3.12.10

ΑΘΗΝΑ: " Ξεκληρίστηκε " εγκληματική οργάνωση σωματεμπόρων. Μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Αστυνομίας!



Εξαρθρώθηκε πολυμελής διεθνής εγκληματική οργάνωση σωματεμπορίας αλλοδαπών γυναικών στη Χώρα μας, στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης «Σιβηρία» Συνελήφθησαν 19 μέλη της οργάνωσης, καθώς και 32 ακόμα άτομα για διάφορα αδικήματα.

Απελευθερώθηκαν 4 γυναίκες θύματα εμπορίας ανθρώπων

Εξαρθρώθηκε πολυμελής διεθνής εγκληματική οργάνωση ύστερα από πολύμηνη έρευνα και συντονισμένη πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση, που οργανώθηκε από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Η οργάνωση δραστηριοποιούνταν στην οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών στη χώρα μας. Τις πολύμηνες έρευνες υποστήριξαν οι Ρωσικές Αρχές Ασφάλειας, ενώ την αστυνομική επιχείρηση συνέδραμαν αστυνομικοί των Αστυνομικών Διευθύνσεων Φθιώτιδας, Μαγνησίας, Λάρισας, Πέλλας και Φλώρινας.....


Συνελήφθησαν συνολικά (51) άτομα για διάφορα ποινικά αδικήματα, εκ των οποίων τα (19) αποτελούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Επιπλέον κατηγορούνται (11) άτομα σε Ελλάδα και Εξωτερικό για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση, τα οποία και αναζητούνται. Δύο (2) εκ των κατηγορουμένων είναι Αστυνομικοί, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου. Οι κατηγορίες που τους βαρύνουν αφορούν παραβάσεις στην εκτέλεση των καθηκόντων τους, σχετικά με τη διευκόλυνση ταχύρρυθμης έκδοσης των αδειών εργασίας των γυναικών.

Συγκεκριμένα, χθες (02-12-2010), πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονη πανελλαδική αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές και χώρους που δραστηριοποιούνταν η εγκληματική οργάνωση και ειδικότερα στην Αθήνα, την Λαμία, το Βόλο, τη Λάρισα, την Σκύδρα, και την Φλώρινα. Διενεργήθηκε έλεγχος σε δέκα (10) νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, σε τέσσερις (4) κατοικίες, καθώς και ένα (1) δικηγορικό γραφείο. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης προσήχθησαν περισσότερα από 180 άτομα.

Από τις πολύμηνες έρευνες διαπιστώθηκε ότι, από τριετίας, τα μέλη της οργάνωσης είχαν συγκροτήσει διεθνή εγκληματική οργάνωση ή εντάχθηκαν κατά καιρούς σε αυτή, με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών. Η οργάνωση είναι δομηθεί σε τομείς – πυρήνες, με διακριτούς ρόλους και στελέχωση.

Όπως προέκυψε από την έρευνα εντόπιζαν τα θύματα τους σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων και με εξαπάτηση ότι θα εργασθούν ως χορεύτριες με μεγάλους μισθούς σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης τις μετέφεραν στην Χώρα μας. Στη συνέχεια, τις προωθούσαν σε νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στην Αθήνα και την Περιφέρεια που ήταν υπό τον έλεγχο της οργάνωσης, όπου τις εξανάγκαζαν, με τη χρήση βίας ή απειλή βίας, σε ερωτικά ραντεβού ή ασελγείς πράξεις με τους πελάτες των καταστημάτων αυτών.

Όπως επίσης προέκυψε, τα μέλη της οργάνωσης νομιμοποιούσαν τις γυναίκες-θύματα στην Ελλάδα, με διάφορους τρόπους, όπως, με την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, την υποβολή αιτήσεων πολιτικού ασύλου ή την τέλεση εικονικών γάμων με Έλληνες πολίτες. Για κάποιες από τις περιπτώσεις νομιμοποίησης συνεργάζονταν με δικηγόρο της Αθήνας, ο οποίος συνελήφθη, καθώς επίσης και άλλα άγνωστα μέχρι στιγμής άτομα.

Στη συνέχεια, «νομιμοποιούσαν» τα κέρδη από την παράνομη δραστηριότητά τους, μέσω εταιρείας με αλυσίδα καταστημάτων που λειτουργούσαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, με την αγορά ακινήτων, καθώς επίσης και τη λειτουργία νυχτερινών κέντρων. Επιπλέον διοχέτευαν μεγάλα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό, μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτών των δραστηριοτήτων τους, ενημερώθηκε, από το Τμήμα Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων, η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και η Επιτροπή για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Επίσης, στο πλαίσιο των ερευνών, εντοπίστηκαν τέσσερις (4) γυναίκες Ρωσικής καταγωγής, οι οποίες αφού κατήγγειλαν ότι ήταν θύματα της οργάνωσης, χαρακτηρίστηκαν με πράξεις της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών «ως θύματα εμπορίας ανθρώπων» και τους παρασχέθηκε προστασία και αρωγή.

Από την έρευνα κατασχέθηκαν τέσσερα (4) πολυτελή αυτοκίνητα, το χρηματικό ποσό των (12.400) ευρώ, καθώς και μεγάλος αριθμός κινητών τηλεφώνων.
Οι (51) συλληφθέντες, θα οδηγηθούν σήμερα το απόγευμα στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Αθηνών.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται, κατά περίπτωση και κατά βαθμό συμμετοχής, για παραβάσεις που αφορούν τις διατάξεις των άρθρων «Εγκληματική Οργάνωση», «Σωματεμπορία», «Είσοδος, διαμονή και κοινωνική επανένταξη υπηκόων τρίτων χωρών», «Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες» και διάφορες υγειονομικές παραβάσεις.

Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας οι δύο (2) Αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, ενώ παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.
_____________________________________________________________
Τόσο ο δικηγόρος όσο και οι αστυνομικοί, θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με ιδιαίτερη αυστηρότητα διότι ως εκ της ιδιότητός  των είχαν αυξημένη ευθύνη ως προς την εφαρμογή των νόμων καθώς και πλήρη επίγνωση των πράξεών τους.
EFENPRESS