25.2.11

ΛΑΡΙΣΑ: Εξιχνίαση (25) περιπτώσεων διακεκριμένων κλοπών - διαρρήξεων




Από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος πέντε (5) ατόμων, ηλικίας: (α) 57 ετών, (β) 37 ετών, (γ) 25 ετών, (δ) 30 ετών και (ε) 28 ετών (γυναίκα), για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διακεκριμένες κλοπές, πράξεις που έγιναν κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2010 έως και αρχές Ιανουαρίου του 2011, στην πόλη της Λάρισας αλλά και στις περιοχές των ΦαρσάλωνΤυρνάβου και Γόννων.Επίσης ο ένας από τους δράστες κατηγορείται επιπλέον και για παράνομη οπλοφορία....

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα οι ανωτέρω δράστες μαζί με άγνωστο αριθμό συνεργών τους συγκρότησαν από κοινού δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, με σκοπό τη διάπραξη διακεκριμένων κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα - με αναγνωρισμένη δράση. Ειδικότερα το ως άνω χρονικό διάστημα διέπραξαν αλλεπάλληλες διαρρήξεις οικιών, με συγκεκριμένη μέθοδο δράσης (παραβίαση της μπαλκονόπορτας ή της πόρτας εισόδου με αιχμηρό αντικείμενο, είτε με την θραύση αυτής), αφαιρώντας χρηματικά ποσά και χρυσαφικά – κοσμήματα.
Για την εγκληματική τους δράση χρησιμοποιούσαν Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο μεγάλης ιπποδύναμης ιδιοκτησίας του (α), αφού πρώτα τοποθετούσαν σ’ αυτό πινακίδες κυκλοφορίας, που αφαιρούσαν από άλλα οχήματα, ώστε να καθίσταται δύσκολος ο εντοπισμός κατά το χρόνο διαφυγής των.
Βραδινές ώρες της 06/01/2011, το εν λόγω όχημα εντοπίσθηκε από αστυνομικούς της Υ.Α. Λάρισας να φέρει πινακίδες κυκλοφορίας φορτηγού αυτοκινήτου, καταδιωκόμενο δε και κινούμενο σε επαρχιακούς δρόμους με υπερβολική ταχύτητα, στην περιοχή της Γυρτώνης Λάρισας, εξετράπη της πορείας του σε χωράφι και οι επιβαίνοντες σ’ αυτό κατόρθωσαν να διαφύγουν εκμεταλλευόμενοι το σκοτάδι και το ανάγλυφο της περιοχής.

Κατά την εξερεύνηση του οχήματος από το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας, βρέθηκαν σ’ αυτό και ταυτοποιήθηκαν αποτυπώματα του (β) δράστη, ένα κινητό τηλέφωνο, που όπως προέκυψε ανήκε στην (ε) δράστιδα και από την άρση του απορρήτου της τηλεφωνικής σύνδεσης προέκυψαν φωτογραφίες που απεικονίζουν τους σεσημασμένους για περιπτώσεις κλοπών (γ) και (δ) δράστες.
Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα οι ανωτέρω δράστες δρώντας από κοινού, τρεις ή τέσσερις εξ αυτών κάθε φορά και χρησιμοποιώντας το προαναφερόμενο αυτοκίνητο, διέπραξαν συνολικά είκοσι πέντε (25) διαρρήξεις-κλοπές, αποκομίζοντας συνολικά χρηματικό ποσό 9.900 € και χρυσαφικά – κοσμήματα αξίας 227.700 € περίπου.
Σε  έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των ανωτέρω δραστών στην Καλλιθέα Πιερίας και Βέροια Ημαθίας, βρέθηκε και κατασχέθηκε μικρός αριθμός κοσμημάτων, βιντεοκάμερες, κινητά τηλέφωνα, προκειμένου διερευνηθεί η νόμιμη κατοχή και προέλευσή τους. Στην οικία του (α) δράστη βρέθηκε και κατασχέθηκε και μία σπάθα υπαγόμενη στις διατάξεις του Ν. περί όπλων. Επίσης κατασχέθηκε και το προαναφερόμενο όχημα ως μέσω διευκόλυνσης των ανωτέρω πράξεων.