9.2.11

Στα 600 δισ. οι καταθέσεις Ελλήνων σε τράπεζες της Ελβετίας


ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ αποκάλυψη επεφύλασσε –για μία ακόμη φορά– το γερμανικό περιοδικό «Spiegel» σχετικά με την Ελλάδα, καθώς σε άρθρο του υπό τον τίτλο: «Ελλάδα: Eπίθεση σε ελβετικούς λογαριασμούς», υποστηρίζει ότι Eλληνες πολίτες έχουν σε ελβετικές τράπεζες καταθέσεις συνολικής αξίας 600 δισ. ευρώ. 
Κατά το γερμανικό περιοδικό, η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει το όλο θέμα, ενώ ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και η πρόεδρος της Ελβετίας Μισελίν Καλμί-Ρέι συζήτησαν το θέμα στο περιθώριο της συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός. Μάλιστα υποστηρίζεται ότι οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν ότι θα προωθήσουν «διαπραγματεύσεις με σκοπό την ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών».

Το «Spiegel» υποστηρίζει ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί πως το μεγαλύτερο μέρος των παραπάνω κεφαλαίων δεν έχει δηλωθεί στην εφορία, ενώ υπογραμμίζει ότι υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας μιας κοινής επιτροπής ελέγχου από τις δύο χώρες, αφού πρώτα, όμως, υπάρξει επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ τους από τα Kοινοβούλιά τους. Κάτι τέτοιο, πάντως, δεν μπορεί να συμβεί πριν από τις αρχές του 2012.
Εάν η Ελλάδα συνάψει συμφωνία με την Ελβετία οι φοροφυγάδες θα πρέπει να πληρώσουν φόρο εκ των υστέρων της τάξεως του 10% για τα κέρδη από τους τόκους δέκα ετών καθώς επίσης και πρόστιμα καθυστέρησης.
Από την πλευρά Eλληνες οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ποσό που αναφέρει το «Spiegel» πιθανώς να είναι υπερβολικό. Βασίζουν αυτήν τους την εκτίμηση σε υπολογισμούς βάσει των οποίων τα κεφάλαια από ευρωπαϊκές χώρες που έχουν «καταφύγει» στην Ελβετία δεν ξεπερνούν στο σύνολό τους τα 800 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου είναι δύσκολο, εξ αυτού του ποσού τα 600 δισ. ευρώ να προέρχονται μόνο από την Ελλάδα.
"Δεν υπάρχουν τόσα χρήματα είναι υπερβολή" απαντά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος 

 «Δεν υπάρχουν τόσα χρήματα είναι υπερβολή» τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου οικονομικών Δ. Γεωργακόπουλος απαντώντας σε δημοσίευμα του SPIEGEL που θέλει τους Έλληνες καταθέτες να διαθέτουν 600 δισ. ευρώ.

    Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό REAL συμπλήρωσε « 220- 230 δισεκατομμύρια είναι οι καταθέσεις των Ελλήνων εντός της χώρας ... δεν μπορώ να έχω σαφή τάξη μεγέθους αλλά να είναι 100 - 150( στις Ελβετικές τράπεζες). Υπογράμμισε πως τα χρήματα αυτά κατά την κατάθεση τους έχουν ελεγχθεί, οπότε θεωρητικά δεν είναι ¨μαύρα ή έχουν ¨λευκανθεί¨.

    Σε ότι αφορά τους ελέγχους σε ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής τόνισε «Γίνεται την τελευταία περίοδο μια τεράστια προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής . Έχουν δεσμευτεί 600 σκάφη , τα 400 φαίνεται ότι ήταν επαγγελματικά ενώ ήταν σκάφη αναψυχής και αυτή τη στιγμή εξετάζονται όλες μια - μια αυτές οι υποθέσεις για το αν πράγματι ήταν επαγγελματικά εάν κάλυπταν τις προϋποθέσεις για να είναι επαγγελματικά και ήδη έχουμε εισπράξει 35 εκατομμύρια από αυτούς που δεν κάλυπταν τις προϋποθέσεις».
express.gr