1.2.11

Για υποκρισία κατηγόρησε τις ΗΠΑ ο Τσάβες


Για υποκρισία, επειδή αρχικά στηρίζουν και κατόπιν εγκαταλείπουν ισχυρούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο, αλλά και για τον "επονείδιστο" ρόλο τους στην κρίση της Αιγύπτου κατηγόρησε τις ΗΠΑ ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες.

Ο Τσάβες είπε ότι συνομίλησε με τους ηγέτες της Λιβύης, Μουάμαρ Καντάφι και της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ, σχετικά με τις διαδηλώσεις που γίνονται στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες του αραβικού κόσμου....


"Στην Αίγυπτο η κατάσταση είναι περίπλοκη", είπε. "Παρατηρούμε σχόλια από την Ουάσινγκτον και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως μου είπε ο πρόεδρος Καντάφι, είναι ντροπή, σε αηδιάζει να βλέπεις την ανάμιξη των ΗΠΑ που θέλουν να αναλάβουν την έλεγχο", πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας εμφανίζεται γενικώς να έχει φιλοαραβικές θέσεις και να διαφωνεί με την πολιτική του Ισραήλ και των ΗΠΑ απέναντι στον αραβικό κόσμο. Ωστόσο, στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από την δημόσια τηλεόρασης απέφυγε να σχολιάσει συγκεκριμένα την κατάσταση στην Αίγυπτο, λέγοντας μόνο ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η "εθνική κυριαρχία". Έστρεψε όμως και πάλι τα πυρά του στις ΗΠΑ, λοιδωρώντας την εξωτερική πολιτική της Ουάσινγκτον. "Δείτε πώς οι ΗΠΑ, αφού χρησιμοποιούν τον τάδε πρόεδρο επί χρόνια, μόλις τον πλήξει η κρίση τον εγκαταλείπουν (...) Μάλιστα δεν έδωσαν ούτε βίζα ή κάτι τέτοιο στον πρόεδρο της Τυνησίας", πρόσθεσε, αναφερόμενος στον πρώην πρόεδρο Ζιν ελ-Αμπιντίν Μπεν Άλι ο οποίος ανατράπηκε πριν από δύο εβδομάδες.

Οι δηλώσεις του Τσάβες έγιναν αφότου επιθεώρησε μια αποθήκη πυρομαχικών του στρατού στην πόλη Μαρακάι όπου την Κυριακή είχαν σημειωθαν ισχυρές εκρήξεις με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι τρεις. Λόγω της έκρηξης κρίθηκε αναγκαία η απομάκρυνση περίπου 10.000 ανθρώπων που κατοικούν σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων γύρω από την αποθήκη. Ο Τσάβες χαρακτήρισε "παράξενα" τα αίτια της έκρηξης, ιδίως λόγω της ώρας που σημειώθηκε, στις 4:45 τα ξημερώματα. "Μια φωτιά εδώ, εκείνη την ώρα, είναι κάτι το παράξενο. Όλα δείχνουν ότι η αποθήκη ήταν άδεια, έκανε κρύο, οι αποθήκες δεν έχουν ηλεκτρικό, όμως όλα είναι δυνατά", είπε χαρακτηριστικά.


i-reportergr