7.2.11

Συγχωνεύονται 13ος και 14ος μισθός

Την ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ως ανάχωμα στην απαίτηση της τρόικας για οριστική κατάργηση τους στον ιδιωτικό τομέα....


Εκτίμηση των επιτελών του υπουργείου είναι ότι το θέμα θα ανοίξει τώρα κατά τις επικείμενες συζητήσεις για την καταβολή της 4ης δόσης, αλλά ωστόσο θα ενταχθεί (αν βέβαια περάσει) στο Μνημόνιο 4 που αναμένεται να ψηφιστεί περίπου το Μάιο με προοπτική να ισχύσει από το Σεπτέμβριο του 2011.


Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καλυφθεί μερικώς η αντίδραση των εργοδοτικών οργανώσεων με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για την μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα. Ο λόγος των εργοδοτών άπτεται στο γεγονός ότι το πρόσφατο δώρο Χριστουγέννων που καταβλήθηκε δεν απορροφήθηκε ως συνήθως από τις επιχειρήσεις, αλλά στην κάλυψη υποχρεώσεων (κάρτες, δάνεια κ.α.) των νοικοκυριών.

Άλλωστε, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει τοποθετηθεί ανοικτά επί του θέματος, τονίζοντας ότι για να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων θα πρέπει μεταξύ άλλων να μειωθεί και το μισθολογικό κόστος. Υπενθυμίζεται ότι οι κοινωνικοί εταίροι πριν την υπογραφή της τρέχουσας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία διασφαλίζει την ύπαρξη 13ου και 14ου μισθού, είχαν εξετάσει την περίπτωση συγχώνευσης τους, αλλά υπήρχαν τεχνικές χρονοβόρες δυσκολίες σχετικά με το πώς θα διαμορφωθούν τα επιδόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι με βάση τον νέο αυξημένο μηνιαίο μισθό.

Κίνδυνος για τα ταμεία
Μοναδική ίσως ελπίδα των εργαζομένων, όχι για να υπάρχεί 13ος και 14ος μισθός, αλλά για να συγχωνευθούν τα ποσά στους 12 μισθούς είναι οι τρομακτικές απώλειες που θα καταγράψουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι αντίθετη με τυχόν κατάργηση τους, καθώς αναμένεται να δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στη ροή εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, αφού τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από την καταβολή των δώρων και του επιδόματος αδείας ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ ετησίως. Δεδομένης λοιπόν της τραγικής οικονομικής κατάστασης που εμφανίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, η θεσμοθέτηση μίας τέτοιας κατάργησης αποτελεί και την τελευταία ίσως βόμβα στα θεμέλια τους αφού η μαύρη τρύπα των οικονομικών τους θα μεγαλώσει επικίνδυνα και πλέον υπάρχει ορατός ο κίνδυνος της στάσης πληρωμών…

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΙΚΑ μόνο στους υπόλοιπους φορείς που υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΑΕΔ, Εργατική Εστία, ΟΕΚ) οφείλει 8 δισ. ευρώ και άλλα 5 δισ. είναι τα χρέη του προς τον επικουρικό ταμείο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ, όταν τα έσοδα του ετησίως ανέρχονται στα περίπου 18 δισ ευρώ και μάλιστα (τουλάχιστον προς το παρόν) μειώνονται, δεδομένου ότι κλείνουν επιχειρήσεις και αυξάνεται δραματικά το ποσοστό ανεργίας, ενώ μέχρι στιγμής τουλάχιστον κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί προς την κατεύθυνση της πάταξης της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας (υπάρχουν μόνο οι αισιόδοξες ή και υπερφίαλες εκτιμήσεις ότι μετά το καλοκαίρι θα μειωθεί η μαύρη ανασφάλιστη εργασία κατά 25% περίπου που αντιστοιχεί σε απόλυτους αριθμούς με βάση τις εκτιμήσεις σε 2,5 δισ. ευρώ περίπου).

Έσχατη λύση για τους μικρομεσαίους
Ως λύση ανάγκης βλέπουν πλέον οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες την συγχώνευση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και του επιδόματος αδείας, καθώς δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά με αποτέλεσμα η μια μετά την άλλη επιχείρηση να βάζει λουκέτο. Συνδικαλιστικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι συνθήκες που επικρατούν οδηγούν στη λήψη της παραπάνω απόφασης, καθώς πλέον στόχος θα πρέπει να είναι η βελτίωση της μηνιαίας αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Στο στόχαστρο οι κλαδικές
Την πλήρη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας ζήτησε για άλλη μια φορά η τρόικα, κατά την διάρκεια επίσκεψης της στη χώρα, καθώς δεν έχει υπογραφεί έως τώρα καμία επιχειρησιακή σύμβαση με μειώσεις μισθών.

Η πάγια θέση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκας Κατσέλη είναι ότι ακόμη είναι νωρίς για να κριθεί ο νόμος αφού λειτουργεί μόλις ένα μήνα. Έτσι εξασφαλίστηκε πίστωση χρόνου με το επιχείρημα ότι υπάρχει οργασμός επαφών για τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων, ενώ έχουν ξεπεράσει τις 600 οι αιτήσεις για την αναγνώριση συνδικαλιστικών σωματείων.

Από την άλλη σύμφωνα πάντα με πληροφορίες προερχόμενες από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η τρόικα μεταξύ άλλων ζητά:

- Την κατάργηση του σπουδαίου λόγου για την καταγγελία σύμβασης ορισμένου χρόνου. Ουσιαστικά πρόκειται για… δώρο στον τουριστικό κλάδο αλλά και τον τραπεζικό κλάδο με δεδομένο ότι στους συγκεκριμένους κλάδους υπάρχει μεγάλη διάδοση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Τώρα αν ο εργοδότης επιδιώξει να σπάσει τη σύμβαση πριν τη λήξη της (όπου επέρχεται αυτομάτως η λύση του συμβατικού δεσμού) υποχρεούται να καταβάλει το σύνολο των αμοιβών μέχρι τη λήξη της. Ουσιαστικά θα ζητηθεί να υπάρξει καταγγελία χωρίς την ύπαρξη λόγου με τον εργοδότη να υποχρεούται να καταβάλει τη νόμιμη αποζημίωση λόγω απόλυσης. Ωστόσο στην πράξη δεν θα υφίσταται αποζημίωση αφού με βάση τις τελευταίες νομοθετικές ρυθμίσεις αν κάποιος εργάζεται λιγότερο από 12 μήνες δεν δικαιούται αποζημίωση.

- Την εισαγωγή ελαστικού ωραρίου. Αναμένεται να ζητηθεί να αρθούν τα εμπόδια που έχουν τεθεί στο ελαστικό 10ωρο που έχει θεσμοθετηθεί από το 2005. Ουσιαστικά η Τρόικα επιδιώκει να περάσει διάταξη με την οποία δεν θα απαιτείται η συναίνεση των εργαζομένων για την εφαρμογή της διευθέτησης του ωραρίου εργασίας. Μία τέτοια προοπτική ουσιαστικά καταργεί και το θεσμό των υπερωριών (ο οποίος αύξανε τις μισθολογικές απολαβές) αφού ο εργοδότης θα μπορεί να απαιτεί περισσότερες ώρες εργασίας με αντάλλαγμα τη χορήγηση ρεπό όταν θα είναι μειωμένη η παραγωγή.
real.gr