3.2.11

Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου στο τουρκικό Κουρδιστάν το 2010

Η πολιτική του ανοίγματος «προς τους Κούρδους» που εγκαινίασε η κυβέρνηση του AKP, εφαρμόστηκε στην κουρδική περιοχή με σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Τουλάχιστον 23.573 παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου έχουν σημειωθεί σ’ αυτή τη περιοχή κατά τη διάρκεια του έτους 2010, ενάντια στα 20.720 το 2009, σύμφωνα μεμια έκθεση του τουρκικού τμήματος της Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (IHD).

Η τοπική αντιπροσωπία της  IHD (Human Rights AssociationIHD στα τουρκικά)στη Diyarbakir, πρωτεύουσα του τουρκικού Κουρδιστάν, δημοσίεψε την έκθεση της, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης την 27η Ιανουαρίου 2010, σχετικά με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κουρδική περιοχή.

Η ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ο Sevket Akdemir, ο τοπικός αντιπρόσωπος της Ένωσης επέκρινε την πολιτική του ανοίγματος του κυβερνώντος κόμματος AKP, το κόμμα που είναι στην κυβέρνηση, και δήλωσε ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε στο όνομα του ανοίγματος το 2010 είχε αναβιώσει την ελπίδα για μια ειρηνική λύση του κουρδικού ζητήματος. «Αλλά», είπε, «η ελπίδα για μια ειρηνική λύση που φαινόταν στο τέλος του 2009 και στην αρχή του 2010 καταστράφηκε γρήγορα λόγω της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης απέναντι στην διαφορετικότητα και στις αντίθετες φωνές». Σημειώνοντας ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυξήθηκαν "σοβαρά", παρατήρησε ότι η ατιμωρησία των αστυνομικών δυνάμεων έχει αποδυναμώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για την δικαιοσύνη.

ΓΥΡΙΣΕ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ 90

Τρία χωριά κάηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας στην επαρχία του Batman, κατά τον Akdemir που καταγγέλλει αυτόν τον "εφιάλτη" της περιόδου του 1990 όταν περισσότερο από τέσσερεις χιλιάδες κουρδικά χωριά είχαν καταστραφεί.

Αλλά, είπε, τα σημαντικότερα γεγονότα στην συνείδηση της κοινωνίας, ήταν οι εξαφανίσεις πολιτών, οι ανεπίλυτες δολοφονίες, οι εξωδικαστικές εκτελέσεις και οι μαζικοί τάφοι.  Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν υποχώρησαν, σύμφωνα με τον Akdemir, που δηλώνει ότι η ύπαρξη του κουρδικού ζητήματος και η έλλειψη πολιτικής για να λυθεί αυτό το ζήτημα είναι μεταξύ των αιτίων των παραβιάσεων αυτών.

Η Ένωση απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση για ένα νέο λαϊκό και δημοκρατικό Σύνταγμα με βάση την ισότητα, την ελευθερία και την Δημοκρατία για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας.

Μερικά σημαντικά σημεία της έκθεσης της IHD:

* 117 θάνατοι μελών των δυνάμεων ασφαλείας και 284 τραυματίες στις συγκρούσεις
* 133 μαχητές του PKK, το εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, σκοτώθηκαν και 10 τραυματίστηκαν
* Faili Mechul (μη - αποσαφηνισμένη δολοφονία), εξωδικαστικές εκτελέσεις και παραβιάσεις των δικαιωμάτων χρήσης όπλων από τις δυνάμεις ασφαλείας: 57 νεκροί και 96 τραυματίες
* Χερσαίες νάρκες και άλλε εκρηκτικές ύλες: 6 σκοτώθηκαν και 42 τραυματίστηκαν
*Αυτοκτονίες Γυναικών: 85 νεκροί και 63 τραυματίες
*Αυτοκτονία ανδρών: 82 νεκροί και 49 τραυματίες
*Αυτοκτονία παιδιών: 82 νεκροί και 49 τραυματίες
*Δολοφονίες για τη τιμή: 23 σκοτώθηκαν και 5 τραυματίστηκαν
*Περιορισμός κατ’οικον¨3 706
* Φυλακιστήκαν: 987
* Βασανιστήρια και κακομεταχειρίσεις: 741
*Αριθμός ατόμων που διώκονται, δίκες και καταδίκες: 3 421
*Παραβιάσεις στις φυλακές: 933
*Επεμβάσεις κατά των διαδηλώσεων: 221 παρεμβάσεις και 222 τραυματισμοί
*Συλλήψεις προσφύγων και μεταναστών: 5 105
*Καμένα δάση (από το στρατό): 98
*Απαγορευμένες ζώνες στους πολίτες για στρατιωτικούς λόγους: 84
*Παραβιάσεις στην διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων: 20
*Πιθανός αριθμός μαζικών τάφων: 34
*Αριθμός μαζικών τάφων που βρέθηκαν: 5 με 65 σώματα
*Κακοποιήσεις στα σώματα των Κούρδων μαχητών: 34
*Παραβιάσεις στο δημοψήφισμα για το Σύνταγμα (12.09.2010): 172 
*
Άλλες παραβιάσεις : 6 216

*Σύνολο : 23 573

28.01.2011 από τον Maxime Azadi
http://www.ihd.org.tr/english/ Human Rights Association (IHD
infognomon politics