεταφορών, Σωματείο Λιμενεργατών, Δημοτική Κοινότητα Ηγουμενίτσας, Τοπική Κοινότητα Λαδοχωρίου - Γραικοχώριου, Σύλλογος Πρατηριούχων Καυσίμων Θεσπρωτίας, Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Ηγουμενίτσας, Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Πάργας και Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Ιωαννίνων.....
Στην επιστολή τους οι παραπάνω φορείς χαρακτηρίζουν απαράδεκτη κατάσταση που έχει...
 δημιουργηθεί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας και στην ευρύτερη περιοχή της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ πέριξ των κόμβων. Υποστηρίζουν ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2010 έχει αυξηθεί κατά πολύ (χίλια άτομα περίπου) ο αριθμός των λαθρομεταναστών οι οποίοι διαμένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς μέσα στο δάσος και στους ελαιώνες.

Χωρίς χώρους υγιεινής, έχουν μετατρέψει τα οικόπεδα και τον χώρο γύρο από το λιμάνι σε υπαίθριες τουαλέτες, ψάχνουν τους κάδους απορριμμάτων βρίσκοντας αλλοιωμένα τρόφιμα ενώ ο κίνδυνος μετάδοσης ασθενειών στην πόλη παραμονεύει. Έχουν καταλάβει αποθήκες, αγροικίες, ημιτελείς οικοδομές που δεν τις εγκαταλείπουν και έχουν προξενήσει σοβαρές ζημιές στα ακίνητα.

Το δε τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα, κλοπές, διαρρήξεις, βιασμοί, ξυλοδαρμοί, φθορές σε γραφεία, καταστήματα και οχήματα. Επιτίθενται στα φορτηγά και τροχόσπιτα, σχίζουν τους μουσαμάδες, παραβιάζουν τις πόρτες και εισέρχονται μέσα για να διαφύγουν χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα στην Ιταλία με αποτέλεσμα να συλλαμβάνονται οι οδηγοί, να οδηγούνται στο αυτόφωρο και να τους κατάσχονται τα οχήματα από τις ελληνικές και ιταλικές αρχές. Ο φόβος και η ανασφάλεια διώχνουν τους κατοίκους και τους επαγγελματίες από την περιοχή.

«... Όλη η δύναμη του Λιμεναρχείου και της ΕΛΛΑΣ περιφρουρούν το λιμάνι για να μην φύγουν για Ιταλία και εμάς μας έχουν αφήσει στο έλεος των συμμοριών των λαθρομεταναστών...», αναφέρουν στην επιστολή για να προσθέσουν αμέσως μετά ότι η ευρύτερη περιοχή της Ηγουμενίτσας υποβαθμίζετε διότι έχει δημιουργηθεί γκέτο λαθρομεταναστών. Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι φοβούνται να βγουν από τα σπίτια τους.

Οι τουρίστες και οι ταξιδιώτες δεν βγαίνουν από τα αυτοκίνητα τους με καταστροφικές συνέπειες για την τοπική οικονομία και τον τουρισμό της Ηπείρου. Λόγω της ανασφάλειας και της τριτοκοσμικής και αντιτουριστικής εικόνας που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού και πέριξ των κόμβων της Εγνατίας οδού εδώ και έξι μήνες καταρρέει η τουριστική οικονομία και κλείνουν οι τουριστικές επιχειρήσεις. Υποβαθμίζετε το λιμάνι και το αποφεύγουν οι μεταφορικές εταιρείες.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στην περιοχή δραστηριοποιούνται πολλές τουριστικές επιχειρήσεις ( τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα - δωμάτια και μεταφορικές εταιρείες).

Να ληφθούν μέτρα
Η επιστολή συνεχίζει με τη διατύπωση πέντε μέτρων που κατά την άποψη των φορέων πρέπει να ληφθούν και τα οποία είναι:
1) Τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να τους μαζέψει και να τους βάλει σε κέντρα φιλοξενίας στα ανατολικά σύνορα, εκεί που είναι και τα σημεία εισόδου έως ότου τους επαναπροωθήσει.
2) Τον Αστυνομικό Διευθυντή να αυξηθεί η αστυνόμευση και να συλλαμβάνουν τους παρανομούντες. Είναι απαράδεκτο οι λαθρομετανάστες να πετροβολούν τα περιπολικά και να βρίζουν τους αστυνομικούς και οι αρμόδιοι αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. να δηλώνουν αδυναμία επέμβασης.
3) Τον Δασάρχη και τον Διοικητή της Πυροσβεστικής να απομακρύνουν τα πρόχειρα παραπήγματα από το δάσος διότι κόβουν τα πεύκα και κινδυνεύει από πυρκαγιά το δάσος από τις φωτιές που ανάβουν για μαγείρεμα και ζέσταμα.
4) Τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου να βάλουν το θέμα εκτάκτως στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο για αποφάσεις για την λήψη των αναγκαίων πρωτοβουλιών για την επίλυση του τόσο σοβαρού προβλήματος διότι η υπομονή των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής έχει εξαντληθεί.
5) Τον κύριο Εισαγγελέα να παρέμβει για την εφαρμογή των νόμων και την δίωξη για παράβαση καθήκοντος στους υπευθύνους που ανέχθηκαν την παρανομία και την δημιουργία του προβλήματος.

Νέοι Αγώνες Ηπείρου 
Epirus-Ellas