5.2.11

Πλήρως εξαρτημένη ενεργειακά η Ε.Ε. από Ρωσία και Μέση Ανατολή μέχρι το 2020


ImageΤο μερίδιο του αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικού στην ΕΕ τριπλασιάστηκε μέσα σε 15 χρόνια και ποσοστό από 73% ως 79% του φυσικού αερίου που θα καταναλωθεί ως το 2020 θα εισαχθεί από τη Ρωσία, την Αλγερία και τη Νορβηγία. Ωστόσο η τιμή αγοράς παραμένει συνδεδεμένη με την τιμή του πετρελαίου.Ο συνολικός στόχος της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών,είναι τριπλός: να διαφοροποιηθούν οι τρόποι παραγωγής ηλεκτρισμού ώστε να πάψει η η ΕΕ να είναι εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, να ενισχυθούν τα δίκτυα για τη μεταφορά αερίου και πετρελαίου στις τέσσερις γωνιές της ΕΕ και να γίνει οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας.


Αυτός ο τριπλός στόχος θα απαιτήσει σημαντικές επενδύσεις. Η Επιτροπή τις υπολόγισε σε 1 τρισ. ευρώ ως το 2020, εκ των οποίων 200 δισεκατομμύρια θα διατεθούν για τις «λεωφόρους» του ηλεκτρικού, τους διαδρόμους των αγωγών αερίου και τις συνδέσεις μεταξύ των χωρών που θα πραγματοποιηθούν άμεσα.

Όμως, δεν υπάρχει θέμα να δοθούν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, καθώς αντιδρούν Βρετανία και Γερμανία, τονίζοντας ότι η αγορά είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει γιατί οι επενδύσεις θα πρέπει να γίνουν αποδοτικές χάρη στις τιμές που θα πληρώνουν οι πελάτες.

«Πρέπει οι τιμές να παραμείνουν προσιτές για να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας», επιμένουν οι κυβερνήσεις.

Πάντως, θα υπάρξει αρωγή σε ορισμένα προγράμματα για λόγους αλληλεγγύης, ιδιαίτερα για συνδέσεις που χρειάζονται ώστε να βγουν ορισμένες χώρες από την ενεργειακή απομόνωσή τους και να αποφευχθούν οι ελλείψεις όπως κατά τις πρόσφατες κρίσεις του φυσικού αερίου με τη Μόσχα.

Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα κατάλογο με τα προγράμματα αυτά τον Ιούνιο.

Εξάλλου θα πρέπει να γίνουν οικονομίες στην κατανάλωση ηλεκτρικού. Η ενεργειακή αποδοτικότητα γίνεται η κεντρική επιδίωξη, και η προσπάθεια θα πρέπει να διεξαχθεί κατά προτεραιότητα στους τομείς των κατασκευών και των μεταφορών.

Η επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για το 2020 απέχει ακόμη πολύ. Η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι τα σχέδια δράσης είναι εθνικά, με την Κομισιόν να θέλει να τα κάνει «υποχρεωτικά», όμως το Λονδίνο αρνείται.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr