15.2.11

Πρόστιμο 91.000 ευρώ για τον ΧΥΤΑ Κατερίνης


Πρόστιμο 91.000 ευρώ επιβλήθηκε από την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κατερίνης για τη μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων στο ΧΥΤΑ Κατερίνης.

Σύμφωνα με την Πράξη Βεβαίωσης Προστίμου, έγινε, μεταξύ άλλων, υπέρβαση της μέγιστης χωρητικότητας του φατνώματος υποδοχής απορριμμάτων από τα προβλεπόμενα 187.500 κ.μ. σε 240.000 κ.μ. και δεν διενεργήθηκε στη συνέχεια ο απαραίτητος έλεγχος ευστάθειας του έργου από την αρμόδια αδειοδοτούσα αρχή. ...

Παράλληλα, ο ΧΥΤΑ λειτουργούσε χωρίς οριστική άδεια επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων όπως και στερεών αποβλήτων, ενώ δεν γινόταν σταδιακή εκτέλεση εργασιών αποκατάστασής του.

Σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το πόρισμα των επιθεωρητών περιβάλλοντος, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Αστέριος Μπουσνάκης, υπογράμμισε ότι η νομική υπηρεσία της επιχείρησης μελετά όλα τα στοιχεία προκειμένου να καταθέσει ένσταση.

«Δεχόμαστε μεν ότι έγινε υπέρβαση του όγκου υποδοχής απορριμμάτων, αλλά αναγκαστήκαμε να δεχθούμε τα σκουπίδια του δήμου Θεσσαλονίκης, λόγω των προβλημάτων στους Ταγαράδες όπως και της βόρειας Πιερίας», τόνισε σχετικά.

Αναφερόμενος στην αποκατάσταση του ΧΥΤΑ, είπε ότι δεν είχε γίνει μόνο φύτευση δέντρων και ότι στον χρόνο αυτοψίας των επιθεωρητών, υπήρχαν όλες οι απαιτούμενες άδειες για την επεξεργασία και διάθεση υγρών αποβλήτων, καθώς και διάθεσης στερεών αποβλήτων.

«Στο πόρισμα αναφέρονται σε ελλείψεις αδειών κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα», υπογράμμισε ο κ. Μπουσνάκης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι υπήρξε μικρή διαρροή στραγγιδίων.

«Αυτό, πάντως, που πρέπει να σημειώσω είναι ότι πουθενά στην έκθεση δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι υπήρξε ρύπανση», κατέληξε.

Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Χωροταξίας και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης είναι ένα ανεξάρτητο σώμα που υπάγεται στην Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Μετά τους ελέγχους που διενεργεί και τις εκθέσεις αυτοψίας που συντάσσει, αποφασίζει την επιβολή προστίμων. Αυτά, στη συνέχεια αποστέλλονται προς έγκριση είτε στην αντίστοιχη Περιφέρεια (εφόσον πρόκειται για πρόστιμα μέχρι 50.000 ευρώ), είτε στην αποκεντρωμένη διοίκηση (εφόσον πρόκειται για πρόστιμα μέχρι 100.000 ευρώ, είτε στο αρμόδιο υπουργείο (εφόσον το ύψος τους είναι ακόμη μεγαλύτερο).
real.gr