29.12.10

Λάθος η κατάργηση των Στρατιωτικών Νοσοκομείων





Του Απόστολου Παπαπαρίση

Στην τοπική κοινωνία, η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του 404 ΓΣΝ Λάρισας ξεκίνησε την ημέρα που ο Δκτης της 1ης Στρατιάς δήλωνε «συγκεκριμένα για τη Λάρισα δεν έχω ακούσει κάτι», ενώ ο Λαρισαίος βουλευτής κ. Ροντούλης υποστήριζε το αντίθετο, επικαλούμενος τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Μπεγλίτη. Δεν πέρασαν παρά ελάχιστες ημέρες που... ο ίδιος βουλευτής, τον οποίο εκτιμώ ιδιαίτερα για τη μαχητικότητα του, να παίρνει περίεργες πρωτοβουλίες (κατά μερικούς κάνοντας μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα) αποδεχόμενος με περισσή ευκολία την πρόθεση περί κλεισίματος του Στρατιωτικού Νοσοκομείου μετατρέποντας την σε απόφαση. Ας βάλουμε όμως σε μια τάξη τα δεδομένα και ας καταγράψουμε – εξετάσουμε την επιχειρηματολογία που επικαλείται η κυβέρνηση υπέρ της κατάργησης του Στρατιωτικού Νοσοκομείου. ....

Στο πλαίσιο του προγράμματος περιστολής δαπανών, υποστηρίζει. Κι αναρωτιέμαι. Μειώνεις τις δαπάνες σου όταν κλείνεις ένα νοσοκομείο που το συνολικό κόστος λειτουργίας (συμπεριλαμβανομένων των μισθών) είναι κατά 10 φορές μικρότερο από ένα ίδιας περίπου δυναμικότητας δημόσιο νοσοκομείο; Όχι μόνο δεν το κλείνεις αλλά το αξιοποιείς περαιτέρω. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να σημειωθεί ότι τα λεγόμενα από τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης περί χρεών των Στρατιωτικών Νοσοκομείων οφείλονται αποκλειστικά στη μη καταβολή εκατομμυρίων ευρώ που τους οφείλουν εδώ και μερικά χρόνια τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΟΠΑΔ. Βλέπετε, τα στρατιωτικά νοσοκομεία δεν άνοιξαν για τους πολίτες το 2010 όπως με πομπώδη τρόπο ανακοίνωσε ο νυν ΥΠΕΘΑ, αλλά μερικά χρόνια πριν. 

Για να ενισχυθούν τα πολιτικά νοσοκομεία με στρατιωτικούς γιατρούς, διατείνεται. Κι άλλη λάθος εκτίμηση. Οι στρατιωτικοί γιατροί στο νοσοκομείο, κατά μέσο όρο ετησίως, εξετάζουν 30.000 άτομα και κάνουν περί τις 450 εγχειρήσεις. Επίσης νοσηλεύονται στο νοσοκομείο πάνω από 4.000 άτομα ετησίως με μέσο όρο νοσηλείας τις 5 ημέρες. Μπορούν τα πολιτικά νοσοκομεία της Λάρισας στα υπάρχοντα κτίρια να αντέξουν αυτό το φόρτο εργασίας και νοσηλείας; Τι θα κάνουν, θα προσθέσουν κι άλλα ράντζα; Θα έχουν τελικά οι πολίτες καλύτερες υπηρεσίες ή το αντίθετο; Είμαι σίγουρος ότι αν το πιλοτικό πρόγραμμα στην Ξάνθη και στην Αλεξανδρούπολη δεν είναι για το θεαθήναι θα οδηγήσει στα σωστά συμπεράσματα. 

Όσον αφορά στην καλοπροαίρετη, θεωρώ, πρόταση του κ. Ροντούλη την αντιμετωπίζω με σκεπτικισμό γιατί δεν μπορώ να διανοηθώ ότι η παρούσα κυβέρνηση θα διαθέσει τις απαιτούμενες πιστώσεις για να μετατραπεί ένα τόσο παλιό κτίριο σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό ογκολογικό κέντρο όπως δικαίως το φαντάζονται και διεκδικούν οι πρόεδροι των συλλόγων παιδιών με νεοπλασματικές παθήσεις ΙΑΣΩ και καρκινοπαθών. Εκτιμώ δε, ότι η πρόταση αυτή το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να επισπεύσει το κλείσιμο του 404 ΓΣΝ.

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση των διαπιστώσεων, δεν τολμά και δεν αγγίζει την καρδιά των προβλημάτων. Γνωρίζει ότι τα χρέη στον τομέα της Υγείας, οφείλονται στα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων, στη μη ορθή λειτουργία του συστήματος προμηθειών και στην παροχή ιατρικής περίθαλψης σε ένα εκατομμύριο ανασφάλιστους αλλοδαπούς πολίτες και κλείνει αντί να ενισχύσει τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Κάνει ότι έκανε με την αρπαγή του 13ου και του 14ου μισθού και την επιβολή των δυσβάστακτων έμμεσων φόρων.

Δεν τόλμησε να τα βάλει με το βαθύ κράτος του ΠΑΣΟΚ και τις δεκάδες ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

Δεν τόλμησε να τα βάλει με το κομματικό κράτος που εγκαθίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Δεν τόλμησε 14 μήνες τώρα με αποτέλεσμα οι θυσίες του Ελληνικού λαού να χαθούν στο βαρέλι χωρίς πάτο… 

 http://trikalagr.blogspot.com/