25.2.11

Νέα μέτρα 1,8 δισ. ευρώ ζητά η Κομισιόν


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΑΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ - ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ 


Τα συμπεράσματα της έκθεσης της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά. Θεωρούν ότι η επίτευξη των στόχων του 2011 υπόκειται σε “εξαιρετικά δυσμενείς κινδύνους”. Ζητούν συνεπώς πρόσθετα μέτρα μέτρα ύψους 1,7 δισ. ευρώ για το 2011, άμεσα, καθώς και επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που ή έχουν βαλτώσει ή θεωρούνται ανεπαρκείς....

Συγκεκριμένα, το μοντέλο επιβολής έμμεσων φόρων και οριζόντιας περικοπής δαπανών της γενικής κυβέρνησης έχει φτάσει στα όριά του, θεωρείται ανεπαρκές και δεν πρέπει να αναπαραχθεί στο διηνεκές, ενώ αντιθέτως πρέπει να υλοποιηθούν διαρθρωτικές αλλαγές, όπως η ανατροπή του μοντέλου λειτουργίας δημοσίου, ΔΕΚΟ και ΟΤΑ.

Ζητούν απολύσεις 60 χιλιάδων υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
Σύμφωνα με την Κομισιόν το δημόσιο πρέπει να απαλλαγεί από 60.000 υπαλλήλους μόνο μέσα στο 2011 και ταυτόχρονα οι ΔΕΚΟ θα πρέπει να αρχίσουν να δουλεύουν με κριτήρια ανώνυμης εταιρίας, δηλαδή να επαναπροσδιορίσουν τα τιμολόγιά τους και να κάνουν απολύσεις κατά το δοκούν.

Τα φορολογικά έσοδα βρέθηκαν 2 μονάδες κάτω από το στόχο, η περαίωση και τα υπόλοιπα έκτακτα μέτρα είχαν “μερική μόνο επιτυχία” και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής ήταν ως εδώ αποτυχημένη. Ειδικά για την φοροδιαφυγή η Κομισιόν αποδίδει ευθύνες στο προσωπικό των εφοριών που “αδρανεί και ελέγχεται από εδραιωμένα συμφέροντα”.

Παρομοίως και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δε προχωρούν γιατί απαιτείται μεγαλύτερος πολιτικός συντονισμός - κοινώς “οι υπουργοί δε μιλάνε μεταξύ τους”, όπως ανέφερε κοινοτική πηγή - κυβερνητική αποφασιστικότητα και σαφώς κοινωνική συναίνεση. “Ο υπουργός οικονομικών θα πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερο έλεγχο στις δαπάνες των υπουργείων ώστε να γίνουν αποδοτικότερες οι εκταμιεύσεις του ΕΣΠΑ” αναφέρει η έκθεση, ενώ όπως σημειώνουν πηγές της γενικής διεύθυνσης οι ελεγκτές του υπουργείου οικονομικών πήγαν μεν στα υπουργεία, αλλά δεν μπόρεσαν να κάνουν τη δουλειά τους.

Όσον αφορά τη συνεισφορά των αμυντικών δαπανών, αυτή θεωρείται κατώτερη του αποδεκτού και θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Αναθεώρηση όμως θα πρέπει να γίνει και στους τομείς των συντάξεων και της αγοράς εργασίας, καθώς οι παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει είναι ανεπαρκείς.

Για τους παραπάνω λόγους το βάθος της ύφεσης του 3% για το 2011 και το ύψος της ανεργίας στο 14,75% θεωρούνται πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις και δημιουργούν ένα πολύ δυσάρεστο σκηνικό για τις δημοσιονομικές προοπτικές που σε συνδυασμό με τα οργανωμένα συμφέροντα και την αδράνεια του κρατικού μηχανισμού καθιστούν το πρόγραμμα ανέφικτο και το δημόσιο χρέος μεσοπρόθεσμα “μη βιώσιμο”.

Με αυτά τα οικονομικά δεδομένα η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές ούτε το 2012 με το τέλος του προγράμματος, διότι πολύ απλά το δημόσιο χρέος της δεν θα είναι βιώσιμο.

Παπακωνσταντίνου: Ψάχνει 27 δισ. ευρώ μέχρι το 2015 
Χωρίς να αλλάξει τους στόχους για την μείωση του ελλείμματος (9,4% 2010 και 7,4% 2011) αλλά αφαιρώντας το 50 δισ. ευρώ από την δημόσια περιουσία ο Υπουργός Οικονομικών παρουσίασε το επικαιροποιημένο μνημόνιο.



Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Γ. Παπακωνσταντίνου η ύφεση θα συνεχιστεί και θα κυμανθεί στο 3% ενώ ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 2,5%. Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων πρόσθετων μέτρων για την μείωση του ελλείμματος καθώς μέχρι το 2015 θα πρέπει τα μέτρα αυτά να έχουν αποφέρει στα κρατικά ταμεία 27 δισ. ευρώ.



Τα 50 δισ. ευρώ για την δημόσια περιουσία που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων, τελικά δεν περιλαμβάνονται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και ο στόχος που είχε θέσει η τρόικα για αποκρατικοποιήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ μέχρι τι 2012 μετατέθηκε για ένα χρόνο αργότερα.

Την παραίτηση του Υπουργού Οικονομικών ζήτησε εκ νέου η ΝΔ



Σαχινίδης: Θα μειώσουμε εκ νέου τις δαπάνες. Περικοπές σε ΔΕΚΟ και Υγεία
Ο υφυπουργός οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ, τόνισε πως τα μέτρα δεν θα αφορούν μισθούς και συντάξεις αλλά την μείωση των δαπανών.



Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης 






real.gr