18.2.11

Έως και 20 χρόνια κάθειρξη στους φοροφυγάδες

Ποινές κάθειρξης ακόμα και 20 χρόνια για φοροδιαφυγή προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Παράλληλα, χαρακτηρίζονται ως «συνεχές αυτόφωρο» τα αδικήματα μη καταβολής ΦΠΑ και τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο.


Επίσης αναφορικά με τη σύσταση Οικονομικής Αστυνομίας, υπήρξαν ενστάσεις από τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, και Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, σχετικά με το που θα υπάγεται, Τελικά βρέθηκε η «χρυσή τομή» και η μεν οικονομική αστυνομία θα υπάγεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο δε «οικονομικός εισαγγελέας» θα είναι αντεισαγγελέας Εφετών και θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Κακούργημα θα είναι αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας για υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών για ποσά που θα υπερβαίνουν τις 73.000 ευρώ.

Το χρονικό διάστημα δίωξής των οικονομικών εγκλημάτων ξεκινά από το «αυτόφωρο της τέλεσης» και εκτείνεται έως το 1/3 του χρόνου παραγραφής, που είναι για τα πλημμελήματα πέντε χρόνια και για τα κακουργήματα 15 χρόνια. Δηλαδή τα πλημμελήματα θα διώκονται εντός 20 μηνών καιτα κακουργήματα σε διάστημα 5ετίας.
newsbomb