28.12.10

Γερµανικό ψαλίδι στον ΟΤΕ

Μειώσεις µισθών και προσωπικού ζητά η Deutsche Telekom

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ειρήνη Χρυσολωρά

Η Deutsche Telekom  ζητά µειώσεις µισθών και προσωπικού στον ΟΤΕ µε το επιχείρηµα ότι το  µισθολογικό κόστος του Οργανισµού αντιστοιχεί στο 37% του τζίρου του, έναντι µόλις 20% - κατά µέσο  όρο - στη µητρική εταιρεία
Σε µείωση του µισθολογικού κόστους του ΟΤΕ σχεδιάζει να προχωρήσει ο γερµανικός µητρικός όµιλος Deutsche Telekom, κάτι που µεταφράζεται σε µείωση µισθών ή µείωση προσωπικού ή συνδυασµό των δύο αυτών λύσεων στον πρώην κρατικό τηλεπικοινωνιακό οργανισµό.

Σχετικές δηλώσεις έκανε το µέλος του διοικητικού συµβουλίου του Οµίλου και υπεύθυνος για τις δραστηριότητές του στην Ευρώπη Γκουίντο Κέρκοφ στη γερµανική έκδοση της εφηµερίδας «Financial Times». Ο κ. Κέρκοφ είπε, µάλιστα, στην εφηµερίδα ότι το θέµα διαπραγµατεύεται ήδη η ...Deutsche Telekom µε την ελληνική κυβέρνηση και τα συνδικάτα των εργαζοµένων.

Το επιχείρηµατων Γερµανών είναι ότι το µισθολογικόκόστος στον ΟΤΕ αντιστοιχεί στο 37% του τζίρου του, έναντιµόλις 20% κατά µέσο όρο στη µητρική εταιρεία. «Υπάρχουν κάποιες δοµικέςπροκλήσεις προς επίλυση», είπε χαρακτηριστικά.

Για την εξέλιξη αυτή προϊδέασε ο διευθύνων σύµβουλοςτου ΟΤΕ Μιχάλης Τσαµάζ, στην έκτακτη γενική συνέλευση τηςπερασµένης Παρασκευής. Συγκεκριµένα, ο επικεφαλής του Οργανισµού περιορίσθηκε να πει ότι τοθέµα δεν έχει τεθεί εγγράφως από την πλευρά του µετόχου, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι αυτό αναµένεταινα συµβεί σύντοµα.

Η επιστολή Παπακωνσταντίνου
Σε ανάλογο µήκοςκύµατος, εξάλλου,κινείται ηεπιστολή του υπουργού Οικονοµικών Γ. Παπακωνσταντίνου, την περασµένη εβδοµάδα, στις εισηγµένες δηµόσιες επιχειρήσεις. Με την εν λόγω επιστολή, ο κ. Παπακωνσταντίνου καλούσε τις εισηγµένες δηµόσιες επιχειρήσεις, ακόµη και εκείνες στις οποίες το ∆ηµόσιο διατηρεί µειοψηφικό αλλά σηµαντικό ποσοστό, να εναρµονισθούν µε τη νοµοθετική ρύθµιση για τις µη εισηγµένες ∆ΕΚΟ, µε την οποία µειώνονται οι µισθοί έως και κατά 25%. Η ρύθµιση είχε περιληφθεί στο πολυνοµοσχέδιο προ 15 ηµερών που προκάλεσε – και εξακολουθεί να προκαλεί – έντονες αντιδράσεις, µεταξύ άλλων, στους εργαζοµένους στους συγκοινωνιακούς φορείς.

Να σηµειωθεί ότι ο νόµος αφήνει ανέγγιχτους µόνο όσους έχουν µισθό κάτω από 1.800 ευρώ, ενώ βάζει πλαφόν 4.000 ευρώ στις αµοιβές των υπαλλήλων των ∆ΕΚΟ.

Στην επιστολή του προς τις εισηγµένες ∆ΕΚΟ, ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν ζητούσε απόλυτη ταύτιση µε τη νοµοθετική ρύθµιση, αλλά προσαρµογή στο πνεύµα της και γενικότερα στην πολιτική λιτότητας που ακολουθεί το ∆ηµόσιο στις αµοιβές των εργαζοµένων.

«Οχι» στη µείωση προσωπικού
Ετσι, το Ελληνικό ∆ηµόσιο, που κατέχει το 20%των µετοχών του ΟΤΕ, θέλει κι αυτό µειώσεις µισθών, όπως και η Deutsche Telekom που εξαγόρασε το 30% των µετοχών του το 2008, έναντι 4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο,σύµφωναµε τοδηµοσίευµα των «FinancialTimes Deutschland», η ελληνική κυβέρνηση αναµένεται να διατυπώσει αντιρρήσεις στα σχέδια τωνΓερµανών να µειώσουν το προσωπικό του Οργανισµού, καθώς η ανεργία µαστίζει τη χώρα, λόγω της δηµοσιονοµικής κρίσης.


Αντιδρούν οι εργαζόµενοι στον Οργανισµό

Καμία μείωση του µισθού τους δεν είναι διατεθειµένοι να δεχτούν οι εργαζόµενοι στον ΟΤΕ, σύµφωνα µε συνδικαλιστικές πηγές.

Συγκεκριµένα,όπως υποστηρίζουν συνδικαλιστές της Οµοσπονδίας Εργαζόµενων, η µόνη παραχώρηση που συζητούν είναι το πάγωµα των µισθών τους.

«Δεν πρόκειταινα δεχτούµε περικοπές. Οι Γερµανοίαυτόν τον ΟΤΕ αγόρασαν, µε αυτούς τους νόµους και µε αυτούς τους υπαλλήλους», λέει ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας ΕργαζοµένωνΠαναγιώτης Κούτρας.Και προσθέτει: «Να τα αφήσουν αυτά οι Γερµανοί, τη στιγµήπου δίνουν αύξηση 6% στους συναδέλφου ς τους στη Γερµανία».

Υπενθυµίζεται ότι η διοίκηση του ΟΤΕ έχει ήδη αρχίσει διαπραγµατεύσεις µε τους εργαζόµενους για την υπογραφή της Συλλογικής Σύµβασης Εργασίας για την περίοδο 2010-2011, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν καταλήξει σε συµφωνία. 





tanea.g