25.12.10

Μαζική αναβάθμιση του Πεζικού του Ελληνικού Στρατού!


Λίγο πριν τελειώσει ο χρόνος άρχισαν να παραλαμβάνονται από μονάδες του Ελληνικού Στρατού σε όλη την επικράτεια πλειάδα οπλικών συστημάτων τα οποία θα αναβαθμίσουν δραματικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των μονάδων του Όπλου. Τα συστήματα αυτά αποτελούν αντικείμενο συμβάσεων που είχαν ανατεθεί τα προηγούμενα χρόνια στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Συγκεκριμένα παραδίδονται σταδιακά:....
-2.320 πολυβόλα εφόδου FN Minimi των 5,56 χλστ.
-2.320 διόπτρες παθητικού τύπου τρίτης γενιάς NS-685C (όπως η εικονιζόμενη) κατασκευής της Θέων Αισθητήρες (τα 750 πολυβόλα Minimi των Ειδικών Δυνάμεων έχουν εξοπλιστεί με την NS-467C κατασκευής επίσης της Θέων Αισθητήρες). 

Τα δύο ανωτέρω υλικά αποτελούν αντικείμενο της ύψους 61,8 εκατ. ευρώ σύμβασης που είχε ανατεθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα ΕΑΣ την 11η Ιανουαρίου 2006. 
Τα πολυβόλα θα κατανεμηθούν ανά δύο ανά ομάδα πεζικού ενισχύοντας δραματικά όχι μόνο τη δυνατότητα μάχης κατά τη νύκτα, αλλά και τη δυνατότητα εντοπισμού, αναγνώρισης και εμπλοκής των στόχων λόγω της μεγάλης μεγέθυνσης (6x) της διόπτρας. 
-1.200 αναβαθμισμένα πολυβόλα Browning M2 των 0,50 ιντσών (12,7 χλστ.) εφοδιασμένα με συλλογές Ταχείας Αλλαγής Κάννης (ΤΑΚ). Η ύψους 3,7 εκατ. ευρώ σύμβαση που ανατέθηκε τον Απρίλιο του 2005, αποτελεί συνέχεια προηγούμενης σύμβασης με την οποία είχαν αναβαθμιστεί 2.000 πολυβόλα του ιδίου τύπου. Τα πολυβόλα θα εξοπλίσουν το υπόλοιπο των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) M113A1/-A2, Leonidas 1/-2 και Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) BMP-1 των ταγμάτων μηχανοκίνητου πεζικού, όπως επίσης και τους Λόχους Υποστήριξης (ΛΥΤ) των Ταγμάτων Πεζικού. Επίσης θα συμπληρώσουν και τον εξοπλισμό των αρμάτων μάχης M48A5 MOLF. 
-3.333 διόπτρες νυκτερινής παρατήρησης και σκόπευσης NS-685C για το εξοπλισμό πολυβόλων Heckler & Koch MG3 των 7,62 χλστ., Browning M2 των 0,50 ιντσών και των 633 πολυβόλων βομβίδων Heckler & Koch GMG.
Με την ολοκλήρωση των παραδόσεων των ανωτέρω υλικών, το Πεζικό του ΕΣ θα αποκτήσει συνολικά περισσότερες από 5.600 διόπτρες νυκτερινής παρατήρησης και σκόπευσης σύγχρονης τεχνολογίας, αναβαθμίζοντας ριζικά και μαζικά τη δυνατότητα διεξαγωγής νυκτερινών επιχειρήσεων. 
Η ανωτέρω εξέλιξη σε συνδυασμό με τις μαζικές παραδόσεις των 223 αυτοκινούμενων οβιδοβόλων M109A3GEA2 από τα αποθέματα του Γερμανικού στρατού, αποτελεί για τον ΕΣ μία όαση στη δημοσιονομική έρημο που βρίσκεται η χώρα.


defencepoint
greeknation