9.2.11

Ερώτηση-κεραυνός για ΕΝΑΕ & υποβρύχια 214


Image

Tην πρώτη ουσιαστική παρέμβαση από πλευράς Ν.Δ. για το νέο σκάνδαλο της υπογραφής της σύμβασης αγοράς δύο νέων υποβρυχίων Τype 214 και την πώληση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) είχαμε πριν λίγο με την κατέθεση ερώτησης στη Βουλή από τον τομεάρχη Εθνικής Άμυνας Μαργαρίτη Τζήμα. Το κλειδί της ερώτησης είναι στο απόσπασμα:
"Ποια είναι η αντίδραση και η θέση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα μετά και αυτές τις νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις;

Εάν γνώριζε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, το εύρος της ποινικά κολάσιμης αυτής πράξης, της δωροδοκίας δηλαδή Ελλήνων Αξιωματούχων με εκατομμύρια ευρώ, από την HDW (εταιρεία του ομίλου ThyssenΚrupp) όταν συζητούσε προ μηνών με τους υπευθύνους της ThyssenΚrupp για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην εταιρεία Abu Dhabi Mar. Και εάν ναι, πόσο η αποκάλυψη αυτή βοήθησε στη διαπραγματευτική διαδικασία;"
Την απάντηση φυσικά την έχει δώσει ο ίδιος ο υπουργός που παραδέχεται ότι ήταν σε πλήρη γνώση της κομπίνας και του σκανδάλου, όταν είπε ότι "Κράτησε την Ferrostaal (σ.σ. που είχε μοιράσει τις μίζες) έξω από τη νέα συμφωνία για τα υποβρύχια". Όπως ήδη έχει αποδείξει το defencenet.gr, ούτε αυτό είναι αληθές, αλλά εν πάση περιπτώσει υπάρχει ομολογία από πλευράς Βενιζέλου, ότι γνώριζε.
Και παρ'ότι γνώριζε προχώρησε στην υπογραφή της τροποποίησης της σύμβασης και αγόρασε δύο ακόμα υποβρύχια, αντί 750 εκατ. ευρώ! Τα οποία δύο υποβρύχια τα προσέφεραν δωρεάν επτά μήνες πριν οι Γερμανοί, όπως αποκαλύπτει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ με την πρωτότυπη επιστολή Atzpodien που έφερε στην δημοσιότητα!
Φυσικά στο ερώτημα τίθεται και το θέμα του περίφημου ελέγχου του ΣΔΟΕ. Πως δόθηκε πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας και προχώρησε η αγοραπωλησία των ΕΝΑΕ από την στιγμή που είχαν εντοπιστεί "σημεία και τέρατα" στο λογιστήριο των ΕΝΑΕ με εικονικά τιμολόγια κλπ;
Ιδού ολόκληρη η ερώτηση του Μ.Τζίμα:
"Σύμφωνα με δημοσιεύματα του έγκυρου γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» η εισαγγελία του Μονάχου ερευνά την πορεία χρηματικού ποσού ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται ότι δόθηκε από την γερμανική εταιρεία κατασκευής υποβρυχίων HDW(μέλος του ομίλου ThyssenΚrupp), αλλά και από την θυγατρική της FEROSTAHL, ως μίζες, προκειμένου η HDW να αναλάβει την «χρυσοφόρα» παραγγελία κατασκευής των 4 Ελληνικών υποβρυχίων τύπου 214.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο αναπαράγεται από αρκετές εφημερίδες και διαδυκτιακούς ιστότοπους, οι δύο αυτές εταιρείες είχαν σχηματίσει μία ειδική ομάδα, επονομαζόμενη «ομάδα Α» της οποίας βασικός σκοπός ήταν η δωροδοκία ανώτερων Ελλήνων Αξιωματούχων, προκειμένου να κατακυρωθούν στην HDW οι μεγάλες παραγγελιές τόσο της κατασκευής των υποβρυχίων τύπου 214, όσο και του εκσυγχρονισμού των παλαιοτέρων υποβρυχίων τύπου 209 του ΠΝ.


Όπως είναι γνωστό, τελικώς το 2000 η Ελλάδα παρήγγειλε από τη HDW τα 4 υποβρύχια τύπου 214, ενώ δύο χρόνια αργότερα συμφώνησε και για τον εκσυγχρονισμό 3 υποβρυχίων τύπου 209, καταβάλλοντας κατά πρωτοφανή τρόπο, με την υπογραφή της Σύμβασης, το 80% περίπου του συνολικού τιμήματος τής παραγγελίας. Το περιοδικό «Der Spiegel» αναφέρει ότι μετά την κατακύρωση των παραγγελιών, άρχισε και η ροή του «μαύρου» χρήματος και μάλιστα αναφέρεται στην ύπαρξη λίστας των φερόμενων ως αποδεκτών των 55 εκατομμυρίων ευρώ της μίζας στην Ελλάδα. Όπως συνάγεται από τις καταθέσεις πολλών μαρτύρων, στην υπόθεση φαίνεται να εμπλέκεται Έλληνας πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας , έπί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ καθώς και άλλα κατονομαζόμενα και μη, φυσικά πρόσωπα.


Όπως έχει ανακοινωθεί, την υπόθεση διερευνά, εκτός από την γερμανική Δικαιοσύνη και η Ελληνική Δικαιοσύνη και μάλιστα σχετικά πρόσφατα, Έλληνες εισαγγελείς μετέβησαν στην Γερμανία όπου συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς συναδέλφους τους.


Επειδή οι παραπάνω αποκαλύψεις για τις μίζες των 55 εκατομμυρίων ευρώ συνιστούν μέγα ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης που εκθέτει ανεπανόρθωτα την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και την τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ.


Επειδή, όπως ανέφερε στις δηλώσεις του την 7/2/2011, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πεταλωτής: «ήδη η υπόθεση αυτή διερευνάται από τη Δικαιοσύνη, από το ΣΔΟΕ που κάνει μια πολύ σημαντική δουλειά σε βάθος και από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών».








ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ :



1. Εάν η έρευνα που διενεργεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών στο υπηρεσιακό ή άλλο επίπεδο έχει καταλήξει σε συμπεράσματα και ποια είναι αυτά; Εάν υπάρχουν πληροφορίες για την «πολύ σημαντική δουλειά σε βάθος» που διενεργεί το ΣΔΟΕ, και ποια τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα;


2. Ποια είναι η αντίδραση και η θέση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα μετά και αυτές τις νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις; Εάν γνώριζε η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, το εύρος της ποινικά κολάσιμης αυτής πράξης, της δωροδοκίας δηλαδή Ελλήνων Αξιωματούχων με εκατομμύρια ευρώ, από την HDW (εταιρεία του ομίλου ThyssenΚrupp) όταν συζητούσε προ μηνών με τους υπευθύνους της ThyssenΚrupp για την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην εταιρεία Abu Dhabi Mar. Και εάν ναι, πόσο η αποκάλυψη αυτή βοήθησε στη διαπραγματευτική διαδικασία;"
 defencenet.gr