11.12.10

Στα λευκά η Αττική


11 Δεκεμβρίου 2010, 12:03



Λευκό πέπλο έχει σκεπάσει από το πρωί το Λεκανοπέδιο της Αττικής, αλλά και αρκετές περιοχές της Ανατολικής Ελλάδας, στην Πελοπόννησο, την Εύβοια, την Κρήτη, τα νησιά του Αιγαίου και τη Μαγνησία. Από τα μεσάνυκτα και μετά σημειώνεται έντονη χιονόπτωση, ακόμη και σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, με το θερμόμετρο να αγγίζει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου.....



Πάρνηθα

Κλειστή παραμένει η λεωφόρος Πάρνηθας, από το τελεφερίκ και πάνω, λόγω χιονόπτωσης ενώ από την κακοκαιρία εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα και σε άλλα σημεία της Αττικής.

Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών-Θηβών από το κόμβο Μαγούλας- Μάνδρας και πάνω, ενώ τα ΙΧ κινούνται με αλυσίδες.

Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα στη λεωφόρο Φυλής προς μονή Κλειστών, ενώ από το πρωί έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία από Άγιο Πέτρο προς Διόνυσο στην Πεντέλη όπου είχε διακοπεί κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Κρήτη

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει και την Κρήτη. Τέσσερα άτομα εγκλωβίστηκαν στην ορεινή περιοχή των Ανωγείων Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, στην ευρύτερη περιοχή του χιονοδρομικού κέντρου. Αυτή την ώρα, κλιμάκιο από την ΕΜΑΚ Ηρακλείου με ερπυστριοφόρο σπεύδει στην περιοχή για τον απεγκλωβισμό τους, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Ανωγείων, Σωκράτη Κεφαλογιάννη, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν έχει αναφερθεί πρόβλημα στην υγεία τους και υπάρχει επικοινωνία μαζί τους.

Στο μεταξύ, ισχυρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει το Ρέθυμνο από αργά το βράδυ της Παρασκευής, με κάθετη πτώση της θερμοκρασίας, ισχυρούς βορειοδυτικούς ανέμους, βροχοπτώσεις και χιόνια στα ορεινά του νομού. Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στον νομό και η συνεχής χιονόπτωση, μέχρι και αυτή την ώρα, δημιουργούν πρόβλημα στην κίνηση των οχημάτων, σε οδικά δίκτυα και αγροτικές περιοχές, ενώ τα χιόνια έχουν ήδη καλύψει τις κορυφές του Ψηλορείτη και τα ορεινά σε Ανώγεια, Μυλοπόταμο, Αμάρι, Γερακάρι και στον Δήμο Λάμπης. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Μ.Υ. για την περιοχή, η πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχισθεί με θυελλώδεις ανέμους, χιονόνερο και χιόνια και ως εκ τούτου τα μηχανήματα της νομαρχίας είναι σε ετοιμότητα για τυχόν προβλήματα, ενώ, όπου χρειάζεται, οι δρόμοι διατηρούνται ανοιχτοί.

Για ακόμη μία χρονιά, το λιμάνι στο Ρέθυμνο, στην περιοχή του Λιμεναρχείου και του λιμενικού πάρκινγκ, πλημμύρησε, με αποτέλεσμα οι Αρχές να αποκλείσουν την κυκλοφορία και την πρόσβαση στη γύρω περιοχή. Όλος ο μηχανισμός της νομαρχίας και των δήμων είναι σε επιφυλακή, χωρίς να έχουν προκύψει θέματα οργάνωσης.

Σε λευκό κλοιό τα ορεινά των Χανίων


Προβλήματα, κυρίως στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού, προκάλεσε η κακοκαιρία που πλήττει και τα Χανιά, με κύριο χαρακτηριστικό τις χαμηλές θερμοκρασίες, τα χιόνια στα ορεινά και τις βροχές. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι κατά διαστήματα ακόμα και στην πόλη έπεσε χιονόνερο.

Λόγω των χιονοπτώσεων, έχουν αποκλεισθεί το οδικό δίκτυο Ταυρωνίτης - Παλαιόχωρα, στη θέση Άναβος - Φλώρια, ο δρόμος προς το οροπέδιο του Ομαλού στο 30ο χιλιόμετρο, ο δρόμος στη θέση Πέτρα Σελί προς Ανατολικό Σέλινο, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στον δρόμο προς Σφακιά, στο ύψος της Ίμπρου. Στην πόλη των Χανίων αναφέρθηκαν πτώσεις κλαδιών από δέντρα, ενώ το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχίας, με ανακοίνωσή του, καλεί τους κτηνοτρόφους να κατεβάσουν στα χαμηλά τα κοπάδια τους και τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών να φροντίσουν για την ασφάλειά τους στα λιμάνια.

Προβλήματα από την κακοκαιρία σε Ηράκλειο και Λασίθι

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει και τους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις, τις χαμηλές θερμοκρασίες, τους ισχυρούς ανέμους και τις σποραδικές καταιγίδες. Λόγω των χιονοπτώσεων, κλειστός είναι ο δρόμος προς το Οροπέδιο Λασιθίου, ενώ με δυσκολία εκτελείται η κυκλοφορία προς την Αγία Βαρβάρα και τη Βιάννο.

Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν έχουν προκαλέσει αρκετά προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων που παραμένουν δεμένα στα λιμάνια, ενώ καθυστερήσεις σημειώνονται και στις πτήσεις των αεροσκαφών. Λόγω των ισχυρών ανέμων, κόπηκαν αρκετά δένδρα στο Ηράκλειο και έπεσε και χαλάζι μέσα στην πόλη.

Βλάβη στην ηλεκτροδότηση στο Οροπέδιο Λασιθίου


Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένει το Οροπέδιο Λασιθίου, ενώ από τις πρωινές ώρες έχει ξεκινήσει η χιονόπτωση στην περιοχή. Το χιόνι αυτή την ώρα πλησιάζει τα 20 εκατοστά στον κάμπο του Οροπεδίου, ενώ το θερμόμετρο στο Τζερμιάδο δείχνει 0 βαθμούς Κελσίου.

Το εκχιονιστικό μηχάνημα του δήμου έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί να καθαρίζει τον περιμετρικό δρόμο στον κάμπο, ενώ κρατά ανοικτό και το επαρχιακό δίκτυο προς το Κράσι.

Λόγω των αναμενόμενων ακραίων καιρικών φαινομένων, όλοι οι κτηνοτρόφοι ειδοποιήθηκαν το προηγούμενο τριήμερο να έχουν τροφές και να κρατήσουν περιορισμένα τα κοπάδια τους.

Επειδή αναμένεται επιδείνωση του καιρού και ένταση της κακοκαιρίας τις επόμενες ώρες, ο Δήμος Οροπεδίου παρακαλεί τους οδηγούς να μην κινούνται άσκοπα στο επαρχιακό δίκτυο.

Προβλήματα στις λεωφορειακές γραμμές 

Μικρά προβλήματα στην κυκλοφορία των λεωφορείων στην Αθήνα προκαλεί η χιονόπτωση. Συγκεκριμένα, η γραμμή 410 (ΟΑΚΑ-Μελίσσια) σταματά τρεις στάσεις πριν από το νεκροταφείο των Μελισσίων, η γραμμή Χ63 (Αιγάλεω –Οικισμός Τιτάν) σταματά στη Μάνδρα, ενώ το δρομολόγιο της γραμμής 724 (Θρακομακεδόνες – Νέα Ιωνία) διακόπτεται στην πλατεία των Θρακομακεδόνων και της γραμμής 503 για Βαρυμπόμπη στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης.

Βόρεια Ελλάδα


Τσουχτερό κρύο με ηλιοφάνεια επικρατεί στις περισσότερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου ο δείκτης του θερμομέτρου σε ορεινές περιοχές έπεσε, για πρώτη φορά φέτος, στους -5 βαθμούς Κελσίου.

Σε πολλά σημεία του επαρχιακού οδικού δικτύου έχει σχηματιστεί παγετός, ενώ χωρίς αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων, προς και από τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας.

Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω πεδινές περιοχές η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 5 βαθμούς Κελσίου, ενώ το λιμεναρχείο εξέδωσε δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων, καθώς στο Βόρειο Αιγαίο πνέουν και σήμερα ισχυροί βοριάδες, έντασης μέχρι και 8 μποφόρ.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, όπου το πρωί, στην Κοζάνη και στη Φλώρινα, ο δείκτης του θερμομέτρου έδειχνε - 5 βαθμούς, ενώ -4 είχε η Πτολεμαΐδα και -1 η Δράμα.

Ο μετεωρολόγος Νίκος Μαζαράκης, ο οποίος συνεργάζεται με τη zougla.gr και την εφημερίδα το «VETO», περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη χώρα και προβλέπει ότι από τη Δευτέρα ο χιονιάς θα ξεσπάσει και στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν χθες το απόγευμα στην Πάρνηθα, για να ακολουθήσει, αργά το βράδυ, χιονόπτωση στα βόρεια προάστια της Αττικής. Περιοχές όπως Κηφισιά, Άνοιξη, Διόνυσος, Πεντέλη, Άγιος Στέφανος, Μεταμόρφωση, Εκάλη, Βαρυμπόμπη, Παράδεισος Αμαρουσίου έχουν σκεπαστεί από χιόνι. Ελαφρά χιονόπτωση σημειώθηκε και στην Ελευσίνα και το Χαϊδάρι. Επίσης, τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά των Καλαβρύτων, της Κλειτορίας, της Ακράτας, της Αιγείρας, της Εύβοιας, της Θεσσαλίας, της Βόρειας και της Δυτικής Ελλάδας.

Προβλήματα από τη χιονόπτωση
Ωστόσο, πριν προλάβουν καλά καλά οι Αθηναίοι να χαρούν το πρώτο χιόνι που έπεσε, μετά από πολλά χρόνια, δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα, ενώ την ίδια ώρα κύμα κακοκαιρίας πλήττει την Ευρώπη, με την Πολωνία και Γερμανία να βρίσκονται σε λευκό κλοιό, με θερμοκρασία υπό του μηδενός.

Στο Πεντελικό όρος απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι από το 414 ΓΣΝ- Ανατολή Ν.Μάκρης και από τον Άγιο Πέτρο Πεντέλης προς τον Διόνυσο. Αλυσίδες χρειάζονται όσοι μεταβαίνουν προς Πάρνηθα, από το σημείο του τελεφερίκ (22χ.λ.μ.) και πάνω.

Μισή ώρα μετά τα μεσάνυκτα, άνδρες της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην Πεντέλη, καθώς οι οδηγοί δύο οχημάτων εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους που παρέμειναν ακινητοποιημένα λόγω χιονόπτωσης.

Τα ξημερώματα, διερχόμενο αυτοκίνητο στον οικισμό Αγία Τριάδα της Ιπποκράτειου Πολιτείας ακινητοποιήθηκε λόγω χιονιού, ενώ φορτηγό-λόγω της ολισθηρότητας του δρόμου- στην περιοχή των Βιλλίων, εξετράπη από την πορεία του και ακινητοποιήθηκε στην άκρη του δρόμου. Στο σημείο έσπευσαν άνδρες της Πυροσβεστικής και απεγκλώβισαν τον οδηγό.

Επίσης, σημειώθηκαν αρκετές πτώσεις της τάσης του ρεύματος σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Η θερμοκρασία έχει πέσει αισθητά σε πολλές περιοχές της χώρας. 
Η zougla.gr επικοινώνησε με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που μας πληροφόρησε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στις περιοχές που βρίσκονται στους πρόποδες της Πάρνηθας και στις περιοχές του Καραουλίου και της Αγίας Σωτήρος, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα να είναι έτοιμα για επέμβαση. Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις ή ματαιώσεις πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, ενώ κανονικά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας.
zougla.gr