18.2.11

Ιρανικά πλοία-Ισραήλ σημειώσατε 2


Δύο πλοία του Ιρανικού πολεμικού ναυτικού –ένα εκπαιδευτικό και μία φρεγάτα- που θα  διερχόντουσαν τη διώρυγα του Σουέζ με σκοπό να φθάσουν στη Συρία, τελικά δεν θα πραγματοποιήσουν την εξαιρετικά συμβολική αυτή επίσκεψη στη σύμμαχο χώρα του Ιράν.
Η αιτία είναι οι προειδοποιήσεις του Ισραήλ ότι σε μία τέτοια περίοδο αναταραχής στην Αίγυπτο, η διέλευση του ιρανικού στολίσκου από το Σουέζ αποτελούσε πρόκληση μεγάλου μεγέθους.
Είχε δε αφήσει υπονοούμενα ότι θα αντιδρούσε στη διέλευση του στολίσκου από τα διεθνή ύδατα ανοικτά των ισραηλινών ακτών. ...

Με τη σειρά της, η φιλοαμερικανική χούντα της Αιγύπτου άσκησε πιέσεις στην Τεχεράνη να ακυρώσει το προγραμματισμένο ταξίδι του στολίσκου ώστε η διέλευσή του να μην αναμοχλεύσει τα πάθη στη χώρα.

Ωστόσο, ανεξάρτητες πηγές αναφέρουν ότι η αιγυπτιακή χούντα δεν αρκέσθηκε σε πιέσεις αλλά αρνήθηκε άδεια διέλευσης του στολίσκου από τη διώρυγα, κάτι που σπανίως γίνεται.

Κατόπιν τούτου, η Τεχεράνη ανακοίνωσε την ακύρωση του προγραμματισμένου ταξιδιού του στολίσκου στη Συρία χωρίς να αναφέρει την αιτία και ενώ τα πλοία βρίσκονταν στην Ερυθρά θάλασσα κοντά στο σαουδαραβικό λιμένα της Τζέντα.

Το ουσιώδες από αυτή την υπόθεση είναι πως με τη στάση της η αιγυπτιακή χούντα απέδειξε εν τοις πράγμασιν την προσήλωσή της στην τήρηση της συμφωνίας Ειρήνης (και ουσιαστικά συμμαχίας) με το Ισραήλ, θέμα που είχε ανησυχήσει τόσο την Ουάσιγκτον όσο και το Τελ Αβίβ όταν ξέσπασε στην Αίγυπτο η λαϊκή εξέγερση εναντίον του έκπτωτου πλέον προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ.
 ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ
infognomon politics