11.12.10

«Στόχος η ταχεία και ορθή απονομή Δικαιοσύνης»


 Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

Στην κοινή επιθυμία όλων η Δικαιοσύνη να λειτουργεί ταχύτερα, να εξασφαλίζει συνθήκες δίκαιης δίκης και να δίνει στον πολίτη την αίσθηση ότι του παρέχει την έννομη προστασία στον προσήκοντα χρόνο, αναφέρθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, σε ομιλία του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. .........


Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται τόσο σε πολιτικούς όσο και σε δικαστικούς λειτουργούς ο υπουργός υπογράμμισε: «Υπολογίζω ότι, όπως ακριβώς μπορεί να διατυπώνεται η κρίση ελευθέρως προς την πολιτική και προς τους λειτουργούς της πολιτικής, κατά τον ίδιο τρόπο, σε οριακές περιπτώσεις χωρίς ποτέ να προσωποποιείται η κρίση, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης μπορούν ασφαλώς να εκφέρονται κρίσεις. Είμαι βέβαιος ότι πρώτα απ' όλα αυτό το δέχονται οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί. Πιστεύω πάντοτε ότι η αυτοκριτική για όλους μας είναι μια καθαρτήρια διαδικασία» και συνέχισε: «Είμαι πρόθυμος διαχρονικά, για λογαριασμό του πολιτικού συστήματος, να αναλάβω τις ευθύνες για όσα οφείλαμε να κάνουμε και δεν κάναμε στον τομέα της Δικαιοσύνης και της ενίσχυσης των δικαστικών λειτουργών. Δεν έχει σημασία να προσδιορίσει κανείς επιμέρους ευθύνες. Σημασία έχει ότι ισχύει η παρατήρηση πως οφειλόμενα δεν συνέβησαν, παρά το γεγονός ότι κατά καιρούς έχουν γίνει προσπάθειες οι οποίες και συνεχίζονται».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εστίασε στους τρεις παράγοντες που πρέπει να ενισχυθούν, ώστε να επιτευχθεί η ταχεία και ορθή απονομή της Δικαιοσύνης. Το ευνοϊκό δικονομικό πλαίσιο, το επαρκές ανθρώπινο δυναμικό και οι υποδομές.

«Θεωρώ ότι αυτή τη φορά γίνεται μια εκτεταμένη παρέμβαση στη διοικητική, την πολιτική και την ποινική δίκη με στόχο τον εξορθολογισμό τους».

Ο Χάρης Καστανίδης αναφέρθηκε στον νέο νόμο για τη διοικητική δίκη, την εκτεταμένη παρέμβαση τόσο στον ποινικό κώδικα όσο και στον κώδικα ποινικής δικονομίας, με το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, όσο και στον νέο θεσμό της διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. «Πιστεύω ότι, αν αγκαλιαστεί ο θεσμός της διαμεσολάβησης από το σύνολο του νομικού κόσμου και τους Έλληνες πολίτες, τότε θα δούμε σε μικρό χρονικό διάστημα σοβαρή αποσυμφόρηση των πινακίων στα πολιτικά μας δικαστήρια. Ακολουθεί βέβαια και η εκτεταμένη παρέμβαση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση και της πολιτικής δίκης».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι, για να υπάρξει επιτυχία, πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει το ανθρώπινο δυναμικό. Τόνισε ότι, παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες, φέτος υπήρξε αύξηση του αριθμού των σπουδαστών στην Εθνική Σχολή Δικαστών που θα φτάσουν τους 75, δηλαδή αριθμός διπλάσιος από πρόπερσι, τους 80 ειρηνοδίκες «οι οποίοι προφανώς δεν καλύπτουν τις ανάγκες, αλλά επί 13 χρόνια δεν υπήρξε καμία διαγωνιστική διαδικασία», τους 150 επιτυχόντες δικαστικούς υπαλλήλους του διαγωνισμού του 2009 που θα προσληφθούν στις αρχές του επόμενου έτους.

«Αποδίδω μεγάλη σημασία όχι τόσο στις κτηριακές υποδομές όσο στα τεχνικά μέσα, σε αυτό που αποκαλούμε ψηφιακή δικαιοσύνη. Εδώ ήμασταν πάρα πολύ πίσω» είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι: «Έχει γίνει μια εργώδης, τιτάνια προσπάθεια να αξιοποιηθούν οι δύο πλατφόρμες της διοικητικής μεταρρύθμισης και της ψηφιακής σύγκλισης, και αυτή την ώρα δεκαπέντε δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός επεσήμανε: «Είναι προφανές ότι όλα αυτά δεν εξαντλούν τη θεματολογία ούτε ασφαλώς συνιστούν την οριστική λύση του προβλήματος. Προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί επί δεκαετίες δεν σημαίνει ότι μπορείς να τα αντιμετωπίσεις μεμιάς. Σημασία, όμως, έχει να βρίσκεσαι σε έναν σωστό βηματισμό».

Αιχμές δικαστών κατά πολιτικού κόσμου
Ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών για τη μη αναθεώρηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών επέρριψε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κατά τη γενική συνέλευση της Ένωσης.

«Γνωρίζει ο λαός ότι δεν αποφασίζουν αόριστα τα δικαστήρια την παραγραφή, αλλά ο νόμος; Οι δικαστές έφτιαξαν το νόμο περί ευθύνης υπουργών; Ποιός φταίει που παραγράφονται τα αδικήματα των υπουργών πριν καλά - καλά αποκαλυφθούν;», αναρωτήθηκε ο κ. Αθανασίου, ενώ αναφέρθηκε «σε προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών, από πολιτικούς».

Στον κ. Αθανασίου απάντησε ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος κάλεσε επί της ουσίας τους δικαστές να δέχονται και εκείνοι την κριτική.

«Υπολογίζω ότι όπως ακριβώς μπορεί να διατυπώνεται η κρίση ελευθέρως προς την πολιτική και προς τους λειτουργούς της πολιτικής κατά τον ίδιο τρόπο, σε οριακές περιπτώσεις χωρίς ποτέ να προσωποποιείται η κρίση, ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στον τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης μπορούν ασφαλώς να εκφέρονται κρίσεις. Είμαι βέβαιος, ότι πρώτα απ όλα αυτό το δέχονται οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί. Πιστεύω πάντοτε ότι η αυτοκριτική για όλους μας είναι μια καθαρτήρια διαδικασία», υπογράμμισε ο Χάρης Καστανίδης.
zougla.gr