25.12.10

Βενιζέλος: "Δεν θα μας βάλουν να αγοράσουμε ότι θέλουν"


"Το μήνυμα ελήφθη από τους αποδέκτες",υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος,όταν ρωτήθηκε από τον Ν.Χατζηνικολάου στον Real Fm για τα όσα είπε χθες στη Βουλή περί "παραδημοσιογραφίας"."Το μήνυμα έχει πάει σε όλους τους αποδέκτες , διότι αλίμονο εάν πιστέψουν ορισμένοι ότι η δημοσιονομική αδυναμία της χώρας συνιστά διπλωματική ή ......αμυντική αδυναμία ή ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε αντιφατικές επιλογές, από τη μια να προσπαθούμε να συμμαζέψουμε το έλλειμμα και το χρέος και από την άλλη να κάνουμε δαπάνες οι οποίες δεν είναι απολύτως αιτιολογημένες με αυστηρά επιχειρησιακά κριτήρια σύγχρονα και τεκμηριωμένα από τα γενικά επιτελεία", είπε ο κ.Βενιζέλος, φωτογραφίζοντας προφανώς πιέσεις από ξένες χώρες για την αγορά οπλικών συστημάτων. 

Οι χώρες αυτές έχουν τους μηχανισμούς πίεσης και στήριξης των οπλικών συστημάτων τους σε πολλά επίπεδα,όχι μόνο στην Ελλάδα ,αλλά και σε κάθε χώρα υποψήφιο πελάτη. 

Αυτή τη περίοδο που η χώρα δίνει μάχη οικονομικής επιβίωσης, μπορεί να ακούγεται παράδοξο,αλλά είναι γεγονός ότι γίνεται μάχη συμφερόντων για να προωθηθούν αγορές οπλικών συστημάτων ή να "χαλάσουν" άλλες,ώστε να προωθηθούν κάποιες άλλες! Ο υπουργός Άμυνας απάντησε και για το θέμα της πώλησης του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ, αλλά και των υπόλοιπων υποβρυχίων τύπου 214.
"Ξεκινήσαμε με την πρόθεση να το πουλήσουμε. Βεβαίως, είναι δύσκολο να επιτύχεις την τιμή που αξίζει το υποβρύχιο αυτό όταν εμείς εσωτερικά με τέτοια ανευθυνότητα και επιπολαιότητα επί χρόνια το απαξιώνουμε. Το υποβρύχιο απεδείχθη ότι είναι εξαιρετικό, έκανε έναν πλου τώρα με 8-9 μποφόρ, με μήκος κύματος 6 μέτρα, από τη Νορβηγία πήγε στον Ατλαντικό, από τον Ατλαντικό στην Ευρώπη, πέρασε από το Βισκαϊκό Κόλπο, έφτασε στο Σαρωνικό και όλα του τα συστήματα λειτούργησαν εξαιρετικά.. Το Ναυτικό είχε ενημερώσει την τότε κυβέρνηση από το 2008 ότι τα προβλήματα, τα γενετικά προβλήματα που είχαν εμφανιστεί το 2006, είχαν αντιμετωπισθεί και διορθωθεί από το 2008. Εν πάση περιπτώσει, τώρα έχουμε την αναφορά του κυβερνήτη και του πληρώματος, το οποίο με δάκρυα στα μάτια έφτασε στο ναύσταθμο, διότι χειρίζεται ένα υποβρύχιο το οποίο δεν έχει καμία σχέση με αυτά που έχουμε και με αυτά που υπάρχουν. Είναι το τελειότερο στο είδος του στα συμβατικά υποβρύχια, στον κόσμο αυτή τη στιγμή.
Τώρα το Ναυτικό λέει: Θ’ αφήσουμε τον «Παπανικολή» που είναι το σίγουρο, αυτό που ξέρουμε, αυτό που φτιάχτηκε στο Κίελο; Εάν υπάρχει διάθεση από τρίτες χώρες που ευτυχώς υπάρχει διάθεση, να πάρουν τέτοια υποβρύχια, μπορούμε να δώσουμε από τα υποβρύχια που κατασκευάζονται στο Σκαραμαγκά μέσα από την αλυσίδα παραγωγής. Θα μπορούσαμε ενδεχομένως, και αυτό είναι μια είδηση που σας λέω, αντί εμείς να παραλάβουμε τα 5 πρώτα και η επόμενη χώρα που ενδιαφέρεται να πάρει από το 6ο και μετά, να κάνουμε μια αλλαγή στη σειρά, διότι εμείς στο μεταξύ έχουμε το «Παπανικολής», θα πάρουμε και το επόμενο και ούτω καθ' εξής.
Άρα έχουμε τη δυνατότητα να παραχωρήσουμε τη θέση μας στη σειρά, ν’ αλλάξουμε τη θέση μας στην αλυσίδα παραγωγής έναντι φυσικά κάποιων χρηματοοικονομικών ανταλλαγμάτων".

onalert