1.12.10

Ερώτηση Βουλευτού Επικρατείας ΛΑ.ΟΣ κ. Ιω. Κοραντή και η απάντηση του κ. Παπουτσή.

ΚΟΡΑΝΤΗΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ
Βουλευτής Επικρατείας  ΛΑ.Ο.Σ.

ΕΡΩΤΗΣΗ : 5102/18-10-2010
Προς : Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή
Θέμα : Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών  – Γεωγραφικό Σύστημα  Πληροφοριών Διασυνοριακής  Ασφάλειας κατά την  μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών
Το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας  & Ναυτιλίας με έγγραφό του από 23-9-2010 προς το Υπουργείο σας και την ΕΥΠ, γνωστοποίησε την απένταξη της πράξης του θέματος, λόγω μη τήρησης των υποχρεώσεων του Τελικού Δικαιούχου, καθώς και τη λήξη επιλεξιμότητας δαπανών για το Γ΄ΚΠΣ. Παράλληλα, το ίδιο Υπουργείο κάλεσε τον Τελικό Δικαιούχο να επιστρέψει όλο το ποσό της εγκεκριμένης πίστωσης για αδιάθετα υπόλοιπα, δηλαδή 665.086,89 ευρώ συν τους τόκους.


Συμβάλλοντας στην προσπάθεια για την όσο το δυνατόν  πληρέστερη απορρόφηση κονδυλίων της ΕΕ και αξιοποιώντας χρηματοδοτικές δυνατότητες εκτός κρατικού προϋπολογισμού, η ΕΥΠ είχε προχωρήσει το 2006 στην υλοποίηση του εν θέματι έργου, στα πλαίσια του Ε.Π. « Κοινωνία της Πληροφορίας», άξονας 2 «Εξυπηρέτηση του Πολίτη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής», προϋπολογισμού 1.6 εκατ. ευρώ.
Το εν λόγω έργο είχε ως στόχο την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση  των πολιτών και ειδικότερα όσων εμπλέκονται στην διασυνοριακή μεταφορά ανθρώπων και αγαθών με την δημιουργία ενός χαρτογραφικού-δορυφορικού συστήματος πληροφόρησης της κίνησης στα σύνορα, ζήτημα λίαν σημαντικό, ιδιαίτερα σε μία περίοδο έξαρσης της λαθρομετανάστευσης.
Εν τούτοις, τα πράγματα άλλαξαν με την έλευση του ΠΑΣΟΚ  στην εξουσία και την αλλαγή ηγεσίας  στην ΕΥΠ. Στενόκαρδες κομματικές δοξασίες, μισαλλοδοξίες, ατυχείς χειρισμοί, έλλειψη τεχνογνωσίας, ακόμη δε και υστεροβουλία κάποιων παραγόντων, είχαν δρομολογήσει την απένταξη του έργου. Παραπολιτικό σχόλιο στην εβδομαδιαία εφημερίδα « Το Ποντίκι», (17-12-2009), δημιουργούσε πολλά ερωτηματικά για την σκοπιμότητα της τροπής που έπαιρναν τα πράγματα. Δύο μέρες αργότερα, η οικονομική εφημερίδα «Ο Κόσμος του Επενδυτή» έκρουε τον κώδωνα για τον κίνδυνο απένταξης του ανωτέρω έργου, λόγω χαμηλής απορροφητικότητας. Ήταν συνεπώς μοιραίο το Υπουργείο Οικονομίας,  Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας να προειδοποιήσει τους ίδιους αποδέκτες για τις συνέπειες από την μη έγκαιρη υλοποίηση του έργου. Οι αρμόδιοι βεβαίως εκώφευσαν, με αποτέλεσμα την προαναφερθείσα εξέλιξη και απόφαση απένταξης του έργου.
Οι συνέπειες είναι  ευνόητες και πολλαπλά επιζήμιες, διότι η ΕΥΠ θα στερηθεί ενός πολύτιμου εργαλείου για την ασφάλεια των πολιτών, ενώ θα κληθεί να επιστρέψει εξ ιδίων, δηλαδή από κρατικούς πόρους το προαναφερθέν ποσό, εξέλιξη ιδιαίτερα δυσμενή και επιβαρυντική, την στιγμή που η χώρα διέρχεται την κρίση που όλοι βιώνουμε.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός :
  1. Ποιές ήσαν οι μη τηρηθείσες υποχρεώσεις του τελικού δικαιούχου;
  2. Γιατί δεν παρελήφθη το έργο, όπως όριζε η σύμβαση;
  3. Μήπως ολιγώρησε η ΕΥΠ στην παραλαβή του έργου και πότε ακριβώς; Μήπως υπήρχαν άλλοι λόγοι πίσω από την απόφαση της Διοίκησης;
  4. Αληθεύει ότι έχει δρομολογηθεί παρεμφερές έργον, πρωτοστατούντων κάποιων στελεχών της ΕΥΠ, προς ίδιον όφελος και με αδιαφανείς διαδικασίες;

    Οι ερωτώντες
       
         Ιωάννης Κοραντής         Αθανάσιος Πλεύρης
    __________________________________________________


Σχόλιο:
Η απάντηση του κ.Παπουτσή θέτει μια ολόκληρη σειρά θεμάτων  που χρήζουν σχολιασμού, προκειμένου να αποκατασταθεί  η ορθή τάξη πραγμάτων :
Η αναφορά στον συμβατικό  χρόνο παράδοσης 30-9-2009 είναι ανακριβής. Το χρονοδιάγραμμα έργου  προέβλεπε την  παραγωγική λειτουργία του έργου για Σεπτέμβριο Οκτώβριο και Νοέμβριο 2009 και την λήξη πληρωμών τον Νοέμβριο του 2009.
Τέλη  Οκτωβρίου  2009, με έγγραφό του προς την Κοινωνία της Πληροφορίας, όπως πληροφορούμαι από την τελευταία, ο διορισθείς από τον κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, Α΄ Υποδιοικητής κ. Φ. Παπαγεωργίου υπογράμμιζε ότι η πλειοψηφία των φορέων, που η ίδια είχε υποδείξει στην ΕΥΠ, προέβαλλε προβλήματα, ενώ ανέλυε την ανάγκη προμηθείας συστημάτων για να καλυφθεί το κενό ασφάλειας στο διαδίκτυο. Αλλά πέραν αυτού, ο κ. Παπαγεωργίου ζητούσε την σύμφωνη γνώμη της Κοινωνίας της Πληροφορίας για την παραλαβή του έργου σε μορφή intranet και παράλληλα την περαιτέρω χρηματοδότηση για την κάλυψη των ανωτέρω αναγκών. Προσθέτω ότι, σε επίδειξη των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του συστήματος, ο κ. Παπαγεωργίου είχε δείξει ενθουσιασμό για την χρησιμότητά του.
Είναι συνεπώς απορίας  άξιον και χρήζει έρευνας, τί μεσολάβησε, ώστε ο σημερινός  Υπουργός Προστασίας του Πολίτη να ισχυρίζεται  ότι το έργο δεν  θα βελτίωνε σε τίποτα την επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΥΠ. Εκτός βεβαίως και εάν η τελευταία παράγραφος της απάντησής του ελάχιστα κρύβει την δυσαρέσκειά του –όπως τουλάχιστον την διατύπωσε ο συντάκτης της – για το γεγονός  ότι η ΕΥΠ ανέλαβε το έργο και όχι η Ελληνική Αστυνομία. Είναι και αυτό ένα δείγμα του πώς μωροφιλοδοξίες μπορούν να αποβούν επιζήμιες για την Εθνική Ασφάλεια.
Ως  προς τον ισχυρισμό  ότι η ΕΥΠ ανέλαβε  Έργο απολύτως εκτός  της αποστολής  της, συνιστώ στον κ. Υπουργό και  σε όσους συνέταξαν  την απάντηση που  υπέγραψε, να ξαναδιαβάσουν  προσεκτικά το νόμο 3649/08 περί ΕΥΠ. Ως προς τα επιμέρους τεχνικά σημεία, τα οποία κακώς κατά την γνώμη μου δίδει στην δημοσιότητα, περιορίζομαι να σημειώσω ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν επεκτείνομαι από πλευράς μου για προφανείς λόγους. Σημειώνω όμως, ότι  αντίθετα με τους ισχυρισμούς του κ. Υπουργού  και εκπαίδευση αρμοδίων διαχειριστών έγινε π.χ. και εισαγωγή υποβάθρων.
Συνεπώς δεν θα έβλαπτε  περισσότερη σοβαρότητα, όταν γίνεται αναφορά  σε ευαίσθητα θέματα Εθνικής Ασφάλειας.
Εντύπωση, τέλος, προκαλεί το γεγονός  ότι ο κ. Υπουργός στην σχοινοτενή απάντησή του επιμελώς αποφεύγει να ανταποκριθεί στο 4ο ερώτημα της Κοινοβουλευτικής Ερώτησής μου: «Αληθεύει ότι έχει δρομολογηθεί παρεμφερές έργο, πρωτοστατούντων κάποιων στελεχών της ΕΥΠ, προς ίδιον όφελος και με αδιαφανείς διαδικασίες»;
Γνωρίζει άραγε ο κ. Υπουργός αυτό που λέγεται ευρύτατα στην Υπηρεσία «αφήσαμε τη Ferrari και πήραμε Fiat» ;;;;
Ι. Κοραντής


____________________________________________


Η απάντηση του Υπ. Προ-Πο κ. Παπουτσή:


http://icorantis.files.wordpress.com/2010/06/5102_apan_papout_eyp_18_10_2010.pdf