27.12.10

ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ WIKILEAKS


Διπλωματικό τηλεγράφημα που αποκαλύπτει το WikiLeaks επιβεβαιώνει ότι η αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε το 2007 το Ισραήλ στη Συρία είχε στόχο πυρηνικό αντιδραστήρα λίγο πριν τεθεί σε λειτουργία...

Η Δαμασκός διέψευσε ανέκαθεν ότι το κτίριο που χτυπήθηκε ήταν πυρηνικός αντιδραστήρας, και το Τελ Αβίβ δεν παραδέχθηκε ποτέ επισήμως ότι πραγματοποίησε την επίθεση.
Το τηλεγράφημα -που συντάχθηκε στις 25 Απριλίου του 2008 και φέρει την...υπογραφή της τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις- αναφέρει ότι «στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 το Ισραήλ κατέστρεψε αντιδραστήρα που είχε κατασκευάσει μυστικά η Συρία, προφανώς με τη βοήθεια της Βορείου Κορέας»...............
Το έγγραφο δημοσιεύεται την Παρασκευή από την ισραηλινή εφημερίδα Yedioth Ahronoth, η επισημαίνει ότι αποτελεί την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση αυτής της επιχείρησης.
Η Συρία διέψευδε ανέκαθεν ότι το κτίριο που είχε μπει στο στόχαστρο των Ισραηλινών ήταν πυρηνικός αντιδραστήρας και το Ισραήλ δεν έχει ποτέ παραδεχθεί επισήμως ότι είχε πραγματοποιήσει αυτή την επίθεση.
«Η ισραηλινή επιχείρηση ήταν επιτυχημένη: ο αντιδραστήρας καταστράφηκε και δεν μπορεί να επιδιορθωθεί. Η Συρία ολοκλήρωσε την εκκένωσή του, κατέστρεψε τις αποδείξεις της ύπαρξής του και κατασκεύασε ένα νέο κτίριο στην ίδια τοποθεσία» ανέφερε η Ράις στους Αμερικανούς διπλωμάτες.
«Πιστεύουμε, βασιζόμενοι σε ακλόνητα στοιχεία, ότι η Βόρειος Κορέα βοήθησε τη Συρία να κατασκευάσει τον πυρηνικό αντιδραστήρα και έχουμε αποφασίσει ότι έχει έρθει η ώρα να μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες γι' αυτό το θέμα μαζί σας» συνέχιζε το τηλεγράφημα.
Η Κοντολίζα Ράις αναφέρει επίσης οι πληροφορίες που έδωσε το Ισραήλ στις ΗΠΑ και αυτές που «συλλέχθηκαν με δικές μας μεθόδους και από δικές μας πηγές κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι ο αντιδραστήρας δεν είχε κατασκευαστεί για ειρηνικούς σκοπούς».
 Πηγή: tanea, newsmme

George Vlachopoulos