2.12.10

Αμερικανικό όπλο νέας τεχνολογίας τα βάζει με τους Ταλιμπάν



To ΧΜ25 μοιάζει να βγήκε από ταινία φαντασίας
To ΧΜ25 μοιάζει να βγήκε από ταινία φαντασίας  
Ουάσινγκτον
Ένα φουτουριστικό όπλο που εκτοξεύει προγραμματιζόμενες χειροβομβίδες και μπορεί να πλήττει τον εχθρό ακόμα και πίσω από τοίχους είναι έτοιμο να «αλλάξει το παιχνίδι» στο Αφγανιστάν, ελπίζει το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Είναι η πρώτη φορά που φέρνουμε την έξυπνη τεχνολογία στα χέρια του μεμονωμένου στρατιώτη» δήλωσε στο AFP o αντισυνταγματάρχης Κρις Λένερ, υπεύθυνος για την ανάπτυξη του εκτοξευτήρα....

Το ΧΜ25, σε μέγεθος κανονικής καραμπίνας, εκτοξεύει εκρηκτικά βλήματα των 25 χιλιοστών εξοπλισμένα μικροτσίπ, τα οποία μπορούν να προγραμματιστούν ώστε να εκραγούν σε συγκεκριμένες αποστάσεις.

Όταν για παράδειγμα ο στρατιώτης αντιληφθεί ότι ο εχθρός κρύβεται από έναν τοίχο, μπορεί να στρέψει τη διόπτρα λέιζερ στην κορυφή του τοίχου, και στη συνέχεια να προγραμματίσει το βλήμα να εκραγεί ένα μέτρο μακρύτερα. Το όπλο θα αναλάβει να συνεκτιμήσει παραμέτρους που επηρεάζουν την τροχιά, όπως η θερμοκρασία και η πίεση της ατμόσφαιρας.

Με τους συμβατικούς εκτοξευτήρες χειροβομβίδας, ο στρατιώτης δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να στρέψει τη βολή ελαφρώς προς τα πάνω και να ελπίζει ότι η καμπύλη τροχιά της θα περάσει ακριβώς πίσω από τον τοίχο.

Το XM25 απλοποιεί τη διαδικασία και επιπλέον προσφέρει ακτίνα βολής 700 μέτρα, πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τις περισσότερες στρατιωτικές καραμπίνες. Το Πεντάγωνο ελπίζει ακόμα ότι η υψηλή ακρίβεια του όπλου θα μειώσει τελικά τις παράπλευρες απώλειες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας PEO Soldier, το νέο όπλο είναι 300 φορές πιο αποτελεσματικό σε σχέση με τα σημερινά όπλα σε επίπεδα διμοιρίας.

Όπως ανέφερε ο αντισυνταγματάρχης Λένερ, πρωτότυπα του XM25 δοκιμάζονται ήδη σε περιπόλους και επικίνδυνες αποστολές στο Αφγανιστάν. Από τις αρχές του 2011 Πεντάγωνο σχεδιάζει να προμηθευτεί 12.500 εκτοξευτήρες για τις δυνάμεις Πεζικού και τις Ειδικές Δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Κάθε XM25 κοστίζει 20.000 με 30.000 δολάρια.
news.in.gr